Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Politices kandidatprogram i nationalekonomi och statsvetenskap

Är du nyfiken på hur vårt samhälle är strukturerat och fungerar? Vill du förstå hur ekonomiska och politiska strukturer påverkar vårt samhälle? Då är vårt treåriga program i nationalekonomi och statsvetenskap något för dig.

För dig som är antagen HT2023

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen

Information om upprop, registrering, lärplattform m.m. hittar du på den här sidan inom kort.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Bild på Riksdagshuset. Foto: Mostphotos.
Riksdagshuset i Stockholm. Foto: Mostphotos.

Hela vårt samhälle påverkas av ekonomiska och politiska strukturer och mekanismer. Kombinationen av nationalekonomi och statsvetenskap ger dig en god grund om du vill arbeta som kvalificerad analytiker och utredare inom privat eller offentlig verksamhet. Utbildningen förbereder också för fortsatta studier på masternivå inom nationalekonomi eller statsvetenskap om du vill fördjupa dig ytterligare.

 • Programöversikt

  Programmet är tvärvetenskaplig och innehåller 60 högskolepoäng i nationalekonomi och 90 högskolepoäng i programmets huvudområde, statsvetenskap, i vilket examensarbete för kandidatexamen utförs. Möjlighet finns att ta ut examen med nationalekonomi som huvudområde och statsvetenskap som biområde, men platsgaranti ges inte till Nationalekonomi III. Förutom de obligatoriska delkurserna kan du efter intresse välja delkurser som till exempel politiskt ledarskap, miljöpolitik, eller demokrati och ekonomisk utveckling. Du erbjuds också möjlighet att göra en termins praktik eller studera utomlands inom ramen för programmet.

  År 1

  Termin 1

  Statsvetenskap I - kurspaket (SVS010), eller
  Political Science I in English - course package (SVE010)

  Termin 2

  Nationalekonomi I, 30 hp

  År 2

  Termin 3

  Statsvetenskap II, 30 hp, eller

  Statsvetenskap på engelska II, 30 hp

  Termin 4

  Nationalekonomi II, 30 hp

  År 3

  Termin 5

  Statsvetenskap III - kurspaket (SVS030) eller

  Political Science III in English - Course Packet (SVE030)

  Termin 6

  Valfria kurser omfattande 30 hp. Kan också utgöras av utbytesstudier eller av praktik.

 • Så ansöker du

 • Möt oss

  Möt våra studenter

  Utbildning som ger bred kunskap

  Victor Sjölander läser Pol. kand-programmet. Det bästa med utbildningen tycker han är kombinationen av politik och ekonomi som ger en bred förståelse för hur samhället fungerar.

  Porträtt på studenten Victor Sjölander.
  Victor Sjölander läser Pol.kand-programmet.

  Varför valde du denna utbildning?

  – För att jag har ett stort intresse för samhällsfrågor. Egentligen var jag inte jätteintresserad av politik från början men ju mer jag har lärt mig under utbildningens gång desto större har mitt intresse blivit. Att programmet även inkluderade nationalekonomi såg jag som ett mycket bra komplement.

  Vad är det bästa med din utbildning?

  – Det bästa med min utbildning är att jag får en bred förståelse för hur samhället fungerar och att jag får kunskap om både politik och ekonomi och hur dessa hänger samman. Man har också möjlighet att studera en termin utomlands under utbildningen. Jag åkte till Aix en Provence i Frankrike och pluggade. Det var fantastiskt.

  Vad är mest utmanande?

  – Nationalekonomin har varit det mest utmanande. Du får lägga ner en del tid på matten i början men när du väl gjort det så är ämnet roligt.

  Vad tycker du om studentlivet vid Stockholms universitet?

  – Vi som läser Pol. kand-programmet har en egen studentförening - Stockholm universitets Politicesstuderande. De arrangerar bland annat en insparksvecka för nya studenter. Det gör det mycket lättare att lära känna alla och skapar en bra sammanhållning i klassen. Sedan kan man ju även delta i Samhällsvetenskapliga studentföreningen.

  Vad har du för framtidsplaner?

  – Jag ska läsa ett masterprogram. Sedan vill jag arbeta med freds- och utvecklingsfrågor exempelvis på Folke Bernadotteakademin eller inom försvarsmakten. Jag planerar att göra en termins praktik under min masterutbildning för att få möjlighet att prova vad som är intressant.

  Har du några tips till blivande studenter?

  – Tänk på att en omtenta inte är så läskigt som det låter. Och var ute i god tid om du ska boka grupprum i biblioteket – de är eftertraktade!

  Namn: Victor Sjölander
  Läser: Politices kandidatprogrammet i nationalekonomi och statsvetenskap

  Möt våra lärare

  Svensk politik i fokus

  Tommy Möller beskriver sin forskning som spretig. Han forskar bland annat om det svenska partiväsendet, om politiskt ledarskap och politisk historia. Hans råd till studenter är att investera både tid och engagemang i studierna.

  Bild på Tommy Möller professor i statsvetenskap.
  Tommy Möller är professor i statsvetenskap. Foto: Eva Dahlin.

  Berätta om din forskning!

  - Min forskning är ganska spretig. Jag började som partiforskare men kom senare in på politisk historia där jag ägnat mig åt brytpunkter i historien, eller formativa moment, som på olika sätt förändrat det politiska landskapet. Jag har även forskat kring konstitutionella frågor och politiskt ledarskap och förutom en lärobok i ämnet har jag skrivit böcker om Gunnar Heckscher och Carl Bildt. Nyligen gav jag ut boken Political Party Dynamics and Democracy in Sweden, som handlar om hur partierna fungerar i dagens nya politiska landskap. Ett tema i boken är hur man ska förstå de starka populistiska rörelserna vi ser i politiken i dag.

  Varför blev det statsvetenskap?

  - Jag har alltid haft ett stort intresse för politik men hade egentligen planerat att läsa juridik. Före juridikstudierna bestämde jag mig för att läsa en termin statsvetenskap och då blev jag fast. Jag tyckte det var väldigt roligt att skriva och det självständiga arbetet i forskningsprocessen passade mig.

  Vad undervisar du för kurser?

  - Jag undervisar kurser i svensk politik, politiskt ledarskap och demokrati, demokratins problem och institutioner och politisk kultur i Sverige. Jag handleder även uppsatser på kandidat- och masternivå.

  Vad är det roligaste med ditt jobb?

  - Det är svårt att säga en sak! Det är exempelvis jättekul att undervisa en engagerad seminariegrupp. Att ha haft ett seminarium där man tillsammans med studenterna tagit diskussionen till en ny nivå är fantastiskt roligt. När det gäller forskningen så är känslan av att plötsligt förstå och se en lösning på ett komplext forskningsproblem man funderat på länge det som är roligast. Man får en slags intellektuell kick.

  Har du något råd till blivande studenter?

  - Det är stor skillnad mellan att läsa på universitetet och gå i skolan. Det krävs ett annat arbetssätt och engagemang. På universitetet är det inte vi som ska förse studenterna med kunskaper utan här ska man själv som student erövra kunskaper. Vi lärare finns här som ett stöd. Det krävs hårt arbete och ju mer man investerar, i form av arbetstid och engagemang, ju mer får man ut. Därför är det viktigt att inte bara läsa kurslitteraturen utan även andra typer av litteratur, såväl referenslitteratur som skönlitteratur. Universitetsstudierna handlar inte bara om att ta en examen utan om att lära sig något – att bli bildad!

  Namn: Tommy Möller
  Titel: professor
  Drömyrke som barn: Bonde

 • Kontakt

  Studievägledare
  studievagledare@statsvet.su.se

  Studentexpeditionen
  studentexpedition@statsvet.su.se