Här hittar du poddar och bloggar – alla med koppling till forskning vid Stockholms universitet.
Podd för öppna föreläsningar från Stockholms universitet
Öppna föreläsningar
Hur forskar man efter liv i yttre rymden? På vilket sätt påverkar AI den mänskliga kulturen? Och vad är det som gör spelvärldens berättelser så lockande? Hör forskarna dela med sig av sin kunskap om allt mellan himmel och jord. Öppna föreläsningar är sedan Stockholms högskola grundades 1878 ett sätt att föra ut forskning. Alltid gratis och öppna för alla. Vetenskap för vetgiriga.
Om och när du inte kan delta live, finns samtalen även i poddformat.
I avsnitt om cirka femton minuter berättar Angela Wulff och Ellen Schagerström om olika aspekter av algernas förlovade värld. Angela Wulff är professor i marin ekologi vid Göteborgs universitet och algforskaren Ellen Schagerström delar sin tid mellan Stockholms universitet och Göteborgs universitet.
En vetenskapspodd från Stockholms universitetsbibliotek som belyser forskningen och studielivet genom konsten, klimatet, konspirationsteorierna och allt däremellan. Avsnitten är ca 30 minuter långa och kommer ut ca 1 gång per månad. Allt utom boktips!
Lars Klintwall Högberg och Liv Svirsky vid Psykologiska institutionen diskuterar ämnen relevanta för föräldrar och pedagoger såsom barns psykiska hälsa, föräldraskap, föräldrastilar, barnuppfostran och barnkultur.
Det digitala bildningsmagasinet Anekdot är ett samarbete mellan Humanistiska fakulteten vid Stockholms universitet och Kungl. Vitterhetsakademien. I Anekdot fördjupar humanioraforskare din kunskap om historien och samtiden på ett lika underhållande som sak kunnigt sätt. Anekdot består bland annat av poddarna Bildningspodden, Studio Anekdot, Essäer och Verket.
Bildningspodden bjuder varannan vecka på ett samtal om en historisk person, epok, idéströmning eller ett konstnärligt verk. Några av landets mest kunniga personer ger dig alltifrån den livsnödvändiga baskunskapen till den fördjupande överkursen. Inga förkunskaper krävs!
Filosofisk tidskrift lanserar en filosofipodd som liksom tidningen vill bidra till en mångsidig och fruktbar diskussion av filosofiska problem och på ett lättfattligt sätt informera om aktuell filosofisk forskning. Den vänder sig till en bredare läsekrets av filosofiskt intresserade personer. Filosofisk podcast leds av Stina Björkholm, Olle Risberg och Nils Sylvan.
Juridikpodden med Mårten Schultz och Tove Lindgren tar upp aktuella och klassiska juridiska frågor. Genom åren har den behandlat allvarliga ämnen från straffrättens och den konstitutionella rättens områden men även juridiken kring emojis och hur man egentligen använder ordet "sanktionera".
Kan man bli rik på socialbidrag? Förtjänar sexualbrottsdömda behandling? Är det dags att låsa in fler ungdomar? I podden Koll på socialt arbete diskuterar forskarna Klara Hussénius och Peter Andersson aktuella frågor med anknytning till socialt arbete tillsammans med inbjudna gäster. Podden nyanserar den offentliga debatten och utmanar förenklade föreställningar som omgärdar socialt arbete.
Många av de kemikalier vi kallar för miljögifter idag var en gång i tiden mirakelmedel som utvecklats för att lösa dåtidens samhällsproblem. Men någonstans på vägen upptäckte vi att de kunde vara skadliga. Hur gick det till? Miljöforskaren Jana Johansson intervjuar de som jobbar med att upptäcka miljöproblem och de som är satta att hantera dem, forskarna som var med när det begav sig och de som är yrkesverksamma idag.
En podd för universitetslärare och andra intresserade av pedagogik. Utifrån högskolepedagogisk forskning vill Pedagogeeks inspirera och stödja utveckling av undervisning och lärande vid universitet och högskolor. Klara Bolander Laksov, professor i högskolepedagogik, samtalar med forskarkollegor om olika utmaningar i undervisningen. Dessutom berättar lärare och studenter om sina upplevelser av undervisningen.
En podd om skolforskning för den som vill hålla sig à jour med nya rön om kunskap och lärande. I varje avsnitt intervjuas en forskare som disputerat inom utbildningsvetenskap. Podden leds av Janne Kontio, lektor i pedagogik, Institutionen för pedagogik och didaktik, Stockholms universitet, och Sofia Lundmark, lektor i medieteknik, Södertörns högskola.
Rethink Talks samlar internationella experter till samtal om aktuella teman kring hållbarhet. I en turbulent värld, vad måste till för att nå de globala målen för hållbar utveckling? Serien är producerat av Stockholm Resilience Centre och finns både som video och konventionell podcast.
Varannan fredag bjuder Scenpodden in en framstående scenpersonlighet för att få hjälp att reda ut olika begrepp och fenomen inom teatervärlden. Det handlar om alltifrån skådespeleri, manusskrivande och regi till genrer som satir, monolog och radioteater.
I Statsrättspodden diskuteras aktuella statsrättsliga ämnen med inbjudna gäster, som domare, rättsexperter och advokater. Podden riktar sig i första hand till studenter men alla med ett intresse för statsrättsliga frågor är välkomna att lyssna. Statsrättspodden leds av Julia Dahlqvist, doktorand i offentlig rätt vid Juridiska institutionen. Initiativtagare till podden är Kavot Zillén, docent och universitetslektor i offentlig rätt vid Juridiska institutionen.
En kulturell podd om stressforskning och relaterade ämnen från Stressforskningsinstitutet vid Stockholms universitet. Podden drivs av Sandra Tamm, forskare och läkare och Mats Lekander, professor och psykolog.
Studio Anekdot är samtalsmagasinet som lyfter aktuella händelser och samtida fenomen. I samtal med Frida Beckman får Sveriges främsta forskare nyansera brinnande debatter, ge bakgrunder till aktuella konflikter och analysera samtida tendenser. Nytt avsnitt en gång i månaden.
Vägledningspodden vill skapa ett utrymme för fördjupad diskussion kring vägledningens uppdrag. Finns det potential i vägledarens yrkesroll som vi inte nyttjar idag? Genom att intervjua forskare och yrkesverksamma vill podden bjuda in till samtal som inspirerar ny kunskap och nya reflektioner kring hur vi utvecklar våra egna och våra klienters karriärresor. Programledare är universitetsadjunkterna Aino Collmar och Annika Davén.
Östersjöpodden är en podd som handlar om om havsforskning och politik. Bakom den står vetenskapsjournalister från Östersjöcentrum. Nya avsnitt släpps löpande, där fokus framför allt är havsforskning och politik som rör Östersjön.
Ekonomistas består av sex forskare i nationalekonomi som brinner för saklig samhällsdebatt och nationalekonomisk forskning. Ekonomistas har ingen gemensam politisk uppfattning och varje skribent står enskilt för sina inlägg.
I bloggen Lek och Språk- Forskning om specialpedagogiska insatser i förskola skriver om vad vi gör och berättar om vad som händer i detta forskningsprojekt, om aktuella aktiviteter, konferenser och evenemang. I projektet deltar forskare, doktorander och specialpedagoger.
Den här bloggen handlar om ett forskningsprojekt som behandlar socialt klimat i skolan. Forskningsprojektet bedrivs på Specialpedagogiska Institutionen vid Stockholms universitet och tillhör forskningsområdet Lärandemiljöer och didaktisk utveckling.
Maria Refors Legge, affilierad forskare vid Barnrättscentrum, Juridiska fakulteten, forskar på området skoljuridik och barnrätt, det här är hennes blogg.
Vill du lära dig mer om Open Science, Open Access, upphovsrätt och öppen data gällande vetenskaplig publicering? Du kan du läsa Stockholm University Press Blog (på engelska).
Här kan du läsa om forskning som bedrivs om tång i Östersjön. Forskarna berättar om spännande resultat och annat smått och gott. Det är forskare vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik samt Östersjöcentrum som skriver på bloggen.