Studera hos oss

Vill du studera hur människors beslut påverkar samhället och ekonomin? Nationalekonomi handlar bland annat om hur människor fattar beslut och hur dessa beslut kan påverka både dem själva, omgivningen och hela samhällsekonomin.

Möt Hedda Thorell som har läst både kandidatprogram och masterpogram i nationalekonomi hos oss.

 


Nationalekonomi ingår i flera kandidatprogram, men du kan även läsa fristående kurser med inriktning mot olika områden som exempelvis finansiell ekonomi, utvecklingsekonomi, arbetsmarknadsekonomi, klimatet och ekonomin, eller internationell ekonomi.

Våra lärare är även forskare, ofta med uppdrag utanför universitetet vid till exempel Riksbanken, Finansutskottet och Marknadsdomstolen, vilket vi ser som viktigt för att knyta vår undervisning till det omgivande samhället.

Som student hos oss kan du ta del av fördelarna av att läsa vid ett universitet i huvudstaden, med närhet till statliga institutioner och samhällsrelevanta organisationer.

Läs mer om nationalekonomi

Våra utbildningar

Nationalekonomprogrammet

 

Välkommen till oss vårterminen 2024

Har du sökt en utbildning i nationalekonomi våren 2024? Här hittar du som blivit antagen eller fått reservplats viktig information:

Välkommen till Nationalekonomiska institutionen vårterminen 2024

 

Lukas och Saad berättar om hur det är att studera på Nationalekonomprogrammet vid Stockholms universitet.

 


Sten Nyberg, prefekt på Nationalekonomiska institutionen, berättar om varför han valde att läsa nationalekonomi.

 


Simon berättar om sin dröm, varför han studerar nationalekonomi och om att läsa på Stockholms universitet.

 


Anna Seim, lärare och forskare, berättar om ämnet nationalekonomi, varför det är bra att plugga i Stockholm och vad man kan jobba med efter studierna.

 


Studenterna Frida och André berättar om hur det är att plugga nationalekonomi, varför de har valt Stockholm, jobb efter studierna och sist men inte minst, studentlivet.

 

 

 

Vill du plugga och bo i en stad där du kan ta del av stadens puls och kultur och samtidigt vara nära naturen? Stockholms universitet är vackert beläget norr om Stockholm mitt i världens första nationalstadspark. Storstaden med kultur och nöjesutbud är bara några minuter bort och precis utanför dörren finns den unika naturen i området Frescati.

Här finns fina promenadvägar och i de närliggande skogarnas stigar och utomhusgym finns möjlighet för både fysisk aktivitet och rekreation. Vill du promenera vid vattnet så finns Brunnsviken och Mälaren bara ett stenkast bort. Vid Stockholms universitet har du friheten att välja din studiemiljö. Välkommen till ett modernt universitet i huvudstaden!

Att studera i Stockholm

Studentlivet

 

Vill du veta vad som gäller vid studiestöd? Centrala studiestödsnämnden, CSN, hjälper dig.

Information om studiestöd på CSN:s hemsida

 

Arbetsmarknad och karriär

Som nationalekonom kan du arbeta inom offentlig, privat och ideell sektor. Exempel på offentliga arbetsgivare är departement, statliga myndigheter, Sveriges Riksbank, kommuner och regioner. Detta kan rymma arbeten som handlar om allt från statens budget till miljö- och biståndsekonomi. När det gäller den privata sektorn rör det sig om banker, finansinstitut, stora företag eller intresseorganisationer.

 

På denna sida