Mikael Rostila, professor i folkhälsovetenskap. Foto: Niklas Björling/Stockholms universitet

Sverige är långt ifrån förskonat från coronavirusets härjningar. Över 2000 personer är konstaterat sjuka i COVID-19 och hittills har över 60 personer avlidit till följd av sjukdomen.

Sjukvården är under hårt tryck och de ekonomiska konsekvenserna av den pågående pandemin är avsevärda. I allt detta undviker Sverige fortfarande att stänga ner helt, ett drastiskt drag som många andra länder tar till för att stoppa smittspridningen. Den svenska Folkhälsomyndighetens rekommendationer avviker istället genom att låta landets invånare ta eget ansvar för såväl den egna och som andras hälsa och överlevnad.

Vi litar på våra myndigheter och på varandra

I Foreign Policy Magzine kommenterar Mikael Rostila, professor i folkhälsovetenskap, hur Folkhälsomyndighetens rekommendationer kan fungera i praktiken. I artikeln "Sweden Is Open for Business During Its Coronavirus Outbreak" säger han att "Vi behöver inte införa nödlagar eller övervakningsåtgärder för att säkerställa att folk stannar hemma, eftersom myndigheterna litar på att medborgarna kommer att följa deras råd och medborgarna litar på varandra för att agera ansvarsfullt (översatt citat)”

Det verkar som att såväl enskilda individer som arbetsgivare snabbt tog till sig vikten av "social distansering", anställda uppmanades att arbeta hemifrån och att absolut inte komma till jobbet med den minsta symptom av förkylning eller andra sjukdomstecken. Detta inkluderar även Stockholms universitet, som följer Folkhälsomyndighetens rekommendationer och som redan förra veckan snabbt stängde ner campus för studenter och gick över till distansundervisning, fortsätter Rostila.

Hela artikeln i Foreign Policy Magazine finns tillgänlig online här:
foreignpolicy.com/2020/03/24/sweden-coronavirus-open-for-business/