Stockholms universitet

Utbildningar som ger bra jobb

Vissa studerar på universitet för att lära sig nya saker och förstå omvärlden på ett bättre sätt. Andra studerar med målet att jobba med något som är roligt och utvecklande och som ger en högre lön. Oavsett varför, är det tydligt att utbildning ökar chansen till jobb.

Vi erbjuder 300 program och 1700 kurser inom en mängd olika ämnen. Sök fram det du är nyfiken på i vår digitala katalog. Utöver alla våra utbildningar på svenska finns det många internationella kurser och program som ges på engelska.

Sök kurser och program

När du studerat och tagit en examen vid Stockholms universitet är chansen stor att du snabbt etablerar dig på arbetsmarknaden.  

En glad tjej på en uteservering på Söder.
Foto: Niklas Björling

Enligt Stockholms universitets alumnundersökning 2021* var 43% av de tillfrågade så attraktiva för arbetsgivare att de fick jobberbjudanden redan innan de tagit ut sin examen. Det är ett kvitto på att en utbildning vid Stockholms universitet ger dig en bra start i karriären och goda förutsättningar på arbetsmarknaden.

Bild med texten plats 71 i världen. 

På Times Higher Educations årliga rankningslista Global University Employability Ranking 2022* ligger Stockholms universitet på plats 71 i världen när internationella rekryterare fått bedöma hur anställningsbara studenter från universiteten är när de ska ut i arbetslivet.

 

Nätverka med framtida arbetsgivare

Under din utbildning här hos oss på Stockholms universitet kan du få möjlighet att nätverka med attraktiva arbetsgivare och får råd om olika karriärvägar. Vänta inte med att börja planera din karriär tills du tar din examen. Här ser du aktuella karriärevent

På så kallade arbetsmarknadsdagar för olika ämnen kan du knyta kontakt med företag som kanske kan bli dina framtida arbetsgivare. Här är några exempel:

 

Superentreprenören om vikten av högre studier

Saeid Esmaeilzadeh är kemiforskaren som blev superentreprenör. Han ser ett stort värde i akademiska studier eftersom de bland annat lär en att tänka kritiskt, utbyta tankar och debattera.

– Det är något man som entreprenör har stor nytta av när man befinner sig i konceptstadiet av olika projekt och företag, säger han.

Läs hela artikeln om Saeid

Saeid Esmaeilzadeh sitter i en soffa.
Saeid Esmaeilzadeh Foto: EHAB
 

Utbyte kan leda till en internationell karriär

Stockholms universitet erbjuder många olika alternativ för att studera utomlands delar av din utbildning. Studentutbyte innebär att två universitet byter studenter med varandra inom ett samarbetsavtal och därför betalar du inte någon studieavgift. 

  • Om du vill ta chansen att läsa en del av din utbildning utomlands kan du ansöka om ett utbyte via universitetets utbytesavtal. Vi har avtal med lärosäten över hela världen.  
  • Ska du göra praktik inom din utbildning? Här kan du läsa mer om praktik utomlands
Anders Pettersson vid Temsen i London.
Anders Pettersson vid Temsen i London. Foto: Anders Pettersson

Anders fick jobb i London 

Anders Pettersson kommer från Finland, växte upp i Uppsala och pluggade sedan vid Stockholms universitet. Nu bor han i London och är Digital Content Manager på det anrika finansinstitutet Rothschild & Co, med ansvar för ett team som sköter webbinnehåll och sociala medier.

Läs hela artikeln om Anders 

 

Vill du lära dig mer om innovation, entreprenörskap och hur man kan utveckla idéer? Vi hjälper dig om du behöver lite stöd för att ta dig vidare.

Inspirationsaktiviteter

Är du intresserad av frågor som rör entreprenörskap eller att utveckla idéer så arrangeras ett flertal olika inspirationsaktiveter öppna för dig som student. Det kan till exempel handla om olika former av seminarier, tävlingar och hackathons.

Aktuellt program hittar du på Drivhuset Stockholm.

Idéutveckling genom Drivhuset

Stöd för idéutveckling och allmän innovationsrådgivning för studenter på Stockholms universitet genomförs i samarbete med organisationen Drivhuset. Här kan du få hjälp att komma igång med din idé och att strukturera upp utvecklingsprocessen. Boka en tid med Drivhuset.

Lär dig mer om innovation och entreprenörskap

Stockholm universitet är medlem i Stockholm School of Entrepreneurship SSES. SSES erbjuder flera olika poänggivande utbildningar inom entreprenörskap. Är du student vid Stockholms universitet är du välkommen av att ta del av SSES kursutbud.

På SSES kurser kan du tillsammans med studenter från KTH, KI, Handelshögskolan och Konstfack lära dig mer om hur man kan skapa och utveckla idéer, innovationer eller om entreprenörskap mer generellt.

Läs mer om SSES

Stockholms universitet är tillsammans med KTH, KI och Södertörns högskola en av grundarna av Openlab. Openlab är experter på utmaningsdriven samhällsinnovation i Stockholmsregionen och erbjuder Design Thinking-utbildning på avancerad nivå för bland annat Stockholms universitets studenter. I Openlabs kurser arbetar du i interdisciplinära team med skarpa case från Openlabs partners, med praktiska kreativa övningar och verktyg.

Läs mer om Openlab

 

Vill du ha en examen som gör dig unik?

För att sticka ut lite extra på arbetsmarknaden kan du plocka ihop din egen utbildning genom att kombinera dina favoritkurser. Läs mer om hur du väljer ett huvudområde och bygger din egen kandidatexamen.

Filmen presenterar översiktligt hur du kan bygga din egen examen. Motsvarande och mer utförlig information hittar du via länken ovanför filmen.

 

Tips från studie- och karriärvägledarna

Exponera dig för möjligheter och knyt kontakter med arbetslivet under din studiegång. Här är några tips på hur du kan öka dina chanser på arbetsmarknaden.

  • Kontakta personer i branscher som verkar intressanta och be dem berätta om sitt arbete och vägen dit. 
  • Använd inlämningsuppgifter, projekt och uppsatser till att utforska frågor som särskilt intresserar dig. Genom att skriva ditt examensarbete i samarbete med ett företag eller en organisation har du också möjlighet att skapa kontakter och tillämpa dina teoretiska kunskaper i praktiken.
    Utlysningar på examensarbeten
  • Engagera dig! Du kan till exempel gå med i en studentförening, hjälpa till att organisera ett event, ta på dig ett förtroendeuppdrag eller bli volontär. På så vis kan du få kunskap och erfarenheter samtidigt som du utökar ditt nätverk och har roligt.
    Gå med i en kår eller förening  
  • Internationell erfarenhet ger dig språkkunskaper, kulturell kompetens och ett internationellt nätverk. Det kan även leda till konkurrensfördel på arbetsmarknaden och visar på öppenhet och självständighet. Ta chansen att genomföra en del av din utbildning utomlands som utbytesstudent!
    Studera utomlands
  • Träffa alumner. Gå med i Stockholms universitets alumnnätverk för att ta del av tidigare studenters erfarenheter, knyt kontakter och få inspiration kring studievägar och framtida karriärval. 
    Gå med i Stockholms universitets alumnnätverk
  • Extrajobb och praktik utrustar dig med värdefulla meriter samtidigt som du får kontakt med arbetsmarknaden. Det är också ett sätt för dig att prova på olika arbetsplatser. 
    Hitta extrajobb och praktik på MyCareer
Student hos en studie- och karriärvägledare.
Foto: Jens Olof Lasthein

Prata med en studie- och karriärvägledare

Stockholms universitet har 1700 kurser och 300 program i sitt breda utbud. Sannolikt hittar du något som passar för att du ska få den vidareutvecklingen som du har tänkt dig. Om du vill ha stöd i vilken utbildning som matchar dina mål om nytt jobb eller nästa steg i din karriär, kan du ta hjälp av våra studie- och karriärvägledare.


*Läs mer om Stockholms universitets alumnundersökning 2021.
*Läs mer om 
Global University Employability Ranking 2022.

På denna sida