Stockholms universitet

Intresserad av teknik, AI och Big Data?

Att kunna behärska data är kärnan i artificiell intelligens och maskininlärning, och är helt nödvändigt för att skapa algoritmer som kan förutspå marknader, kryptera känslig information och tipsa dig om nästa favoritfilm eller restaurang. Inom matematik och fysik finns det ett antal program som fokuserar på det senaste när det gäller matematiska tillämpningar inom ekonomi, datavetenskap, bioinformatik och till och med filosofi.

Teknik och naturvetenskap är egentligen två sidor av samma mynt. Det enklaste sättet att förstå skillnaden är att tekniska utbildningar fokuserar på ”hur” och naturvetenskapliga utbildningar fokuserar på ”varför”. Båda frågorna kan visa vägen till skapandet av nya produkter och metoder för att lösa problem, och ofta kan en oväntad väg leda till större belöning.

Vid Stockholms universitet ligger fokus på praktiska laborationer, små grupper och självständiga projekt inom biologi, kemi, geovetenskap, fysik och matematik vilket ger dig stora möjligheter att kunna använda din utbildning för att angripa verkliga problem.

Stockholms universitet erbjuder också innovationsstöd för studenter som vill satsa på ett eget företag. Så om du har en lysande idé, eller kanske bara en svag magkänsla som viskar vad du skulle vilja göra, kan du få råd och stöd för att idén ska bli verklighet.

Om du redan vet exakt vart du är på väg kan du fundera på att sätta ihop din egen utbildning.

 

Känner du ibland att det finns enorma mängder data, men ändå inte tillräckligt med information? Välkommen till vardagen inom astronomi! Rymden bjuder på de mest extrema miljöer vi känner till, och för att förstå de processer som sker mäter och tolkar vi strålningen som når oss. Det ger upphov till data. Väldigt mycket data - de största teleskopen producerar över 1 TB per timme.

För att sålla fram relevant information och använda datan för att hitta nya svar krävs goda kunskaper i både matematik och astrofysik, vilket du får genom vårt kandidatprogram. På köpet blir du problemlösare av högsta rang, vilket du kan tillämpa inom så gott som alla områden - oavsett om du har fötterna på Jorden eller någon annan planet.

Programbeskrivning

Kari Hyll, alumn i astronomi, foto:privat
Foto:privat

Utbildningen kommer göra dig mycket duktig på teori och programmering – därför vill jag råda till att inte glömma inte bort det tredje benet, nämligen det tekniska/experimentella. Att experimentera med lasrar och linsoptik, söka sig till ett Makerspace, eller prova på att göra ett Arduino-projekt ger värdefull erfarenhet och självförtroende.

Kari Hyll, alumn i astronomi

Kari använder sina kunskaper för att tolka data från satellitbilder och förhindra skogsbränder.

 

Fysik handlar om att förstå de fundamentala naturlagarna som styr världen och universum. När du förstår de grundläggande teorierna kommer du kunna tillämpa dem på oändliga och ofta oväntade sätt, som ibland kan kännas på gränsen till science fiction.

I Kandidatprogrammet i fysik möter du både klassisk och modern fysik, teori och praktik med världsledande forskare som lärare. De lär ut hur matematiken kan hjälpa oss att förstå världen bättre och du får med dig en bred kompetens för framtidens utmaningar.

Programbeskrivning

Graham McCarthy, fysikalumn, foto: privat
Foto: privat

I det stora hela så utvecklas man oerhört som människa av att läsa och av att plugga på universitetet.... Uppgifter skall vara svåra annars lär man sig ingenting. Om det inte är lite svårt är det ju inte nytt.

Graham McCarthy, alumn i fysik

Graham jobbar med avancerad teknologi inom ögonstyrning av datorer

 

Matematik, det universella språket, kan ta dig nästan överallt i universum. Kandidatprogrammet i matematik passar dig som är nyfiken på matematik, och vill utveckla din analytiska förmåga samt problemlösningsfärdighet. Det sista året på kandidatprogrammet kan du välja inriktning mot matematik, matematisk statistik, datalogi eller mot ämneslärare. Efter examen kan du arbeta inom olika områden såsom programmering, bioinformatik, riskanalys, spel och finans.

Programbeskrivning

Det är ett mycket stimulerande arbete där jag dagligen har användning för den matematik jag läst på universitetet och tillämpar den på olika praktiska problem.

Hans Rullgård, alumn i matematik

Hans jobbar med programvara för medicinsk simulering.

 

Artificiell intelligens, big data, data mining och maskininlärning har alla en sak gemensamt – de kombinerar matematiska, statistiska och datavetenskapliga metoder för att förstå och dra slutsatser ur en större mängd data. Det är just detta du lär dig på Kandidatprogrammet i matematik och datavetenskap. Termin fyra kan du välja att specialisera dig inom matematisk statistik och data science, datalogi, eller matematik och algoritmer. Med dessa kunskaper i bagaget finns mycket goda möjligheter på arbetsmarknaden.

Programbeskrivning

 

En ny utbildning för dig som gillar kreativt och logiskt tänkande och som vill vara med och lösa de mer komplexa problemen i samhället.

Programbeskrivning

 

Gå vidare – kontakt och länkar

Här hittar du länkar för att få mer information, oavsett om du kommer direkt från gymnasiet eller har kommit längre i dina studier!

Dags att ta första steget? 
Anmälan och antagning

Har du frågor? 
Vanliga frågor och svar
Studievägledare inom naturvetenskap

Saknar du behörighet? 
Naturvetenskapligt basår

Mastersstudent?
Hitta kurser och program

På denna sida