Stockholms universitet

Vi vägleder dig genom fristående kurser

Stockholms universitet har ett stort utbud av fristående kurser som ger dig nästan oändliga möjligheter att kombinera kurser till en egen kandidatexamen.

 

En unik examen kan göra dig attraktiv på arbetsmarknaden 

Oskar Eriksson arbetar som studievägledare på Statsvetenskapliga institutionen där många studenter är intresserade av fristående kurser. Ibland får Oskar förklara att studier genom fristående kurser inte är sämre än att gå ett program.

– Blivande studenter kan behöva hjälp med att väga för- och nackdelar med att välja ett program jämfört med att bygga ihop en egen examen med fristående kurser, då finns vi studievägledare där, säger Oskar.

Studievägledare Oskar från Statsvetenskapliga institutionen
Fotograf: Jens Olof Lasthein

Fristående kurser kan öka flexibiliteten när du ska plugga utomlands, eller vid andra lärosäten.

– Fristående kurser kan öka flexibiliteten när du ska plugga utomlands, eller vid andra lärosäten. Många ser program som ”standard” och tryggheten med platsgaranti som det mest betydelsefulla. Men det finns studenter som upptäcker att de inte vill studera allt i ett färdigt program. De kan ha hittat ett eget nischämne. Kombinationen av till exempel medie- och kommunikationsvetenskap och statsvetenskap kan göra dig unik och attraktiv på arbetsmarknaden, säger Oskar.  

Prova dig fram genom fristående kurser       

Tvivlar du på ditt val? En fördel med fristående kurser är att du kan prova dig fram innan du beslutar vilket som ska bli ditt huvudområde.

– En lite oväntad kombination av kurser blir ofta logisk när man hör studenter berätta om sina intressen och planer. Det finns en röd tråd, säger Frida Andersson som arbetar på Centrala studie- och karriärvägledningen.

Central studie- och karriärvägledare Frida
Fotograf: Jens Olof Lasthein

Vägledarna hjälper dig att övervinna hinder som du stött på, även när terminen dragit igång. Om du redan vet vilket ämne du är intresserad av kan du vända dig direkt till en ämneskunnig studievägledare på institutionsnivå. På Centrala studie- och karriärvägledningen kan du få hjälp med att strukturera dina tankar kring studieval och karriär, även om du knappt vet i vilken ände du ska börja.

– Är det ämnet i sig eller en delkurs som är problemet? Har du drabbats av prestationsångest, eller fungerar inte de akademiska studierna för dig? Vi försöker hitta lösningar tillsammans med studenterna och berätta om det stöd som finns på universitetet, till exempel Studie- och språkverkstaden, säger Frida.

Olika stödfunktioner för studenter finns samlade på su.se/studentservice   

På denna sida