Stockholms universitet
Go to this page on our english site

Nationalekonomi I

Grundkursen Nationalekonomi I ger dig en bred ekonomisk allmänbildning som är värdefull oavsett vad du sedan kommer att studera eller arbeta med. Du kan läsa Nationalekonomi I på helfart eller halvfart, distans.

För dig som är antagen HT2024

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

  1. Aktivera ditt SU-konto

    Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

  2. Registrera dig på din institution

    Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

  3. Ta del av institutionens information

    På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Här hittar du viktig information om du har sökt en utbildning i nationalekonomi och är antagen eller vill behålla din reservplats.

Välkommen till oss höstterminen 2024

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart ordnar vi ett antal aktiviteter – både online och på campus – för att välkomna och introducera dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som är ett utmärkt tillfälle att bekanta sig med universitetet och andra nya studenter. Programmet riktar sig till alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarande välkomstdag på Campus Kista.

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Hör Anna Seim berätta om nationalekonomi i videon. Filmproduktion: Tanja Appelberg och Erika Höghede

Nationalekonomi I, 30 högskolepoäng (hp), består av två kurser, Mikroteori med tillämpningar och Makroteori med tillämpningar.

Under Nationalekonomi I får du lära dig att tillämpa grundläggande teorier på ekonomisk-politiska frågeställningar. Du får studera ekonomiskt beslutsfattande för individer och företag, och utifrån detta frågor som: Vad bestämmer priser och löner, vilken roll spelar konkurrens, vad är fördelarna med handel och hur påverkar skatter ekonomin? Du skapar också en övergripande förståelse för hur samhällsekonomin fungerar i stort. Det kan handla om hur arbetslöshet, klimat, tillväxt och räntor kan påverkas av samspelet mellan olika marknader, såväl nationellt som globalt.

Du kan läsa Nationalekonomi I på helfart eller halvfart, distans. För utförligare beskrivningar se nedan.