Forskargrupp Den glömda flottan – Sveriges "blåa" kulturarv 1450-1850
I detta tvärvetenskapliga forskningsprogram kartläggs, dokumenteras och studeras den svenska örlogsflottan ur olika perspektiv. I programmet samarbetar Stockholms universitet med Statens maritima och transporthistoriska museer och Finska museiverket.
I ett gemensamt program utforskar Stockholms universitet, Statens maritima och transporthistoriska museer och Finska museiverket tillsammans minnen och kvarlevor av den svenska örlogsflottan.
Forskningsprogrammet "Den glömda flottan – Sveriges "blåa" kulturarv 1450-1850" kartlägger, dokumenterar och studerar den svenska örlogsflottan. Under denna tid var den svenska flottan en seglande flotta. Sammantaget finns information om cirka 785 fartyg, varav bara ett fåtal är arkeologiskt undersökta och dokumenterade. Ändå utgör fartygen en central del av den svenska maritima historien – en del som idag i stor utsträckning är bortglömd och okänd.
Inom forskningsprogrammet studeras och om möjligt identifieras fartygen med marinarkeologiska och andra metoder. Deltagande forskare inom marinarkeologi, historia och etnologi undersöker genom egna projekt skeppens historia både inom och utanför flottan, i krig, handel, som vrak och som kulturarv.
Gruppbeskrivning
De medverkande forskarna i programmet Den glömda flottan består av historiker, marinarkeologer och en etnolog som alla bedriver forskningsprojekt utifrån programmets gemensamma ramverk. Forskarna som deltar är hemmahörande vid Stockholms universitet, Statens maritima och Transporthistoriska museer, och Finska Museiverket.
Mer utförlig information om samtliga forskningsprojekt och programmet finns på vrak.se/glomdaflottan
Gruppmedlemmar
Gruppansvariga
Leos Müller
Professor
Medlemmar
Mirja Arnshav
Forskare och forskningssamordnare
Patrik Höglund
Forskare
Simon Ekström
Professor
Ingvar Sjöblom
Forskare
Niklas Eriksson
Forskare, universitetslektor