Forskningsämne Funktionsnedsättning och ojämlikhet i hälsa
Personer med funktionsnedsättning påverkas oproportionerligt mycket av ekonomiska svårigheter, arbetslöshet, social utestängning och begränsad tillgång till hälso- och sjukvård, vilket kan påverka deras hälsa och leda till ojämlikhet i hälsa.
Funktionsnedsättning som en bestämningsfaktor för hälsa har dock länge varit förbisedd i forskningen om ojämlikhet i hälsa. Detta beror delvis på att vår förståelse av funktionsnedsättning domineras av den medicinska modellen, som konceptualiserar funktionsnedsättning enbart som en medicinsk och individuell egenskap.
Genom att anta ett intersektionellt och livscykelorienterat perspektiv syftar vår forskning till att undersöka de sociala, psykosociala, vårdrelaterade och politiska faktorer som skapar funktionshinderrelaterad ojämlikhet i hälsa över hela livsloppet.
Med särskilt fokus på områdena cancer, reproduktiv hälsa och överföring av nackdelar mellan generationer baseras vår forskning på kvantitativa studier av data från svenska nationella register och undersökningar samt avancerade statistiska och epidemiologiska metoder. Vår forskning syftar till att sammanföra internationella forskare, folkhälsopersonal, vård- och omsorgspersonal och personer med funktionsnedsättning för att förbättra vår övergripande förståelse för hur sociala ojämlikheter i hälsa skapas och återskapas.
Relaterat forskningsämne
Folkhälsovetenskap
På denna sida
Forskare
Alessandra Grotta
Forskare
Ayako Hiyoshi
Gästforskare

Mikael Rostila
Professor
Ylva Brännström Almquist
Professor

Sol Juarez
Universitetslektor, Docent
Karl Gauffin
Universitetslektor/Forskare

Andrea Dunlavy
Universitetslektor/forskare

Anna Thalén
Doktorand
