Stockholms universitet

Med nyfikenhet som drivkraft

Matilda Fredholm visste att hon ville arbeta med samhällsfrågor och politik, men var osäker på var någonstans. Efter masterprogrammet i nationalekonomi fick hon jobb som utredare på Sveriges läkarförbund. Ett arbete som visade sig innehålla just de komponenter hon sökte efter i en tjänst.

Matilda Fredholm sitter i fönsterkarmen. I bakgrunden syns gatan utanför.
Matilda Fredholm arbetar som utredare på Sveriges läkarförbund. Foto: Sofie Trosell/Stockholms universitet

Några karriärmässiga mål har Matilda Fredholm inte haft. Det enda hon visste var att hon inte skulle bli ekonom.

Och se på mig nu, säger Matilda och skrattar, en ekonom! Även om jag inte kan ge privatekonomiska råd eller vet hur man gör ett bokslut.  

Det som fick henne att välja Politices kandidatprogrammet på Stockholms universitet och därefter Masterprogrammet i nationalekonomi var hennes intresse för samhällsfrågor och politik.

På gymnasiet läste jag naturvetenskaplig linje och kände verkligen att jag saknade samhällsfrågorna. Anledningen till att jag valde att fördjupa mig i nationalekonomi och inte statsvetenskap, som man också läser under Pol. kand-programmet, var nog för att jag gillade att lösa matematiska problem utöver ren inläsning, som krävs i båda ämnena. 

Under kandidatprogrammet gjorde hon även praktik på Utrikesdepartementet, enheten för Asien och Oceanien, och fick då testa hur det är att arbeta med analysfrågor på statlig nivå.

 

Bevaka, utreda och komma med förslag

Idag arbetar Matilda som utredare på Sveriges läkarförbund. Läkarförbundet är en facklig organisation som driver och bevakar frågor som rör hälso- och sjukvård. 

Mitt arbete som utredare handlar om att bevaka, analysera och komma med förslag kring frågor som är viktiga för våra medlemmar. Det är ett dynamiskt arbete där man får sätta sig in i många olika ämnen och följa dessa med våra medlemmars intresse i fokus. Jag bevakar främst frågor som rör forskningspolitik och arbetsmarknad. 

Viktigast för mig är att få arbeta med samhällsanalys. Jag är en nyfiken person som gillar att arbeta med olika frågor. Därför trivs jag så bra i min roll som utredare här för det är ständigt nya frågor och arbetsuppgifter att ta tag i.

 

En nypa sund skepticism

I sin roll har hon också en hel del nytta av sina studier i nationalekonomi.

I nationalekonomi jobbar man mycket utifrån empiri. Så det är framförallt empirisk metod och förmågan att analysera empiri som jag fått med mig från min utbildning. Som nationalekonom blev man också programmerad att vara väldigt skeptisk när någon säger att X beror på Y. Så jag tror att jag har fått med mig en nypa sund skepticism som är bra att ha när man sysslar med samhällsanalys. 

Det viktigaste för mig är att känna att jag alltid lär mig nya saker. Det är så jag tror att man håller hela yrkeslivet ut!

 

Låta intresset leda vägen 

Jobbet på Läkarförbundet är Matildas första arbete efter studierna. När hon var i slutet av sin utbildning sökte hon många jobb. Tjänsten på Läkarförbundet var utlyst som ett vikariat men efter några månader fick hon en fast anställning.

Som samhällsvetare är din arbetsmarknad otroligt bred. Du kan jobba som statistiker såväl som kommunikatör. Det är helt beroende på vilka arbetsuppgifter som passar dig och vad du är intresserad av. Därför tror jag att man ska ha ett öppet sinne och inte vara rädd för att söka brett för att testa och se vad du trivs med.  Jag har än så länge inte ett konkret mål i min karriär utan jag har varit intresserad av ett ämne och låtit det leda mig. För fem år sedan visste jag inte att det jobb jag har idag fanns och jag trivs jättebra - det gäller att hitta det som passar för en själv.

 

Att hålla yrkeslivet ut

När hon blickar framåt i sin karriär är det viktigaste för henne att få lära sig nya saker.

– Den röda tråden är att jag vill få jobba dynamiskt och ha olika arbetssätt i min tjänst. Det viktigaste för mig är att känna att jag alltid lär mig nya saker. Det är så jag tror att man håller hela yrkeslivet ut!

Nyfiken på utbildningar i nationalekonomi? Läs mer här.

På denna sida