Intervjuer med forskare

Löpande under året publiceras det ett antal avhandlingar vid vår institution och inför varje disputation presenterar vi doktorandens projekt i en intervju. Vi lyfter ibland även fram artiklar, böcker eller rapporter med särskilt allmänintresse. Aktuell forskning med relevans för vad som sker i samhället presenteras också. Här finner du flera av de intervjuer vi har publicerat de senaste åren.

Intervju med Anette Kristensson - Om barn och djur i den karnofallogocentriska ordningen

Anette Kristensson. Foto: Stockholms universitet

Anette Kristensson disputerade den 17 november 2023 med avhandlingen "Barn och djur i den karnofallogocentriska ordningen" som är en barndomsfilosofisk studie i Jacques Derridas tänkande. (reds. anm. Jacques Derrida fransk filosof 1930-2004, med algeriska och judiska rötter).

Anettes avhandlingen analyserar barnets och djurets liknande positioner i förhållande till det vi, både i den filosofiska traditionen och i det allmänna medvetandet, tänker som människan. Den vuxna människan definieras som en förnuftig, språklig, social och kulturellt välanpassad varelse och barnet, liksom djuret, betraktas som om det befann sig närmare naturen än kulturen.

Läs hela intervjun med Anette Kristensson.

Intervju med Maria Olsson - Om barns filmskapande i förskolan.

Maria Olsson. Foto: Niclas Björling Stockholms universitet.

Maria Olsson disputerade den 5 oktober 2023 med avhandlingen "Galna kameror och barns virtuella bildseende, bildtänktande och filmgörande i förskolan" som handlar om vad som händer när barn skapar digitala filmer i förskolan.

Maria undersöker villkor och uppkomster av barns erfarenhet av verkligheter i sin omvärld samt vad barn ser när de filmar och tittar på sina filmer.

Läs hela intervjun med Maria Olsson.

 

Intervju med Hanna Bornäs - Om mäns våld mot en kvinnlig partner

Hanna Bornäs. Foto: privat.

Hanna Bornäs disputerade den 2 december 2022 om mäns våld mot en kvinnlig partner.

Avhandlingen handlar om killar som har varit våldsamma mot en kvinnlig partner (eller flera) i ungdomen, och om deras erfarenheter av våldsamma relationer. Förutom kärleksrelationer berörs även killarnas relationer till vänner och föräldrar. Studien baseras på intervjuer med killar med utgångspunkt i hur de förstår våldet och vilka känslor som är associerade med att utöva våld.

Läs hela intervjun med Hanna Bornäs.

 

Intervju med Denis Tajic - Mellan policy och praktik

Denis Tajic. Foto: Rickard Kilström, Stockholms universitet.

Denis Tajic disputerade den 28 oktober 2022 med avhandling om nyanlända elevers pedagogiska och sociala inkludering i skolan.

Avhandlingen handlar om hur de så kallade formella och informella strukturerna påverkar nyanlända elevers inkludering i skolan. Förenklat innebär detta att jag har undersökt hur skolan tillämpar statens regelverk och vilka konsekvenser det har för de nyanlända eleverna.

Läs hela intervjun med Denis Tajic.

 

Intervju med Susanna Areschoug - I den moraliska periferin

Susanna Areschoug disputerade den 1 april 2022 med avhandling om undomar på landsbygden; I den moraliska periferin:

Susanna Areschoug. Foto: privat.

Ungdomskultur, värden och politisk subjektivitet i rurala rumsligheter.

I avhandlingen beskriver hon de olika subkulturer som finns bland ungdomarna på landsbygden och hur de både lever upp till de fördomar många har om dem, men även både leker med rollerna. Susanna Areschoug menar att frågan om landsbygdsungdomars a-moralitet är mycket mer komplex än vad den först verkar vara.

Läs hela intervjun med Susanna Areshoug.
 

Intervju med Wiji Bohme Shomary - The Road From Damascus

Wiji Bohme Shomari. Foto: Sören Andersson, Stockholms universitet.

Wiji Bohme Shomary disputerade den 22 april 2022 med doktorsavhandlingen: "The Road From Damascus: New Arrival Immigrant Families and The Swedish Preschool". Hon har undersökt vilken uppfattning nyanlända invandrarfamiljer har av svensk förskola, och uppfattningen om dessa familjer som den kommit till uttryck i den svenska statliga förskolepolitiska diskursen under den senaste femtioårsperioden.

Läs hela intervjun med Wiji Bohme Shomary.

 

Intervju med Signe Tonér som presenterade sin forskning på Förskolesummit 2022

Signe Tonér. Foto Pierre Martin.

I sin senaste forskning visar Signe Tonér ett tydligt samband mellan språkliga förmågor hos barn på förskolan och deras exekutiva funktioner, vilka är viktiga för barn och unga då det gör det lättare för dem att ta initiativ, hitta på lekar och att skaffa vänner.

Läs hela intervjun:

Barns språkliga förmåga betydelsefull för även andra funktioner.

 

Intervju med Susanne Kjällander i samband med Förskolesummit 2022

forskolesummit2022-susanne kjällander.
Susanne Kjällander. Foto: Stockholms universitet.

Susanne Kjällander, docent på Barn- och ungdomsvetenskapliga institutionen, är moderator på årets Förskolesummit. I en intervju berättar hon om vem den riktar sig till, varför man ska delta samt ger några tips om det är några föreläsningar att särskilt uppmärksamma.

Läs intervjun med Susanne Kjällander.

 

Intervjuer med doktorander


Moa Rosenquist af Åkershult - Om hälsofrämjande arbetet i förskolan

Moa Rosenquist af Åkershult. Foto: Stockholms universitet.

 

Moa Rosenquist af Åkershult är doktorand inom förskoledidaktik. Moa började i augusti 2023 och kommer att forska om hur det hälsofrämjande arbetet sett ut i förskolan historiskt fram till idag. Moa ska fokusera på det hälsofrämjande arbetet i förhållande till förhandlingar om folkhälsa, medborgarskap och normalitet som skett både i förskolan och det omgivande samhället.

Läs intervjun med Moa Rosenquist af Åkershult.


Rasmus Kyllönen - Om nyhetsjournalistik för barn

Rasmus Kyllönen. Foto: Stockholms universitet.

Rasmus Kyllönen är doktorand inom barn- och ungdomsvetenskap. Rasmus började i augusti 2023 och kommer att forska om nyheter och nyhetsjournalistik samt hur nyheter kan skapas så att barn kan komma till tals. Rasmus kommer också att fördjupa sig i hur barn kan influera nyhetsproduktionen samt vad nyheterna som riktar sig mot barn och unga egentligen handlar om.

Läs intervjun med Rasmus Kyllönen.

Erik Andersson Tahlén - Om små barns relationsskapade till levande växter och djur ur ett multispecies-perspektiv

Erik Andersson Tahlén. Foto: Stockholms universitet

Erik Andersson Tahlén är doktorand inom forskoledidaktik. Erik började i augusti 2023 och kommer att forska om små barns relationsskapade till levande växter och djur ur ett multispecies-perspektiv. Tanken är att tillsammans med barn och förskollärare utforska barns upplevda gränser mellan människor och naturen, vilka är vi i förhållande till de djur, insekter och växter vi delar vardagen med.

Läs intervjun med Erik Andersson Tahlén.

Josefin Forsberg Koel - Integritet i förskolan

Josefin Forsberg. Koel Foto: Jens Olof Lasthein, Stockholms universitet.

Efter förskollärarexamen började Josefin Forsberg Koel arbeta i en förskola men kände ganska snabbt att hon saknade studierna. År 2019 tog hon en magisterexamen och fick en doktorandtjänst året därpå. Nu har Josefin kommit havvägs med sin forskning som handlar om barns integritet och hur det kan förstås med utgångspunkt i barns perspektiv.

- Jag började som förskollärare i kölvattnet av #MeToo-rörelsen och då var barns integritet en stor diskussion i förskolesammanhang. Jag tog på mig att driva integritetsarbetet på förskolan där jag arbetade, och det väckte en massa frågor. Integritetsarbetet kändes viktigt, men också vagt; vad betyder ens integritet? Barns integritet kändes ibland oförenligt med andra aspekter av förskolans uppdrag, och det skapade svåra avvägningar i vardagen, berättar Josefin.

Läs hela intervjun med Josefin Forsberg Koel.
 

Noor Nassef - Hur barn, unga och föräldrar i förortsområden förhåller sig till polisen och ordningsvakterna

Noor Nassef. Foto: Dilem Suvakçi.

När Noor Nassef gick masterprogrammet i barn- och ungdomsvetenskap, växte hennes  forskningsintresse för ungas möte med polis och ordningsvakter. Hon skrev sin masteruppsats om ämnet och har senare kunnat använda uppsatsen som en pilotstudie.

- Min forskning innefattar polis och ordningsvakters närvaro, relationsskapande, övervakning, kontroll och ingripande i specifika områden. Forskningsprojektets fokus är på barn, unga och föräldrars perspektiv men också de sociala processer som aktualiseras utifrån ålder, ras och plats, berättar Noor och fortsätter den främsta anledningen till att jag valde detta område är att det finns ett tydligt vetenskapligt kunskapsbehov att tillgodose. Forskning om barn och ungas men också olika icke-vita grupper/etniska minoriteters upplevelser och erfarenheter av polis och ordningsvakter är begränsad i en svensk kontext.

Läs hela intervjun med Noor Nassef.
 

Doktorsavhandlingar hösten 2021

Intervjuer med doktorander i samband med deras disputationer.

Shahram Mansoory disputerade den 19 november 2021 med doktorsavhandlingen: Youth well-being within the family context: Belief and behavior patterns of Swedish fathers, mothers, and youths.
Intervju med Shahram Mansoory om barndom och forskning.

Teresa Elkin Postila disputerade den 12 november 2021 med doktorsanhandlingen: (O)ändligt vatten - En studie om hur förskolebarn som kännare engageras i samhälleliga miljöfrågor.
Hur förskolebarn som kännare engageras i samhälleliga miljöfrågor.

Sandra Karlsson disputerade den 29 oktober 2021 med doktorsavhandlingen: Children's lived rights: The everyday politics of asylum-seeking children.
Rätten till lek - Sandra Karlsson berättar om sin forskning.

Henning Årman disputerade den 15 oktober 2021 med doktorsavhandlingen: Political corrections. Language activism and regimentation among high school youth.
Får vem som helst prata förortsslang?

Den 9 oktober hölls ett licentiatseminarium med
Anneli Hippinen Ahlgren. Hon la då fram licentiatavhandlingen: Lärare i fritidshems undervisningskunskap: undervisningshandlingar i interaktion mellan lärare och barn. Läs intervjun med Anneli Hippinen Ahlgren när hon pratar om:
Fritidshemmens roll och framtid.

 

 

På denna sida