Studera med funktionsnedsättning
Stockholms universitet erbjuder olika former av riktat pedagogiskt stöd för personer med varaktiga funktionsnedsättningar. Målet är att alla studenter ska ha möjlighet att studera på lika villkor.
Stödet som erbjuds har syftet att underlätta dina studier och ska vara rimligt utifrån funktionsnedsättning, kurskrav och lärandemål. Din ansökan om stöd behandlas av oss som jobbar på Riktat pedagogiskt stöd.
Vem kan ansöka om stöd?
Du som har en medicinskt dokumenterad, varaktig funktionsnedsättning kan ansöka om riktat pedagogiskt stöd. Att en funktionsnedsättning är varaktig innebär att den har funnits eller förväntas finnas under minst 6 månader. Varaktig funktionsnedsättning kan exempelvis vara:
- Specifika läs- och skrivsvårigheter/dyslexi
- Neuropsykiatriska funktionsnedsättningar
- Psykisk ohälsa
- Syn- eller hörselnedsättningar
- Rörelsenedsättningar
- Kroniska sjukdomar.
Tillfällig skada eller sjukdom
Tillfällig skada eller sjukdom samt heltidssjukskrivning omfattas inte av riktat pedagogiskt stöd.
Ansök om stöd och anpassningar
Så här ansöker du om stöd
Gör din ansökan i systemet Nais på länken nedan. Bifoga ett medicinskt underlag som styrker en varaktig funktionsnedsättning i din ansökan.
Efter att du skickat in din ansökan kan något av följande ske:
- Om din ansökan är komplett blir du kontaktad av en samordnare för att samtala om ditt behov av stöd. Samtalet kan ske digitalt, fysiskt, via telefon eller mejl.
- Du blir ombedd att skicka in en komplettering, på grund av att någon uppgift saknas.
- Du får avslag på din ansökan.
När din ansökan beviljas får du ett besked i Nais med rekommenderade och beslutade stödformer.
När ska du ansöka om stöd?
Du kan ansöka om stöd från och med att du har anmält dig till en kurs eller ett program. Det går även bra att ansöka om stöd när som helst under terminerna.
Du som har en grav synnedsättning, rörelsenedsättning eller behöver teckenspråkstolk rekommenderas att göra en ansökan i Nais redan när du sökt en utbildning.
Medicinskt underlag om varaktig funktionsnedsättning
Det medicinska underlag som du bifogar i din ansökan ska vara tydligt, sammanhållet och utfärdat av legitimerad sjukvårdspersonal som exempelvis läkare, psykolog, audionom eller logoped. Underlaget ska vara skrivet på svenska eller engelska och ska innehålla:
- ditt namn och personnummer
- utfärdarens namn, profession och signatur
- utredningsenhet
- datum och resultat av utredningen
- hur länge du haft funktionsnedsättningen samt funktionsnedsättningens varaktighet.
Det är också önskvärt att underlaget innehåller en beskrivning av din funktionsnedsättning och hur den påverkar dig i din studiesituation.
Mer information om att göra en ansökan i Nais
Mer detaljerad information om de olika stegen i ansökningsprocessen i Nais samt information om systemet finns på följande länk:
Mer information om hur du gör en ansökan i Nais
Vad gör en samordnare för riktat pedagogiskt stöd?
Våra samordnare för riktat pedagogiskt stöd jobbar bland annat med att:
- Handlägga ärenden för studenter med varaktiga funktionsnedsättningar
- Rekommendera och ta beslut om riktade pedagogiska stödåtgärder baserat på medicinska underlag om varaktig funktionsnedsättning
- Stötta institutioner i deras arbete med riktat pedagogiskt stöd.
Efter din ansökan om stöd beviljats
Du får ett besked
När samordnaren har beviljat din ansökan får du ett besked i Nais. Du får ett mejl när ditt besked är klart och du kan ladda ned det från Nais.
Beskedet är ett dokument som innehåller dina rekommenderade och beslutade stödformer. Beslutade stödformer tar samordnaren beslut om, rekommenderade stödformer tar din institution beslut om. I dokumentet finns också information om hur länge ditt besked är giltigt.
Dela beskedet med din institution
Efter att du har fått ditt besked från samordnaren delar du det med kontaktpersonen vid din institution för att få information om hur stödet omsätts i praktiken.
Om ditt behov av stöd förändras
Om ditt behov av stöd förändras och du önskar diskutera dina stödåtgärder igen är du välkommen att kontakta din samordnare.
Om du behöver förlänga eller förnya ditt besked
Om ditt besked är på väg att gå ut men fortfarande är giltigt kan du kontakta din samordnare för att få det förlängt.
Om ditt besked redan har gått ut behöver du göra en ny ansökan i Nais.
Stöd vid studier utomlands
Du som får riktat pedagogiskt stöd under dina studier vid Stockholms universitet kan också få stöd som utbytesstudent. Kontakta din samordnare om du behöver få ditt besked om riktat pedagogiskt stöd översatt till engelska.
Stödformer och anpassningar
Nedan presenteras de pedagogiska stödformer som erbjuds vid Stockholms universitet.
Individuella hjälpmedel som exempelvis rullstol, hörapparat och diktafon införskaffas på egen hand eller genom förskrivning av regionen/sjukvården. Universitet kan inte heller hjälpa till med personlig assistans eller stöd kring transporter.
Anpassad examination
Anpassad examination kan exempelvis innebära längre tid, att tentera i mindre grupp eller enskilt, eller att få använda dator och digitala hjälpmedel. Anpassad salstentamen kan antingen ske på din institution eller i lokaler som tillhandahålls av Tentamensservice.
Mer information om Tentamensservice
Anteckningsstöd
Anteckningsstöd innebär att du får anteckningar från föreläsningar och seminarier från en medstudent. Anteckningsstöd ersätter inte närvaro. Du får därför bara anteckningar från föreläsningar och seminarier där du själv deltar.
Du kan få anteckningsstöd förutsatt att en medstudent på din kurs tar på sig uppdraget. Ett alternativ till anteckningsstöd är att du blir rekommenderad att få spela in föreläsningar i ljudformat för eget bruk.
Anpassad kurslitteratur
Om du har en funktionsnedsättning som gör det svårt för dig att läsa tryckt text kan du få tillgång till anpassad kurslitteratur via ett talbokskonto i Legimus. Anpassad kurslitteratur kan innebära kursböcker som talbok, e-textbok eller punktskriftsbok.
Universitetsbiblioteket hjälper dig som har behov av anpassad kurslitteratur att registrera ett konto och informerar dig om hur du använder Legimus. Kontakta universitetsbiblioteket på talbok@su.se för att boka en tid eller om du har frågor om anpassad kurslitteratur.
Mer information om talbokskonto hos Universitetsbiblioteket
Mentor
Du som har en dokumenterad nedsättning av de exekutiva funktionerna kan beviljas en mentor under en period. Du träffar mentorn en gång i veckan under tre månader för att få hjälp med att planera och strukturera dina studier. Målet är att du ska få verktyg för att kunna bedriva självständiga studier.
Resursrum
Det finns fyra resursrum i Frescatibiblioteket och fem resursrum i Albano som går att boka för egen studietid. Rummen har dator med talsyntes och rättstavningsprogram installerade.
Du kan boka resursrummen max 4 timmar per vecka, minst 2 timmar åt gången. För att öppna resursrummen krävs giltigt passerkort. Om du inte har ett giltigt passerkort, kontakta din samordnare.
Tolkning
Stockholms universitet erbjuder tolkning till alla studieanknutna situationer. Läs mer om teckenspråkstolkning, skrivtolkning och dövblindtolkning på su.se/utbildningstolkning
Skrivassistans
Du som har en funktionsnedsättning som innebär stora svårigheter att skriva för hand eller på dator kan rekommenderas skrivassistans vid examinationer. Stödet innebär att skrivassistenten skriver ned det du säger.
Synstöd
Synstöd innebär att du som har en grav synnedsättning kan få assistans vid visuellt krävande inslag i undervisningen där tekniska hjälpmedel inte fungerar.
Ledsagning
Du som har en grav synnedsättning kan rekommenderas ledsagning under en begränsad period. Ledsagning innebär att en medstudent följer dig till obekanta undervisningslokaler. Om du behöver hjälp att lära in frekventa vägar inför dina studier behöver du kontakta Syncentralen i Stockholm.
Digitala hjälpmedel och studieverktyg
Digitala hjälpmedel och studieverktyg kan vara ett sätt att underlätta dina studier.
Tillgänglig lokal och miljö
Anpassning av lokaler
Behöver lokalerna anpassas eller om du möter hinder i universitetets lokaler är du välkommen att kontakta servicecenter@su.se.
Tillgängliga toaletter, ingångar och hissar
Kontakta institutionens studievägledare för information om tillgängliga toaletter, ingångar och hissar vid och i närheten av din institution.
Tillgänglig parkering
Kontakta institutionens studievägledare för information om tillgängliga parkeringsplatser nära din institution. Det krävs ett kommunalt parkeringstillstånd för att få stå på platserna som är avsedda för personer med funktionsnedsättning.
Vilrum
Vilrum finns i Studenthuset, Södra huset och Albano.
Kontakta Infocenter om du behöver tillgång till ett vilrum i Studenthuset.
Infocenters öppettider och kontaktuppgifter
Kontakta Servicecenter Frescati Södra om du behöver tillgång till ett vilrum i Södra huset och Servicecenter Albano om du behöver tillgång till ett vilrum i Albano.
Information till antecknare, tentamensvakt, med mera
På nedanstående länk hittar du som arbetar som exempelvis antecknare eller tentamensvakt matnyttig information kring rutiner och löneutbetalning. Du hittar även blanketter för arvode och tidrapportering.
Information och blanketter för antecknare, tentamensvakt, med mera
Utbildningstolkning
Du som är registrerad student eller medarbetare vid Stockholms universitet, eller andra lärosäten vid överenskommelse, erbjuds tolk i olika sammanhang.
Kontakt
Frågor om stöd
E-post: studentstod@su.se
Frågor om arvode
E-post: arvode.studentstod@su.se
Telefontid
Onsdagar kl. 13.00–14.00
Telefonnummer: 08-16 17 80
Hitta till oss
Du som har ett bokat besök på plats hittar oss som jobbar på Riktat pedagogiskt stöd i Studenthuset på campus Frescati. Hitta till Studenthuset (Google Maps)
Vi sitter på plan 1 i Beta-delen av Studenthuset. Från Infocenter på plan 2, ta trappan eller hissen en våning ned. Du är då vid Studentkåren. Fortsätt längs korridoren, förbi snacks- och kaffeautomaterna och passera två par glasdörrar. Där hittar du Riktat pedagogiskt stöds väntrum.
Senast uppdaterad: 26 september 2024
Sidansvarig: Studentavdelningen