Arkeologens dotter. Foto: Marcus Dineen/Baluba/UR.
Arkeologens dotter. Foto: Marcus Dineen/Baluba/UR.

 

Intervju med Jenny Larsson

Vad handlar Arkeologens dotter om?

Det hela börjar med att 16-åriga Nims mamma, som är arkeolog, är spårlöst försvunnen. På utgrävningsplatsen där mamman arbetat hittar Nim ett underligt smycke.

Tillsammans med mammans forskningsassistent Fridolin hamnar hon av en händelse i en främmande värld och frågan är inte var de hamnat, utan när.

De två färdas tillsammans genom tid och rum på jakt efter Nims mamma. I ett par av avsnitten stöter de på talare av det indoeuropeiska urspråket. 

Vad har du bidragit med till TV-serien?

I de avsnitt då Nim och Fridolin befinner sig i bronsåldern stöter de på talare av det indoeuropeiska urspråket. Jag har översatt det som dessa bronsåldersmänniskor säger till det rekonstruerade indoeuropeiska urspråket.

Var det svårt att översätta till urspråket?

Ja, det var inte helt lätt! Det gick ganska bra att rekonstruera både orden och de grammatiska ändelserna, men det svåraste var syntaxen. Alltså att försöka foga ihop orden till hela meningar.

Hur visste skådespelarna hur de skulle uttala orden?

Jag fick spela in alla ord och meningar på ljudfiler som skådespelarna fick härma. Sen när jag såg serien blev jag otroligt imponerad av skådespelarnas insatser och hur de lyckades få språket att låta så naturligt!

 

Se programmet på SVT play!