Ny student

Välkommen till oss! Vi är glada att vara en del av din studentupplevelse och hoppas att du ska trivas med dina studier.

Studenter sitter framför ett fönster och pratar.
Foto: Niklas Björling/Stockholms universitet.


Som ny student finns det mycket att tänka på och massor av information att ta in. På den här sidan har vi därför samlat det viktigaste för att du ska få en smidig start. Om du inte hittar den information du letar efter här eller i universitetets allmänna information tveka inte att kontakta oss.

 

En lyckad start

Är du ny student vid Stockholms universitet? Här har vi samlat information om allt som är viktigt att känna till inför terminsstart. Lycka till med dina studier hos oss!

En lyckad start

 

Antagning och registrering

Här hittar du information för dig som blivit antagen, eller antagen med villkor, till något av våra program eller någon av våra kurser.

Klicka på länkarna nedan för att hitta information om registrering för det program eller den kurs som du har blivit antagen till.

Grundnivå

Statsvetenskap I

Statsvetenskap II

Statsvetenskap III

Political Science I

Political Science II

Political Science III

Politices kandidatprogram i nationalekonomi och statsvetenskap

Kandidatprogram i statsvetenskap och offentlig styrning

Avancerad nivå

Masterprogram i statsvetenskap

Master's Programme in Political Science

Masterprogram i statsvetenskap med inriktning offentlig politik och organisation

International Master's Programme in Environmental Social Science

International Master's Programme in Political Science with Specialization in Global Asian Studies

Omregistrering

Vid om- och fortsättningsregistrering för att avsluta en redan påbörjad kurs skicka ett mail till studentexpedition@statsvet.su.se (för grundnivå) eller master@statsvet.su.se (för avancerad nivå).

Observera att möjligheten för omregistrerade studenter att följa undervisningen endast ges i mån av plats.

 

Athena - vår lärplattform

Athena är vår lärplattform. Varje kurstillfälle/utbildning har en egen Athena-sajt och du kommer med på din sajt mer eller mindre automatiskt genom att registrera dig på kursen. All kursspecifik kommunikation sker genom Athena. Här hittar du ditt schema, kursplan, kursmaterial, inlämningsuppgifter.

OBS! För att komma åt en kurssajt i Athena måste du vara registrerad på kursen samt ha ett aktiverat universitetskonto. Om du ändå inte hittar din/dina kurser i Athena så kontakta studentexpeditionen, studentexpedition@statsvet.su.se.

Logga in på Athena

Athena bygger på ett program som heter Itslearning och så heter även den mobilapp som hör till och som du bör ladda ner till din mobil. Appen är gratis och finns för såväl iPhone som Android på respektive app store.

Hjälp att komma igång med Athena som student hittar du i Serviceportalen.

Serviceportalen

Athena är ett universitetsgemensamt verktyg och därför kan du vända dig till universitetets Helpdesk. Ställ din fråga i  Serviceportalen eller, vid akuta problem, ring 08-16 1999.

Är din fråga av mer lokal karaktär kanske din lärare kan hjälpa dig eller så kan du kontakta studentexpeditionen via e-post studentexpedititon@statsvet.su.se.

Fråga: Jag kan inte logga in i Athena ("användaren finns inte i itslearning"). Vad är felet?

Svar: Du har inte registrerat dig på någon kurs, alternativt registreringen har inte "slagit igenom" än. Om du inte kan/kunde webbregistrera dig så kontakta expeditionen snarast så att du kan bli registrerad. Kontrollera ev din registrering i Ladok via Mina studier.

Fråga: Jag har (webb)registrerat mig, men hittar inte min kurs i Athena. Vad gör jag?

Svar: Om du precis har webbregistrerat dig, så räcker det förmodligen att prova igen lite senare eftersom interaktioner av den här typen mellan olika system görs i turordning och runt terminsstart är det mycket som händer, så räkna med att det kan ta timmar i värsta fall.

På automatgenererade Athena-sajter är det annars just registrering som krävs, så kontrollera gärna i Mina studier att registreringen verkligen har gått in.

Fråga: Jag kommer in i Athena, men hittar inte schemat (eller kursplanen)?!

Svar: Klicka på menyn Innehåll. I mappstrukturen i kolumnen till vänster hittar du en mapp som heter Kursinformation. Klicka på den så visas innehållet, inklusive en länk till schemat och för automatgenererade sajter även till kursplanen för den aktuella kursen.

Fråga: Var hittar jag kursanvisningarna?

Svar: Eftersom kursanvisningarna är offentliga handlingar som även blivande studenter på en kurs och andra intresserade ska kunna få tillgång till så finns dessa upplagda i pdf-format på de publika kurshemsidorna: Alla utbildningar. I Athena hittar du som registrerad student kanske ytterligare anvisningar. Håll särskilt ögonen på de så kallade planeringarna på din eller dina Athena-sajter.

Fråga: Kan man inte få meddelanden via e-post?

Svar: Meddelanden som skickas inom Athena stannar inom Athena, bland annat av datasäkerhetsskäl (GDPR). Det betyder att du ofta bör kontrollera om det händer saker på dina kurssajter. Du kan dock själv välja att få e-postnotifieringar för vissa saker som händer på en sajt. Du får alltså bara mejl om ATT något hänt, inte själva meddelandet. Gå in under din användarmeny, längst uppe till höger i webbgränssnittet och välj Dina inställningar. Välj vilka aviseringar du vill ha under Aviseringar och hur ofta du vill få dem under E-postavisering.

Fråga: Vad är det för skillnad mellan sidorna Planeringar och Innehåll på Athena-sajten?

Svar: Som lärare kan man strukturera kursen på ett tydligt sätt genom att skapa planeringar på olika sätt, t ex kronologiskt efter hur schemat är upplagt eller tematiskt på olika vis. När läraren lägger in dokument av olika slag i dessa planeringar skapas automatiskt en mappstruktur med motsvarande innehåll under menyn Innehåll. Så till en viss del är innehållet detsamma, men presenterat på lite olika vis. En skillnad dock är att du under menyn Innehåll även hittar mappen Kursinformation, där du hittar länk till kursens schema och kursplan.

 

Statsvetenskapliga institutionen använder Athena som kursplattform för kurskommunikation. Här hittar du ditt schema, kursplan, kursmaterial, inlämningsuppgifter. Du kommer åt kursens sajt när du registrerat dig och aktiverat ditt universitetskonto.

Logga in i Athena

Du kan även hitta schema och kurslitteratur på kursens webbsida.

 

Kontakt

Studievägledare
Studievägledare masternivå
Studentexpedition
På denna sida