Bloggar & poddar

  1. Du är här:
  2. Start
  3. Stockholms universitet
  4. Forskning
  5. Bloggar & poddar
Bloggar och poddar

Poddar

BIld på två män med hörlurar i ett bibliotek

Bakom bokhyllan

Bakom bokhyllan är Stockholms universitetsbiblioteks podd där du möter studenter och andra på biblioteket och universitetet i nya, aktuella teman för varje avsnitt. Avsnitten är ca 20 minuter långa och podden kommer ut på tisdagar varannan vecka. Allt utom boktips!

Bild på kaffekopp

Bildningsmagasinet Anekdot och Bildningspodden

Bildningspodden bjuder varannan vecka på ett samtal om en historisk person, epok, idéströmning eller ett konstnärligt verk. Några av landets mest kunniga personer ger dig alltifrån den livsnödvändiga baskunskapen till den fördjupande överkursen. Inga förkunskaper krävs!

Bild med text 100 år av historia

Hundra år av historia

Historiska institutionen firar att det är hundra år sedan historieämnet fick sin första professur och regelbunden undervisning startade vid Stockholms högskola (numera Stockholms universitet). Vad har hänt inom ämnet under hundra år? Och vad gör vi just nu på institutionen? 

Bild på två personer samt text Juridikpodden

Juridikpodden

Mårten Schultz och Tove Lindgren diskuterar mer och mindre aktuell juridik etcetera.

Bild på Malin Dahlström och Lisa Gannå i studion

NC-podden

Malin Dahlström och Lisa Gannå är medarbetare på Nationellt centrum för svenska som andraspråk. Under hösten 2018 arbetar de deltid som sfi-lärare på en undersköterskeutbildning med integrerad sfi för elever på studieväg 2. Podden följer deras arbete med att pröva ut och utveckla en didaktisk modell för hur lärare kan arbeta med nyanlända elever som är nybörjare i språket och går en yrkesutbildning på gymnasial nivå.

Bild på Svart hög hatt

Professor Magenta

Professor Magenta är en gränslös naturvetenskapspodcast. Varje avsnitt har ett naturvetenskapligt tema, som vi undersöker ur olika synvinklar. Vi gör detta genom att intervjua forskare inom olika discipliner och konstnärer. Vi vill gå in på djupet och samtidigt vidga perspektivet!

Rethink talks logga

Rethink Talks

Rethink Talks samlar internationella experter till samtal om aktuella teman kring hållbarhet. I en turbulent värld, vad måste till för att nå de globala målen för hållbar utveckling? Serien är producerat av Stockholm Resilience Centre och finns både som video och konventionell podcast.

Scenpodden

Scenpodden

Varannan fredag bjuder Scenpodden in en framstående scenpersonlighet för att få hjälp att reda ut olika begrepp och fenomen inom teatervärlden. Det handlar om alltifrån skådespeleri, manusskrivande och regi till genrer som satir, monolog och radioteater.

Stressforskningspodden

Stressforskningspodden

En podd om stress från Stressforskningsinstitutet vid Stockholms Universitet. Podden drivs av Sandra Tamm, läkare och forskare, Mats Lekander, professor och psykolog och programledaren Christian Portin.

Bloggar

Bild på pengar

Ekonomistas

Ekonomistas består av sex forskare i nationalekonomi som brinner för saklig samhällsdebatt och nationalekonomisk forskning. Ekonomistas har ingen gemensam politisk uppfattning och varje skribent står enskilt för sina inlägg.

Bild på Michelle McCrackin

Elemental

Baltic Eye is a team of independent scientists and communication experts who analyse and synthesise scientific research on the Baltic Sea - and communicate it to the stakeholders in society.

BIld på Fysikern Peter Reinhed med en partikelaccelerator

Fysikums blogg

Institutionen för fysik bloggar om vetenskap, forskning och livet vid Fysikum.

Bild på Sofia Wikström

Kustmiljöbloggen

Det här är en blogg om livet i svenska hav och hur vi människor använder havet. Om forskning som fascinerar och forskning som har relevans för förvaltningen av våra hav. Men också vad jag, i min forskarvardag, plockar upp av vad som diskuteras i samhället.

Bild på Specialpedagogiska Institutionen

Lek och språk

I bloggen Lek och Språk- Forskning om specialpedagogiska insatser i förskola skriver om vad vi gör och berättar om vad som händer i detta forskningsprojekt, om aktuella aktiviteter, konferenser och evenemang. I projektet deltar forskare, doktorander och specialpedagoger.

Bild på logotyp Oskar Klein Centre

Oskar Klein Centre blog

The Oskar Klein Centre combines particle physicists, cosmologists, and astrophysicists from the Departments of Physics and Astronomy at Stockholm University and the Department of Physics at the Royal Institute of Technology.

Barn och vuxen som klappar händerna

Samspel och socialt klimat

Den här bloggen handlar om ett forskningsprojekt som behandlar socialt klimat i skolan. Forskningsprojektet bedrivs på Specialpedagogiska Institutionen vid Stockholms Universitet och tillhör forskningsområdet Lärandemiljöer och didaktisk utveckling.

Bild på Magnus Nermo

Socio(b)log

Socio(blog) is a research blog in Sociology and Demography, run by the Department of Sociology, Stockholm University.

Bild på bokryggar

Stockholm University Press Blog

Do you want to learn more about Open Science, Open Access, copyright and open data regarding scientific publishing? You’ve come to the right place. We are a part of Stockholm University Press and Stockholm University Library.

Bild på tång

Tångblogen

Här kan du läsa om forskning som bedrivs om tång i Östersjön. Forskarna berättar om spännande resultat och annat smått och gott. Det är forskare vid Institutionen för ekologi, miljö och botanik samt Östersjöcentrum som skriver på bloggen.

kontakt

Bloggar och poddar med koppling till Stockholms universitet

Tipsa oss gärna om nya bloggar och poddar! redaktion@su.se

Samverkansavdelningen