Länders politiska åtgärder mot covid-19 delar ett uttalat mål att värna folkhälsan, men de skiljer sig starkt åt i såväl upplägg som resultat. Detta projekt består av tre överlappande studier med syftet att undersöka hur ojämlikhet i hälsa har påverkats av politiska bestämningsfaktorer under covid-19-pandemin.
Projektet "Förbisedda Barn i Behov (ORCHID)" vid Institutionen för folkhälsovetenskap, Stockholms universitet syftar till att undersöka sambandet mellan föräldrar med funktionsnedsättningar och deras barns utfall från födsel till ungt vuxenliv, samt att utvärdera bidragande och skyddande faktorer, inklusive vilken roll som policy spelar.
Forskning har visat att förlusten av en anhörig har konsekvenser för den psykiska hälsan. Även om pandemin kommer att övergå så kommer den att fortsatt inverka på den psykiska hälsan hos anhöriga även efter pandemin.
Forskningsprojektet syftar till att systematiskt utvärdera om kvinnors minoritetsstatus – baserat på etnicitet, funktionsnedsättning, sexuell läggning, ensamstående föräldraskap och kroppsvikt – är associerat med deras upplevelser av negativ särbehandling eller diskriminering inom mödravården.
Syftet med det här forskningsprogrammet är att undersöka hur social, ekonomisk och hälsomässig ojämlikhet i föräldragenerationen återuppstår i kommande generationer och i vilken grad syskon och vänner kan förklara eller bryta detta.