Stockholms universitet logo, länk till startsida
Go to this page on our english site

Nationalekonomi I

Nationalekonomi I ger dig en bred ekonomisk allmänbildning som är värdefull oavsett vad du sedan kommer att studera eller arbeta med. Du lär dig grundläggande teorier och får tillämpa dessa på aktuella ekonomisk-politiska frågeställningar.

För dig som är antagen VT2021

Grattis! Du har blivit antagen till den utbildning du sökt på Stockholms universitet och vi hoppas att du kommer att trivas med dina studier hos oss.

På den här sidan listar vi vad du behöver göra och känna till innan du börjar dina studier.

Följ de instruktioner du fått för att acceptera din plats. 

Mer information på antagning.se

 

Checklista för antagna studenter

 1. Aktivera ditt SU-konto

  Första steget för att kunna registrera dig och få tillgång till universitetets alla IT-tjänster.

 2. Registrera dig på din institution

  Registrering kan ske på olika sätt. Läs noga informationen från din institution nedan.

 3. Ta del av institutionens information

  På den här sidan hittar du det du behöver veta inför starten på din kurs eller ditt program.

Notera

Din plats kan tas tillbaka om du inte registrerar dig och deltar vid eventuellt upprop enligt anvisningarna från institutionen.

Information från institutionen - kurser

Välkommen till Nationalekonomiska institutionen vårterminen 2021! Viktig information för dig som har sökt en kurs i nationalekonomi vårterminen 2021 och är antagen eller reservplacerad.

Besked om du är antagen eller inte får du på antagning.se:

 • 10 december 2020 efter det första urvalet (antagningsbesked med svarskrav senast den 16 december), och
 • 21 december 2020 efter det andra urvalet (antagningsbesked utan svarskrav)

OBS! Webbregistreringen är endast öppen 28 december 2020 till och med 11 januari 2021

Eventuella meddelanden från institutionen till antagna eller reserver görs via den e-postadress eller det telefonnummer som du själv har uppgett på antagning.se.

Antagen till kurs och behörig

 1. Tacka ja på antagning.se senast den 16 december 2020.
 2. För att kunna registrera dig behöver du ett aktivt universitetskonto.
 3. Webbregistrera dig under perioden 28 december 2020 till och med 11 januari 2021.
 4. Välj eventuell grupp på kursens plats på Athena

Om du är antagen men missar att göra ovanstående förlorar du din plats på kursen! Om du får problem vid registreringen, maila institutionen på registrering@ne.su.se.

Antagen med villkor till kurs

 1. Tacka ja på antagning.se senast den 16 december 2020.
 2. Maila institutionen under perioden 28 december 2020 till och med 11 januari 2021 på registrering@ne.su.se och meddela att du vill ha din plats när du visat att du är behörig. Ange namn, personnummer och kurs.
 3. Maila institutionen senast den 12 februari 2021 på registrering@ne.su.se och visa att du uppfyller behörighetskraven för att institutionen ska kunna registrera dig på kursen.

Om du är antagen med villkor och missar att göra ovanstående förlorar du din möjlighet till plats på kursen! Vid frågor kontakta institutionens studievägledning på registrering@ne.su.se.

Reserv till kurs efter första urvalet

 1. Tacka ja på antagning.se senast 16 december 2020.
 2. Om du blir antagen vid andra urvalet, se instruktioner ovan.

Om du fortfarande är reserv efter andra urvalet, se instruktioner nedan.

Reserv till kurs efter andra urvalet

Om det finns lediga platser på en kurs efter den 11 januari 2021, så kontaktar vi reserver i turordning. Kontakt sker via den e-post eller det telefonnummer som du själv har uppgett på antagning.se.

Kurs- och studieinformation

Information om alla våra kurser hittar du på vår hemsidas utbildningssidor. Här finns kursbeskrivningar, uppgifter om kurslitteratur och scheman samt annan studieinformation. Information om undervisning vårterminen 2021 med anledning av COVID-19 kommer att finnas senast i mitten av december.

Kom ihåg att du måste anmäla dig i tid för att få skriva tentamen/dugga. Anmälan till tentamen görs via Ladok där också anmälningsperioden framgår. Kom ihåg att kontrollera att du har uppgett en e-postadress i Ladok som du vanligtvis använder ifall vi behöver nå dig.

Athena

När du har registrerat dig kommer du att få tillgång till kursens plats på Athena som används för information under kursens gång. Där väljer du också eventuell grupp för övningar/seminarier. Det är alltså på Athena som vi samlar allt som rör din kurs. Vi rekommenderar att du laddar ned appen itslearning till din mobiltelefon och slår på notifieringar för att du ska få ett meddelande när informationen på Athena har uppdaterats.

Sen anmälan

Den 15 december 2020 öppnar antagning.se för sen anmälan till de kurser där det kan finnas platser kvar. Om du är behörig till de kurser du har gjort en sen anmälan till, rangordnas din anmälan efter den dag anmälan kom in.
Observera att det kan dröja ända fram till terminsstart innan en sen anmälan blir behandlad. Antagningsbesked ser du på antagning.se.

Obs! Du blir reservplacerad om du har gjort en sen anmälan till en kurs och är behörig. Om det finns lediga platser på en kurs efter den 11 januari 2021, så kontaktar vi reserver i turordning. Kontakt sker via den e-post eller det telefonnummer som du själv har uppgett på antagning.se.

Välkomstaktiviteter

Vid terminsstart arrangeras ett antal välkomstaktiviteter för dig som är ny student. En av dessa är Välkomstdagen på Campus Frescati som bjuder på ett seminarium med viktig information och praktiska tips inför din studietid. Välkomstdagen arrangeras för alla nya studenter, oavsett ämne, kurs eller program. För dig som är ny student vid Institutionen för data- och systemvetenskap, DSV, arrangeras en motsvarade välkomstdag på Campus Kista. 

Information som rör din utbildning får du via din kurs-/programgivande institution.

su.se/valkomstaktiviteter


Hitta hit

Stockholms universitet sträcker sig över en stor yta. Läs om vilka campus som finns och var du hittar din institution, alla undervisningslokaler, lunchställen, bibliotek, läsplatser, mm.

Hitta på campus


Läs mer

Ny student

Under utbildningen

Studenthandboken

Kårer och föreningar

Kursen består av två delar, mikroteori och makroteori. Under mikroteoridelen studeras ekonomiskt beslutsfattande för individer och företag, och utifrån detta frågor som: vad bestämmer priser och löner, vilken roll spelar konkurrens, vad är fördelarna med handel och hur påverkar skatter ekonomin samt grunderna för miljöekonomi.  Kursen i makroteori ger en mer övergripande förståelse för hur samhällsekonomin fungerar. Det kan till exempel handla om hur arbetslöshet, klimat, tillväxt och räntor kan påverkas av samspelet mellan olika marknader, nationellt och globalt.

För utförligare kursbeskrivningar av de två delkurserna se Mikroteori med tillämpningar, 15 högskolepoäng, och Makroteori med tillämpningar, 15 högskolepoäng under mer information nedan.

 • Mer information

  Vår rekommendation är att du varvar terminer i nationalekonomi med terminer inom andra huvudområden. På så sätt vet du redan när du söker om du är behörig eller inte. Vi rekommenderar följande studiegång:

  Första terminen i nationalekonomi
  Nationalekonomi I, 30 hp:
  Mikroteori
  Makroteori

  Nationalekonimi I, 15 hp:
  Makroteori (halvfart)
  Mikroteori (halvfart)


  Andra terminen i nationalekonomi
  Intermediate Microeconomics, 7,5 hp
  Intermediate Macroeconomics, 7,5 hp
  Empirical Methods in Economics I, 1 7,5 hp
  En valfri kurs inom nationalekonomi, 7,5 hp


  Tredje terminen i nationalekonomi
  Kandidatuppsats i nationalekonomi, 15 hp 
  Två valfria kurser inom nationalekonomi, á 7,5 hp.

  Kontrollera alltid behörighetskraven för de kurser du önskar att studera och planera framåt. 
   

 • Möt oss

  Möt våra studenter

  Hur är det att plugga nationalekonomi?

  Två studenter berättar om hur det är att läsa nationalekonomi på Stockholms universitet.

  Nyfiken på nationalekonomi?

 • Kontakt

  Studievägledare grundnivå och lärare
  Studievägledare masterprogrammet och lärare
  Studierektor - grundnivå och avancerad nivå