Stockholms universitet logo, länk till startsida

För dig som är lärarstudent

Grattis till ditt val av utbildning och yrke. Du behövs!

Studenter utanför universitetet
Foto: Katja Kircher, Mostphotos

Ny lärarstudent

Du kanske har gått och längtat länge nu. Äntligen är det dags för dig att börja på din nya utbildning. Det kan kännas lite pirrigt. Vi vill att du ska känna dig hjärtligt välkommen, känna dig trygg och få rätt förväntningar på lärarutbildningarna.

För att du ska få en så smidig start på din nya lärarutbildning som möjligt är du välkommen att ta del av välkomstaktiviteterna.

Det finns välkomstaktiviteter både för de olika lärarutbildningarna och gemensamt för alla nya studenter. Vi rekommenderar starkt att du tar del av informationen som gäller för dig.

Intoduktionen för några av lärarutbildningarna börjar redan den 24 augusti. Se vad som gäller för dig.

Information, välkomstaktiviteter och praktiska tips för en lyckad studietid på din lärarutbildning

Extra välkommen att koppla upp dig eller om situtationen med Corona tillåter, komma till campus den 28 augusti!

Välkomstaktiviteter för alla studenter, start den 28 augusti

Skaffa dig ett försprång genom att redan nu ta reda på vad du behöver ordna med under dina första dagar och veckor på universitetet.

En lyckad terminsstart

Stockholms universtitets område är stort. Lärarutbildningarna ges vid flera institutioner som ligger på olika delar av campus. För att du ska kunna hitta rätt snabbt finns en karta över lärarutbildningarna.

Karta över lärarutbildningarna på campus

Hitta på campus

Välkommen till Stockholms universitet. Du som är lärar- och förskollärarstudent läser många olika ämnen vid flera institutioner. Från och med att du blir antagen till en lärarutbildning tillhör du en programansvarig institution.

Få reda på information om lärarutbildningarna och skillnaden mellan programansvariga institutioner och andra institutioner.

Information om lärarutbildningarna

För att se ditt schema, kurslitteratur och kursupplägg går du in i utbildningskatalogen och söker fram din kurs.

Utbildningskatalogen

Det finns många ord som används i den akademiska världen. Ett flertal kan vara svåra att förstå. Om du vill så kan du se vad de orden betyder. Snart kommer du in i hur orden används.

Förklaring av ord och begrepp i universitetsvärlden

Under din lärarutbildning

Varje dag är du ett steg närmare din målsättning. Du stöter på utmaningar och får nya möjligheter. Hitta din inre kraft och motivation så hjälper vi dig med det vi kan. Att bli en professionell förskollärare och lärare.

Som lärarstudent kan du ha en massa skoj, engagera dig på olika sätt, påverka lärarutbildningarna och få nya vänner för livet.

Se vilka möjligheter som finns för ett rikt studentliv

De kurser som du läser i teorin omsätter du också i praktiken. Den verksamhetsförlagda utbildningen (VFU) är kurser som du har på förskolor och skolor. Oavsett vilken lärarutbildning du går på så ingår VFU. Du får därigenom möjlighet att utveckla kunskaper och kompetenser som avser hela lärarrollen.

Se fördjupad information om verksamhetsförlagd utbildning, VFU

Du som är förskollärarstudent och lärarstudent har en unik möjlighet att kunna fördjupa dig i hur man kan använda sig av media. Besök Medieverkstan och lär dig mer om text, ljus, bild och film för din framtida yrkesroll.

Se mer om Medieverkstan

Som lärare behöver du kunna hantera olika situationer. Du behöver kunna förstå skolans betydelse och eleven och elevens möjligheter och förutsättningar vad gäller lärande, utveckling, samspel och delaktighet i skolan. Vissa delar av lärarutbildningarna är därför samma för alla. Den gemensamma benämningen för kurserna som ges till förskollärare och lärare är den utbildningsvetenskaplikga kärnan, UVK.

Läs mer om den utbildningsvetenskaplikga kärnan, UVK

Drömmer du om att läsa utomlands? Då kan du förverkliga din dröm. Du kan nämligen läsa delar av din lärarutbildning utomlands. Tänk bara på att vara ute i god tid. Kontakta din studievägledare för att veta vad du kan läsa och när det passar in bäst för dig i din lärarutbildning.

Olika sätt att läsa utomlands på lärarutbildningarna

När din lärarutbildning är klar

Vad skönt för dig att du är klar! Steg ett är nu att du ansöker om att få ut din examen. I steg två ansöker du om att få ut din förskollärar- eller lärarlegitimation. Du är efterlängtad på arbetsmarkanden! När du har jobbat som förskollärare eller lärare ett tag kanske du funderar på kompetensutveckling, forskning och karriär. Då finns vi här för dig igen.

Grattis! Nu när du är klar med din förskollärar- eller lärarutbildning är det dags för dig att ansöka om att ta ut din förskollärar- eller lärarexamen.

●    Förskollärarexamen
●    Grundskollärarexamen ( F-3, 4-6, fritidshem)
●    Ämneslärarexamen ( 7-9, gymnasieskola)
●    Yrkeslärarexamen

Läs hur du gör för att få ut din examen

För att få ut din lärarlegitimation behöver du vända dig till Skolverket.

Så gör du för att få din lärarlegitimation, se Skolverket

Du är nästan klar och vill bli behörig.

Läs vad du behöver göra för att bli behörig

Om du känner att du vill utvecklas ytterligare och göra karriär så finns många möjligheter.

Se exempel på karriärvägar som du kan ta

Nu när du redan har en lärarlegitimation och vill bredda eller fördjupa dig ytterligare så har du ett flertal alternativ för att förverkliga din egen väg.

Se vilken kompetensutveckling som passar dig

Om du är intresserad av att börja forska inom lärarutbildningarna så är det möjligt vid Stockholms universitet. Flera institutioner bedriver forskning och har forskarutbildning inom lärarutbildningarna.

Forskarutbildning inom lärarutbildningarna

Har du frågor och funderingar kring din lärarutbildning? Ta då kontakt med studievägledarna som är experter på lärarutbildningarna.

Kontaktinformation till studievägledarna som jobbar med lärarutbildningarna

På denna sida