Forskningsnyheter
-
Rapport analyserar överdödligheten i Sverige under pandemin 2021-10-29 Sverige hade kraftigt förhöjda nivåer av dödlighet och hög sjuklighet i covid-19 under perioderna mars-juni 2020 och november 2020-januari 2021. Överdödligheten var högst bland de allra äldsta i befolkningen, särskilt för äldre personer i särskilt boende, samt bland utrikesfödda. I en underlagsrapport till Coronakommissionen som forskare från Stockholms universitet och Karolinska Institutet producerat analyseras överdödligheten.
-
Inget tydligt samband mellan yrke och ökad risk att dö i covid-19 2021-10-20 Yrke som enskild faktor har inte inneburit en högre risk att dö i covid-19 i Sverige. Däremot var risken högre för äldre som levt ihop med personer som inte kunnat arbeta hemifrån. Detta visar en ny studie från Stockholms universitet som analyserat data från pandemins första år.
-
Hur framställs ”flyktingskap” i svenska tidningar – och går det att skapa motbilder? 2021-11-02 Människor på flykt skildras i svenska tidningars bilder ofta som offer eller som ett säkerhetshot mot den svenska nationalstaten. Det visar en ny avhandling i sociologi. Som en reaktion på den ofta stereotypa gestaltningen har författaren Jelena Jovičić deltagit i ett projekt där människor med erfarenhet av flykt skapat sina egna motbilder.
-
Svenskt medborgarskap ökar sannolikheten för att utlandsfödda migrerar vidare till tredje land 2021-06-16 Utlandsfödda som fått svenskt medborgarskap migrerar i större utsträckning vidare till ett tredje land än utlandsfödda som inte blivit svenska medborgare. Däremot är sannolikheten lägre att den som blivit svensk medborgare återvandrar till sitt födelseland. Det visar en ny avhandling i sociologisk demografi vid Stockholms universitet.
-
Män med hög inkomst och bättre hälsa får fler barn 2021-03-17 Hög inkomst, bra kondition, hälsosamt BMI och hög IQ – alla dessa faktorer har var och en för sig ett starkt samband med mäns chanser att få barn. Det visar tre aktuella studier i demografi från Stockholms universitet, som bygger på data över män födda i Sverige på 1950-1970-talen.
-
Kvinnor i högutbildade heteropar avgör om det blir giftermål eller ej 2021-02-11 För kvinnor och män som bor ihop väger oftast bådas önskan att gifta sig lika tungt – men inte i alla par. Kvinnors önskan att gifta sig väger tyngre bland högutbildade par, medan mäns spelar större roll bland lågutbildade par. Det visar en ny studie i demografi i den vetenskapliga tidskriften Genus.
-
Så skulle Sveriges befolkningsutveckling varit utan kriget i Syrien 2021-01-25 Hur skulle Sveriges befolkningsutveckling sett ut utan inbördeskriget i Syrien? En ny studie i demografi i den vetenskapliga tidskriften PLOS ONE har svaret. I studien har forskarna utgått ifrån hypotetiska scenarier för att beräkna den demografiska utvecklingen i Sverige och Norge – utan invandringen som följde efter Syrienkriget.
-
Äldre i Stockholm som bor med en person i arbetsför ålder har högre risk att dö i covid-19 2020-10-28 60 procent högre. Så mycket högre är risken för personer som är 70 år eller äldre i Stockholms län och som bor i samma hushåll som en person i arbetsför ålder att dö i covid-19, jämfört med de äldre som bor med andra äldre. Däremot är trångboddhet ingen riskfaktor i sig för äldre.
-
Risken att dö i covid-19 i Sverige större för män, ogifta och födda i låg- och medelinkomstländer 2020-10-09 Att vara man, ha en lägre inkomst, lägre utbildningsnivå, inte vara gift och att vara utlandsfödd från ett låg- eller medelinkomstland – det är faktorer som oberoende av varandra är relaterade till en ökad risk att dö i covid-19.
-
Ojämlikhet i livslängd mellan regioner i Finland och Sverige kvarstår – trots ökad livslängd överlag 2020-09-25 Människors förväntade livslängd har förbättrats avsevärt i både Sverige och Finland, men ojämlikheten i förväntad livslängd mellan regioner är nästan oförändrad.
-
Forskning om barn och barnbarn till flyktingar får pengar från ERC 2020-09-03 Det finns mycket forskning om flyktingar och den ojämlikhet de generellt möter i livet, men mycket mindre är känt om deras barns liv. Ben Wilson, forskare vid Stockholms universitets demografiska avdelning (SUDA), Sociologiska institutionen, har nu fått forskningsmedel från Europeiska forskningsrådet för att studera den ojämlikhet som barn och barnbarn till flyktingar i Sverige upplever.
-
Hur påverkas diasporan av konflikten i ”hemlandet”? 2020-06-25 Den pågående konflikten mellan Ryssland och Ukraina påverkar också diasporan i Sverige, en grupp ukrainare och ryssar från Ukraina med en stark koppling till sina hemländer.
-
Fostermammors utbildningsnivå har liten inverkan på barnens skolresultat 2020-06-24 Sambandet mellan fostermammors utbildningsnivå och långtidsplacerade barns skolprestationer är svagt, och varierar mellan flickor och pojkar.
-
Gör anonymiserade tentor rättningen mer rättvis? 2020-05-27 Efter att samtliga salstentor anonymiserades på Stockholms universitet 2009, fick personer med utländsktklingande namn något sämre betyg än tidigare. Men denna trend syntes även en period före reformen.
-
Polariserade utbildningsval efter slopad närhetsprincip 2020-05-04 Det blev ännu vanligare att elever med höga betyg sökte högprestigeutbildningar, och att elever med lägre betyg sökte lågprestigeutbildningar efter att en skolvalsreform till gymnasiet infördes år 2000 i Stockholms stad.
-
Högre risk för skilsmässa när pappan inte är föräldraledig 2020-04-23 Bland föräldrapar där pappan inte tar ut någon föräldraledighet alls är risken för separation eller skilsmässa högre.
-
Allt större löneskillnader mellan olika arbetsplatser 2020-04-16 Ojämlikheten mellan olika arbetsplatser förklarar allt mer av den ekonomiska löneojämlikheten mellan löntagare.
-
Tonåringar i växelvis boende mår lite sämre om bara en förälder bor med ny partner 2020-02-19 Tonåringar som bor växelvis mår ungefär lika bra som jämnåriga i familjer där föräldrarna bor tillsammans – men inte i alla familjer.
-
Skaffa barn eller inte – vem bestämmer när kvinnan och mannen i ett heterosexuellt par vill olika? 2020-02-14 Om du och din partner drar åt olika håll när det gäller att skaffa barn – vems vilja väger då tyngst, i genomsnitt? En studie i demografi har svaret, som nyanserar bilden av traditionella könsroller i par.
-
Kvinnliga invandrare får jobb senare när familj väntar i Sverige 2020-02-12 Två år, så mycket förlängs tiden till första jobbet i snitt för kvinnliga flyktingar och anhöriginvandrare som redan före flytten har familj i Sverige jämfört med dem som inte det.
-
Fler utlandsfödda än vad folkbokföringen visar lämnar Sverige 2020-01-08 Officiella siffror i Sverige överskattar antalet migranter som bor i landet. Det beror på att fler utlandsfödda lämnar Sverige än vad som tidigare varit känt.
-
Varför stängde Sverige sina gränser? 2019-10-21 I januari 2016 stramade Sverige åt sin migrationspolitik. Gränskontroller mot Danmark infördes, och temporära istället för permanenta uppehållstillstånd började utfärdas. Vad säger den här omsvängningen om Sverige, och vad ligger bakom beslutet?
-
Varför minskar barnafödandet i Sverige? 2019-10-15 Det föds allt färre barn i Sverige, och samtidigt ökar snittåldern på förstföderskorna. De senaste siffrorna från Statistiska centralbyrån visar att fruktsamheten i Sverige nu sjunkit sedan 2009 och att snittåldern för första barnet är den högsta på mycket lång tid.
-
Pappor med låg lön får oftare lägre inkomst efter föräldraledighet 2019-10-07 Att som pappa ta föräldraledigt kan leda till att du efteråt får lägre lön – men bara om du redan har en låg lön, enligt forskning baserad på data från Finland.
-
Expertkunskap om beroende skapas i mötet mellan expert och allmänhet 2019-06-24 Sociala relationer och egna upplevelser påverkar hur människor tar till sig och skapar expertis om beroende.
-
Bara USA och Papua Nya Guinea saknar lagstadgad föräldraledighet 2019-06-03 Idag finns lagstadgad rätt att vara föräldraledig på nationell nivå i alla världens länder – utom USA och Papua Nya Guinea. Den här utvecklingen beskrivs i en ny bok om föräldraledighet. Ann-Zofie Duvander, professor i demografi vid Sociologiska institutionen, är en av redaktörerna.
-
Liten ökad risk att en äldre kvinna går i pension när en av hennes föräldrar dör 2019-04-25 Huruvida föräldrarna är i livet eller ej har en liten – men märkbar – inverkan på när en äldre person född i Sverige går i pension.
-
Teaterprojektet kan ses som en föregångare till #metoo i Sverige 2019-03-27 ”Att gestalta kön” var ett projekt kring genusfrågor vid högskoleutbildningar för skådespelare, musikalartister och mimare 2007-2009. Men vilket motstånd väckte projektet hos deltagarna?
-
Vad säger mångfaldskonsulterna? 2019-03-14 Konsulter som jobbar med mångfald på företag och organisationer är en växande grupp i Sverige. Men hur tolkar och använder de begreppet mångfald?
-
Nio månader efter Alla hjärtans dag – då föds det lägsta antalet bebisar 2019-02-13 Tid för sex under semesterperioder i Sverige brukade betyda många barn nio månader senare – men inte nu längre.
-
Satsningar på arbetsförmedling är kopplade till lägre arbetslöshet 2019-01-29 Ekonomiska satsningar på arbetsförmedling är kopplade till lägre arbetslöshet i Sverige och i 18 andra välfärdsstater.
-
Elever med medelbetyg påverkas mest av skolkamraters gymnasieval 2018-12-10 Medelpresterande elever är de som influeras mest av sina skolkamraters prestationer när det gäller val till gymnasiet.
-
Vad driver människor som söker sig till yrken som ännu inte existerar? 2018-05-31 Den pågående digitala omvandlingen av arbetsmarknaden diskuteras ofta ur ett politiskt perspektiv, på makronivå. Men hur ser omvandlingen ut på individnivå – vad driver människor som söker sig till de nya jobb som ännu inte existerar?
-
Glad Valborg – men inte för franska Främlingslegionen 2018-04-30 I Sverige förknippas den 30 april med Valborgsmässoafton, brasor, ungdomsfylla och körsång. För den som har kommit i kontakt med franska Främlingslegionen handlar den 30 april om Camerone.
-
Kan vi lita på opinionsundersökningar? 2018-04-11 Istället för att avstå från att skriva om undersökningar, borde journalister hjälpa läsarna att tolka dem rätt. Det kräver kunskaper i statistik, men det finns kunniga personer att fråga, skriver Dan Hedlin, professor i statistik, i ett gästblogginlägg.
-
Separationer mångdubblar risken att flytta hem till en förälder 2018-03-26 Sannolikheten att föräldrar med svensk bakgrund bor hos sin egen förälder och bor kvar där i flera år, ökar kraftigt efter en separation med barn.
-
Därför är falska nyheter inget nytt 2018-03-21 Desinformation, falska nyheter och alternativa fakta har alltid funnits – trots att debattens vågor har gått höga om fenomenet mest på senare tid. Och vi betalar fortfarande priset för några sådana historier. Det skriver vår doktorand Serena Coppolino Perfumi i ett nytt blogginlägg.
-
Svårare för kvinnor att få jobb på annan ort 2018-03-08 Kvinnor som söker jobb på annan ort har mindre chans än män att bli kallade till arbetsintervju. Det visar en omfattande studie från Sociologiska institutionen och Institutet för social forskning vid Stockholms universitet.
-
Varför finns det så många ensamhushåll i Sverige? 2018-02-28 Statistik om hur många som bor ensamma är inte alltid kopplad till själva relationsstatusen singel. Mycket av statistiken beror på tillfälliga tillstånd av att vara singel under två olika faser av livet: i tidig vuxen ålder respektive i sen ålderdom, skriver vår professor i demografi Gunnar Andersson i ett nytt blogginlägg.
-
Använder separerade föräldrar föräldrapenning mer eller mindre jämställt? 2018-02-14 Separerade föräldrar använder färre föräldrapenningdagar. Både pappor och mammor använder färre dagar, vilket leder till att barn till separerade föräldrar får mindre tillgång till sina föräldralediga föräldrar. Det skriver vår professor i demografi och expert på föräldraförsäkringen Ann-Zofie Duvander i ett blogginlägg på Alla hjärtans dag.
-
Varför gifta sig med en gift man? 2018-01-31 Att ha en mor som är gift med en man som har minst en fru till – det vill säga polygamt gift – kan vara bättre än att ha föräldrar som är monogamt gifta för en del barn i Etiopien. I alla fall om man tittar på faktorer som barnadödlighet, utbildning och äktenskap. Men hur det går för barnen beror på moderns rangordning som fru och utfallen är olika för söner och döttrar, visar en ny studie av bland andra forskaren Caroline Uggla.
- Prova-på föreläsning i sociologi: Rökning - från stil till stigma, och så lite cannabis 2019-03-04 Funderar du på att börja plugga sociologi? Eller är du bara nyfiken på sociologiämnet? Då är du varmt välkommen till vår prova-på-föreläsning i sociologi med fokus på rökning och cannabis, med vår forskare Tove Sohlberg.
-
Därför var Sverige redo för Metoo 2018-01-18 Oavsett vad de långtgående konsekvenserna blir är det tydligt att Metoo fått mycket stort genomslag i Sverige. Det finns några tendenser specifika för den svenska kontexten som jag tror har bidragit till att vittnesmålen lyckats väcka en sådan massrörelse just här, skriver vår doktorand Signe Svallfors i ett blogginlägg.
-
Vad betyder Metoo ur ett sociologiskt perspektiv? 2018-01-11 Det var inte accepterat med övergrepp innan Metoo, men nu är det inte heller accepterat att sopa dem under mattan. Det som händer nu får stort medialt utrymme, men kommer förändringar ske även på lång sikt? Kommer strukturer som leder till övergrepp att förändras?
-
Personer med äldre och fler barnbarn går i pension tidigare 2018-01-04 Mor- och farföräldrar med barnbarn som har passerat förskoleåldern slutar jobba tidigare i livet. Detta jämfört med personer som har barnbarn i yngre åldrar.
-
Inget säkert samband mellan blyexponering under barndomen och senare kriminalitet 2018-01-03 Att exponeras för tungmetallen bly under barndomen har ingen tydlig koppling till kriminellt beteende senare i livet. Det visar en studie av bland andra Amber L. Beckley, forskare vid Sociologiska institutionen.
-
Så påverkas våra studieval av släktskap långt tillbaka i tiden 2017-12-21 Släktskap långt tillbaka i tiden påverkar om en person i Sverige skaffar universitetsutbildning eller inte. Det yrke som en person född i Sverige på 1800-talet hade, påverkar hur många av deras barnbarnsbarn som har en universitetsutbildning, visar en ny studie i demografi.
-
Rökning gör att lågutbildade kvinnors livslängd halkar efter 2017-12-12 I Sverige har livslängden ökat stabilt under de senaste årtiondena i de flesta grupper. Ett undantag från den trenden är kvinnor vars högsta utbildning är grundskola. Det beror framförallt på rökning.
-
Fler kvinnor har högre utbildning än sin manliga partner – har ändå lägre inkomst 2017-12-05 Allt fler kvinnor i Sverige skaffar sig högskoleutbildning, och de flesta av dem skaffar barn med en manlig partner utan högskoleutbildning. Trots det har dessa kvinnor generellt lägre inkomst än sin manliga partner.
-
Terrorattacker kan öka boendesegregeringen – men bara under en kortare period 2017-11-16 I en vetenskaplig studie publicerad 2016 undersöker vi både attityder och beteenden som reaktioner på en terroristattack. Vi kan där visa att även människors beteenden kan betraktas som motståndskraftiga mot terrorism, skriver vår professor i sociologi Jens Rydgren tillsammans med forskarna Christofer Edling och Rickard Sandell i ett blogginlägg.
-
Därför tjänar småsyskon mindre pengar än sina äldre syskon 2017-11-15 Förstfödda i Sverige är mer benägna att studera mer statusfyllda ämnen på universitetet som medicin och teknik. Därmed kan de förvänta sig högre inkomster än småsyskon, visar en ny studie.
-
Ingen jobbdiskriminering bakom mammors sämre karriärer 2017-10-26 Det finns inga tecken på att det förekommer någon systematisk könsdiskriminering i första skedet av anställningsprocesser på den svenska arbetsmarknaden, av vare sig kvinnor eller specifikt mammor. Det visar en experimentstudie från i våras, skriver Magnus Bygren, professor i sociologi, i ett blogginlägg.
-
Mammor och pappor tog ut färre föräldrapenningdagar efter en separation 2017-10-19 Separerade föräldrar tog ut färre föräldrapenningdagar jämfört med de som inte separerade. Det visar en analys som Ann-Zofie Duvander och Niklas Korsell har gjort för Inspektionen för socialförsäkringen (ISF).
-
Låginkomsttagare vill att facket bråkar mer 2017-10-02 Låginkomsttagare är generellt mer positiva till att facket tar strid mer genom till exempel strejker, än höginkomsttagare. Det gäller även unga låginkomsttagare – trots att unga generellt är mindre benägna att gå med i facket, visar en ny avhandling från Sociologiska institutionen vid Stockholms universitet.
-
Höga ambitioner och brist på kontakter kan vara en hälsorisk 2017-09-28 Unga vuxna med utländsk bakgrund drabbas oftare av psykisk ohälsa än jämnåriga med svenskfödda föräldrar. I synnerhet upplever unga vuxna med föräldrar födda i Iran oftare depressiva symtom. Förklaringen kan ligga i en kombination av ambitioner och brist på kontaktnät, visar vår nya sociologiska studie.
-
Att bränna sin kolt – ett motstånd mot kolonialismen 2017-09-13 Det har under sommaren debatterats om succéfilmen ”Sameblod” och hur den ska tolkas. Är huvudpersonen Elle Marjas resa från Sápmi till Uppsala en flykt från den grymma rasism hon utsätts för, en flykt från ett konservativt samiskt samhälle, eller kanske något helt annat? Vår gästdoktorand Emma Eriksson Maggi argumenterar i ett blogginlägg för att hennes resa kan tolkas som ett mostånd mot kolonialismen snarare än en flykt.
-
Att föda barn sent i livet påverkar inte barnets hälsa negativt 2017-09-07 Att få barn sent i livet – kan det vara dåligt för barnets hälsa? Den frågan kan många blivande föräldrar i Sverige tänkas oroa sig för. Men vår nya studie i American Journal of Epidemiology ger anledning att slappna av. Den visar nämligen att mammans ålder inte är kopplad varken för tidig födsel eller för låg födelsevikt – åtminstone inte bland mammor som har minst två barn.
-
Barn i växelvis boende är mindre stressade 2017-08-30 Oavsett om föräldrarna bråkar mycket, eller om barnet kommer dåligt överens med någon av dem, är barn i växelvis boende mindre stressade.
-
Mer engagerade pappor och färre skilsmässor i områden med fler män än kvinnor 2017-08-16 Att det är fler män än kvinnor i ett område är kopplat till både färre skilsmässor och att fler män engagerar sig i sina barn. Det visar ny forskning från Stockholms universitets demografiska avdelning.
-
Detta kan göra personer födda i Sverige mer ”välfärdschauvinistiska” 2017-08-11 Svenskfödda personer i områden där arbetslösheten bland utlandsfödda är hög, är mer benägna att vara negativa till att inkludera utlandsfödda i välfärdsstaten, jämfört med dem som bor i områden med färre arbetslösa med utländsk bakgrund. Det visar en ny avhandling i sociologi.
-
Unga utan kontaktnät bor hemma längre 2017-07-13 Unga som saknar ett brett kontaktnät tvingas bo hemma hos sina föräldrar längre jämfört med unga som har många kontakter, visar en studie i en ny avhandling i sociologi.
-
Män som är missnöjda med kort föräldraledighet riskerar att skilja sig 2017-06-30 Ny forskning visar att pappor som hade velat vara hemma längre med barnen än vad de var, har en högre risk att separera från mamman. Dessutom leder pappornas missnöje med ledigheten till en minskad sannolikhet för att samma par skaffar fler barn tillsammans, skriver Maria Brandén, forskare i sociologi och demografi, i ett nytt blogginlägg.
-
Ingen konflikt mellan kulturell identifikation med föräldrars hemländer och Sverige 2017-06-29 Unga med utländsk bakgrund som identifierar sig med föräldrarnas kultur är mer benägna att känna sig integrerade i den svenska majoritetskulturen. Det visar en ny studie i sociologi.
-
Därför spelar åldersskillnaden mellan syskonen ingen roll 2017-06-21 När är det bäst att skaffa ett till syskon? Det är en fråga som intresserar många föräldrar som vill skaffa fler barn. Men spelar det verkligen någon roll hur många år det är mellan syskonen, om man ser till hur det går för barnen senare i livet?
-
Att vara överutbildad och utlandsfödd kan leda till sämre hälsa 2017-06-19 Arbetstagare födda utanför Västeuropa med en högre utbildning än vad deras jobb kräver, rapporterar sämre hälsa jämfört med svenskfödda med en utbildning som matchar jobbet, visar en avhandling i sociologi.
-
Så påverkas barn av ändrade familjeförhållanden 2017-06-19 De senaste årtiondena har fler blivit sambos istället för att gifta sig, antalet separationer har ökat och bonusfamiljer och växelvis boende har blivit vanligare. Barn är en del av många av de här allt vanligare familjeformerna och förändringarna i familjen, skriver Juho Härkönen i ett blogginlägg.
-
Hur kan vi bemöta vaccinationsrädslor på ett produktivt sätt? 2017-06-07 Forskning inom medicinsk sociologi visar att det inte alltid är kunskapsbrist som är grunden till att vi väljer att inte vaccinera oss. För att bemöta vaccinationsrädslor på ett effektivt sätt behöver vi därför studera hur vaccinationskritiker använder sig av medicinsk kunskap och hur de sprider den på nätet, skriver Lisa Lindén i ett nytt blogginlägg.
-
Mammor ratas inte när de söker jobb 2017-05-29 Mammor ratas inte till förmån för pappor när de söker jobb i Sverige. Dessutom kallas kvinnor och män generellt lika ofta till intervju när de söker jobb, både när det gäller låg- och högkvalificerade jobb. Det visar en ny och omfattande experimentstudie som är den första i sitt slag i Sverige.
-
Betydelsen av skolsegregering är överskattad 2017-05-11 I en nyligen genomförd studie har vi, Maria Brandén, Gunn Elisabeth Birkelund och Ryszard Szulkin, undersökt frågan om grundskolans etniska sammansättning i sig påverkar hur det går för elever i skolan. Våra resultat visar att effekten av etnisk skolsegregering är betydligt överskattad i den politiska debatten och i media, skriver Ryszard Szulkin och Maria Brandén i ett blogginlägg.
-
Därför växer de radikala högerpartierna 2017-05-04 Invandrings- och flyktingfrågan har kraftigt dominerat de radikala högerpartiernas politiska budskap. De här partierna gynnas av att frågor kopplade till kultur, identitet och värderingar har fått större betydelse politiskt, på bekostnad av den traditionella höger-vänster-skalan, skriver professor Jens Rydgren i en analys på vår nya forskarblogg.
-
Barn med förmögen släkt presterar bättre i skolan 2017-05-03 Barn i förmögna släkter har högre slutbetyg från grundskolan och läser oftare vidare på studieförberedande program. Det visar ny forskning från IFAU gjord på Stockholms respektive Michigans universitet.
-
Barn med skilda föräldrar kan få lägre betyg – de här drabbas värst 2017-04-19 Hur mycket barns betyg påverkas av föräldrarnas separationer varierar mellan olika grupper. Förklaringen kan ligga i hur vanligt det är med separationer inom varje grupp, visar en ny studie.
-
Därför drabbas Irak av inbördeskrig och systematiskt våld 2017-03-30 Orsakerna till inbördeskrigen och våldet mellan olika etniska och religiösa grupper i Irak är de nyliberala reformer och det politiska system som USA införde, och inte inneboende konflikter grupperna emellan. Det visar en ny avhandling från Sociologiska institutionen av Thomas Sommer-Houdeville, som fördjupar kunskapen om dagens Irak.
-
Ökad risk för skilsmässa när kvinnan gör mer hushållsarbete – och mannen inte ser det 2017-02-14 Heterosexuella par i Sverige är mer benägna att skilja sig om mannen i förhållandet inte lägger märke till allt det hushållsarbete som kvinnan rapporterar att hon utför.
-
Därför har barn till utlandsfödda lägre betyg men högre ambitioner 2017-01-23 Barn med två utlandsfödda föräldrar presterar generellt sämre i skolan än barn med minst en svenskfödd förälder. Trots det väljer de oftare gymnasieprogram som ger högskolebehörighet och har högre ambitioner.
-
Nya publikationer från Sociologiska institutionen 2022-03-31 Här hittar du våra senaste peer-review-granskade publikationer i vetenskapliga tidskrifter och böcker.
-
Kvinnor mer påverkade av rökande vänner 2016-10-24 Rökning sprids lättare i kompisgäng med unga personer där alla känner alla väl. Vänner har större betydelse för unga kvinnors rökning än vad de har för unga mäns rökning. Det visar en ny studie från Sociologiska institutionen.
-
Fler kvinnliga par gifter och skiljer sig 2016-10-10 Allt fler kvinnor gifter sig med varandra, samtidigt som de har en högre skilsmässorisk. Juridiska rättigheter kopplade till föräldraskap gör att de gifter sig, medan skilsmässorisken beror på strukturella könsroller i relationer. Det visar en ny studie från Sociologiska institutionen.
-
Samhällets ansvar tappas bort i narkotikaprevention 2016-09-19 I Sverige råder politisk konsensus om att droger är farliga och ska förbjudas, och att drogberoende är ett individuellt problem. Samtidigt framställs det från politiskt håll som att bekämpandet av droger är strikt vetenskapligt utformat och därmed opolitiskt.
-
Vänners arbetslöshet har betydelse för risken att vara arbetslös själv 2016-06-27 Bland ungdomar har sociala nätverk stor betydelse för risken att bli arbetslös. Betydelsen av nätverken varierar dock mellan grupper med olika utländsk respektive svensk bakgrund. Det visar en ny studie från Sociologiska institutionen.
-
Samband mellan våldsamma konflikter och sexuell debut 2016-06-21 Tidig sexuell debut innan äktenskap ökade under inbördeskriget i Rwanda som ledde fram till folkmordet 1994, visar en ny avhandling från Sociologiska institutionen.
-
Ny forskning ska förbättra empowerment-processen 2016-08-23 Managemenstrategin empowerment, på svenska egenmakt, går ut på att öka arbetstagarnas känsla av självbestämmande. Men det är inte säkert att det fungerar på alla. Linda Weidenstedt, doktorand i sociologi, forskar i hur empowerment kan användas på ett mer effektivt sätt.
-
Nytt sätt att se på organiserad brottslighet 2016-06-10 Begreppet ”organiserad brottslighet” används på ett felaktigt sätt och saknar en tydlig definition. Det får allvarliga konsekvenser för både brottsbekämpningen och för demokratin. Det menar Amir Rostami, som i sin avhandling i sociologi argumenterar för ett nytt sätt att se på det som brukar kallas organiserad brottslighet.
-
Så påverkar våra föräldrar när vi skaffar barn 2016-03-02 Sociala relationer som vi inte kan påverka styr när vi blir föräldrar, visar en ny avhandling av Johan Dahlberg från Sociologiska institutionen. Förutom att social bakgrund och ursprungsfamiljen påverkar, är unga människor mer benägna att skaffa barn när en förälder dör.
Forskningsnyheter
- Nya publikationer från Sociologiska institutionen
- Hur framställs ”flyktingskap” i svenska tidningar – och går det att skapa motbilder?
- Rapport analyserar överdödligheten i Sverige under pandemin
- Inget tydligt samband mellan yrke och ökad risk att dö i covid-19
- Svenskt medborgarskap ökar sannolikheten för att utlandsfödda migrerar vidare till tredje land