Forskningsprojekt Reproduktion av ojämlikhet genom sammanflätade liv (RELINK)
Syftet med det här forskningsprogrammet är att undersöka hur social, ekonomisk och hälsomässig ojämlikhet i föräldragenerationen återuppstår i kommande generationer och i vilken grad syskon och vänner kan förklara eller bryta detta.
Från det att vi föds ingår vi i ett nätverk av sociala relationer som formar våra känslor, tankar och beteenden. Familjen spelar en avgörande roll och de som fått föräldrar med en hög social position har bättre förutsättningar att själva nå högre skikt i samhällsstrukturen än de som har föräldrar med en lägre position.
Men även socialisationsagenter inom samma generation, som syskon och vänner, kan påverka oss under uppväxten. Trots att syskon delar både gener och hemmiljö brukar de få olika roller under uppväxttiden som förstärker deras skillnader.
Projektbeskrivning
Vänner har olika föräldrar, men dras ändå till varandra utifrån preferenser som ofta har med upplevelser av samhörighet och likhet att göra. Hur dessa komplicerade relationer och samband kan kopplas till reproduktionen av ojämlikhet har, så vitt vi vet, aldrig tidigare kunnat studeras inom ett och samma ramverk.
Tack vare en unik longitudinell kohortstudie av 14,608 individer födda 1953 och deras föräldrar, syskon, vänner och barn, samt genom de framsteg som gjorts gällande statistiska modeller för livsförloppsdata är detta nu möjligt inom ramen för det här forskningsprogrammet.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Ylva Brännström Almquist
Professor
Bitte Modin
Professor
Medlemmar
Susanne Alm
Professor
Olof Bäckman
Professor
Alessandra Grotta
Forskare
Klara Gurzo
Doktorand
Robin Högnäs
Forskare, Docent
Josephine Jackisch
Gästforskare
Jannike Kjellström
Forskningsassistent
Charlotta Magnusson
Universitetslektor
Alexander Miething
Forskare
Kristiina Rajaleid
Forskare
Tanishta Rajesh
Doktorand
Fredrik Sivertsson
Bitr lektor
Sten-Åke Stenberg
Professor emeritus
Anna Thalén
Forskningsassistent
Denny Vågerö
Professor Emeritus
Viveca Östberg
Professor