Forskarutbildningen i psykologi

Forskarutbildningen omfattar fyra års studier på heltid (240 högskolepoäng) och leder till doktorsexamen. Utbildningen består av en kursdel (75 hp) och en avhandlingsdel (165 hp). Här hittar du information om allt från ansökan till disputation!

VR-rummet i luktlabbet. Foto: Jens Olof Lasthein
VR-rummet i luktlabbet. Foto: Jens Olof Lasthein
 

Börja forska

Varför ska du börja forska inom psykologi vid Stockholms universitet? Hur är forskarutbildningen upplagd? Hur går en disputation till?

Läs mer här nedanför men missa inte inspirationssidan Börja forska, där bland annat studierektor Mats Nilsson skriver om sin egen fascination för ämnet – och dess utmaningar!

Börja forska

 

Ansökan till forskarutbildningen

När och hur söker du till forskarutbildningen? Vilka är behörighetskraven?

Det är åtminstone en men max två ansökningsomgångar per år.

Ansökan sker online via universitetets rekryteringssystem och lediga doktorandpositioner utlyses/annonseras senast en månad före sista ansökningsdag.

Utlysning våren 2024

Vi utlyser sju projektpositioner som doktorand inom olika forskningprojekt. Sista ansökningsdag är 1 april 2024.

Kort beskrivning av projekten VT 2024 (135 Kb)

Utlysta doktorandplatser vid SU (Hitta din position och ansök här!)

Läs mer om ansökan till forskarutbildningen (Anvisningar och svar på vanliga frågor)

 

Kurser på forskarnivå

I forskarutbildningen ingår att läsa kurser motsvarande 75 hp, varav minst 30 hp ska vara metodkurser och minst 30 hp ska vara ämneskurser.

Kurser på forskarnivå och hur du anmäler dig till dem

 

Studiehandbok, forskarnivå

Här nedanför hittar du länkar och information om att studera på forskarutbildningen i psykologi.

Studieplanen innehåller de generella regler som gäller för doktorsexamen och licentiatexamen i psykologi, med allt ifrån en kort ämnesbeskrivning till mål och innehåll.

Allmän studieplan för utbildning på forskarnivå i psykologi, 240 hp

Digitala verktyg och tjänster är en samlingssida för information om och hjälp med olika verktyg och tjänster som du kan behöva under utbildningen.

Digitala verktyg och tjänster
 

IT för studenter

Som doktorand är du, beroende på finansieringsform med mera, såväl anställd som student. Ofta kan du alltså använda information och hjälp med IT-funktioner från båda hållen. En hel del bra information om olika IT-tjänster hittar du på sidan IT för studenter på SU-webben. IT-support hittar du i Serviceportalen.

Om du kör fast akut kan du kontakta den centrala IT-supporten (08-161999 eller via Serviceportalen) eller vår lokala IT-support på Psykologiska institutionen.

IT för studenter

Serviceportalen

Enheten för kommunikation och infrastruktur (Internt)

Disputationsprocessen (Medarbetarweben)

  • Ansvarsfördelning i disputationsprocessen
  • Boka tid & plats för disputation
  • ISBN & ISSN
  • Spikblad
  • Tryck av doktorsavhandling
  • Distribuering av doktorsavhandling
  • Tillkännagivande av disputation (spikning)

Lathund inför disputation (på engelska) (362 Kb)
Senast uppdaterad 2024-01-01.

Förhandsanmälan inför disputation (19 Kb)
(Word) Senast uppdaterad 2016-01-19.

Blanketten Förhandsanmälan fylls i och läggs tillsammans med dokumentation på den Gemensamma servern, i mappen 4-UTBILDNING FORSKARNIVÅFöranmälan disputation (internt på institutionen). En beredningsgrupp under biträdande prefekt förbereder sedan ärendet innan det tas upp i Professorsgruppen.

Avhandlingsstöd

Disputationskalender, SU

Anmälan av disputation till fakulteten

Inom forskarutbildningen vid Psykologiska institutionen, Stockholms universitet, finns budgeterat kostnader för de enskilda behov som uppstår med anledning av den avhandling som varje doktorand arbetar på. 

Budgeteringen är för närvarande satt till 20 tkr per doktorand, fördelat på fyra år.

För anställda doktorander ses sådana kostnader som en del av de fortbildningskostnader som kan vara aktuella för alla anställda.

För övriga doktorander måste särskild prövning göras i varje enskilt fall.

Inom forskarutbildningen finns dessutom budgeterat kostnader som uppstår i samband med disputation. Dessa kostnader ligger utanför kostnaderna för enskilda behov under studietiden.

För nyttjande av anslaget gäller följande:

  1. Kostnaderna som uppstår måste vara avhandlingsrelaterade, med tonvikt på verksamhet som är viktig för avhandlingsarbetets och doktorandens progression i utbildningen.
  2. Doktoranden skall planera kostnaderna tillsammans med handledaren som en del i diskussionen kring den individuella studieplanen.
  3. Formellt fattas beslut om kostnader av budgetansvarig chef (studierektor), men doktoranden ska samråda med handledare.
    Budgetansvarig chef kan också fatta beslut att gå utöver budgeteringen om särskilda behov uppstår.
  4. Budgeteringen gäller fram till och med disputationen, men inte längre.

Prioriterade kostnader

Institutionen vill, som ett led i sin strävan att fortsatt internationalisera verksamheten, öka antalet doktorander som reser utomlands till internationella forskningsmiljöer varför kostnader för detta helst prioriteras, då med fördel tillsammans med andra stipendier och/eller forskares anslag.

Administrativ rutin

För planerade kostnader som kan uppstå ska doktoranden skicka ett mejl till handledaren, till studierektor och till ekonomi@psychology.su.se för godkännande. Beskriv där kort syftet, samt en uppskattning av kostnadernas storlek.

Doktoranden är själv skyldig att föra anteckningar om totala kostnader som uppstår av den här anledningen och ska därför själv bevaka att kostnaderna är inom den totala budgeteringen. Uppföljningen är därmed helt tillitsbaserad. I enstaka fall kan stödavdelningen genomföra utredningar av kostnaderna. Stickprov kan också förekomma.

Angående fakturor och utlägg:

Doktorander med doktorandtjänst kan utföra institutionstjänst till en omfattning av max 20% av arbetstiden. Denna arvoderas inte utan leder till att doktorandtjänsten förlängs med den omfattning som institutionstjänstgöringen har omfattat.

Efter att doktorandtjänsten upphört omvandlas de inrapporterade timmarna till förlängd anställningstid. Stäm gärna av med personalhandläggare varje termin för att säkerställa att alla dina timmar blivit inrapporterade.

Uppdrag i nämnder, doktorandråd, styrelser med mera omräknas också till förlängning. Omräkningsmodell är fastställd av rektor. Vissa uppdrag har fasta antal dagar i förlängning enligt schablon, andra uppdrag ger 2 dagars förlängning samt 2 dagar/möte. Tak finns på max 40 dagar per år. Mötesnärvaro skall styrkas med protokoll/närvarolista eller ordförandes intyg.

Doktorander utan någon form av anställning på universitetet och Industridoktorander får sin undervisning utbetald som timersättning, eller som anställning enligt samma principer för förlängning som doktorander med doktorandanställning.

Dokumentet inkluderar information om förlängning av studiestödstid på grund av föräldraledighet, sjukfrånvaro, uppdrag med mera, samt en beräkningsmall för förlängning.

Doktorandrådet (DR) är doktorandernas ämnesråd vid Psykologiska institutionen.

Doktorandrådet har till uppgift att tillvarata, främja och bevaka de forskarstuderandes intressen i studiefrågor inom sitt område, bland annat genom representation i institutionsstyrelse och andra organ där de forskarstuderande äger rätt att representeras. Doktorandrådet skall vidare verka för gott kamratskap bland de forskarstuderande.

Doktoranderna kommunicerar internt via sajten "PhD Student Council" i lärplattformen Athena.
 

Doktorandrådets styrelse 2024

Följande personer har valts till olika poster inom Doktorandrådet för 2024.

Ordförande / President
William Fredborg, william.fredborg@psychology.su.se
Representant i Institutionsstyrelsen / Representative in the Department Board
Representant i Professorsgruppen / Representative in the Professors' Group


Vice ordförande / Vice President
Raver Gültekin, raver.gultekin@psychology.su.se
Representant i Professorsgruppen / Representative in the Professors' Group
Representant i Institutionsstyrelsen / Representative in the Department Board


Kassör och sekreterare / Treasurer and secretary
Andreas Sarling, andreas.sarling@su.se


Representant i / Representative in Samhällsvetenskapliga fakultetsrådet (SFR)
Elli van Berlekom, elli.vanberlekom@psychology.su.se


Representant i / Representative in Centrala doktorandrådet (CDR)
Vakant


Representant i Rådet för arbetsmiljö och lika villkor (RALV) / Representative in The work environment and equal rights committee
Astrid Hallman, astrid.hallman@su.se

 

Representant i Institutet för tillämpad beteendevetenskap / Representative in The Institute for Applied Behavioral Science (ITB)
Astrid Hallman, astrid.hallman@su.se


Utbildningsutskottet / Education committee
Annika Andersson, annika.h.andersson@su.se


Teknologikoordinator / Tecknology coordinator
Yannick Klein, yannick.klein@psychology.su.se

 

Koordinator för sociala aktiviteter / Social activity coordinator
Sofia Bracco, sofia.bracco@psychology.su.se


Arbetslivsseminarier / Work life seminars
Vakant


Suppleanter
Martin Oscarsson, martin.oscarsson@psychology.su.se

Freja Isohanni, freja.isohanni@psychology.su.se

Vakant

Läs mer om bakgrund, upplägg och riktlinjer för obligatoriska halvtidsseminarier vid forskarutbildningen i psykologi, Psykologiska institutionen, Stockholms universitet.

Halvtidsseminarium

Senast en månad efter antagningen upprättas en studieplan för varje nyantagen doktorand.

I studieplanen framgår för varje år fram till examen hur många kurs- resp avhandlingspoäng som skall förvärvas. Studieplanen undertecknas av doktorand och handledare, och lämnas därefter till administratör för forskarutbildningen.

Vid utgången av varje termin gör handledare och doktorand en bedömning av om studieplanen har följts. Väsentlig avvikelse från studieplanen anmäls till studierektor och kan i vissa fall leda till att doktoranden förlorar rätten till handledning och övriga resurser.

Individuella studieplaner skapas elektroniskt på disp.su.se/app/start

Vi har utformat ett kortfattat informationsmaterial angående vilka möjligheter som finns för doktorander att få internationella erfarenheter.

Internationella möjligheter för doktorander (356 Kb)  Uppdaterad 2023-09-15.

Hur fördelas det totala antalet högskolepoäng på avhandlingsarbetets olika delar på forskarutbildningen?

För doktorander antagna före 1 januari 2016 omfattar avhandlingen 150 högskolepoäng. För doktorander antagna från och med 1 januari 2016 omfattar avhandlingen 165 högskolepoäng. Hur ska dessa fördelas mellan sammanfattning och ingående delstudier? Hur ser det ut om man skriver en monografi?

I dokumentet Poängberäkning för avhandlingsarbetet återfinns instruktioner för hur du räknar fram progressionen i ditt avhandlingsarbete.

Poängberäkning för avhandlingsarbetet (116 Kb)  (senast uppdaterat 2016-02-25)

Varje sökande till forskarutbildningen skall lämna in en finansieringsplan.

Enligt regeringsbeslut får institutioner endast anta behörig sökande vars finansiering bedöms vara säkrad under hela utbildningen och som kan ägna så stor del av sin tid åt utbildningen att denna kan slutföras inom maximalt åtta år.

Varje sökande till forskarutbildningen skall därför lämna in en finansieringsplan. Denna skall innehålla uppgifter om vid vilken tidpunkt doktorsexamen skall vara avlagd och hur studierna år från år skall finansieras fram till examen.

Enligt Samhällsvetenskapliga fakultetens riktlinjer avseende forskarutbildningen kan följande finansieringskällor godtas:

Studiestöd, dvs anställning som doktorand, eller annan form av studiefinansiering där miniminivån är vad som kunde ha erhållits i form av doktorandanställning efter avdrag för skatt. Antalet studiestöd är begränsat. Institutionsstyrelsen beslutar inför varje ny utlysning om hur många doktorander som kan antas med garanterat studiestöd under hela utbildningstiden, under förutsättning att de följer den i studieplanen (se Individuell studieplan) överenskomna studietakten.

Anställning vid Stockholms universitet eller hos extern arbetsgivare. I båda fallen skall det finnas en skriftlig bekräftelse från arbetsgivaren där det framgår hur länge och i vilken omfattning studierna kan bedrivas på arbetstid. Som nämnts ovan skall studierna slutföras inom maximalt åtta år, vilket förutsätter studier till minst 50%.

 

Kontakt

Studieadministrationen - Forskarnivå
Studierektor - Forskarnivå

Sök bland våra utbildningar