Forskningsämne Livsförloppsstudier: inter- och multigenerationella perspektiv
Att ha ett livsförloppsperspektiv på hälsa bygger på antagandet att livsvillkor under tidigare faser av livet – till och med i tidigare generationer – spelar roll för utvecklingen av hälsa och välmående både på individnivå och befolkningsnivå.
Livsförloppsansatsen kan ses som ett brett, interdisciplinärt ramverk för att studera betydelsen av tidiga livsvillkor för utvecklingen av hälsa och sjukdom. Vår forskning fokuserar på olika typer av livsvillkor, som spänner hela vägen från perioden innan barnets tillblivelse till ungt vuxenliv, och deras betydelse för sociala, ekonomiska och hälsorelaterade utfall senare i livet.
Utifrån folkhälsovetenskapens grundläggande ambition att förbättra hälsan på befolkningsnivå och reducera ojämlikhet, handlar livsförloppsforskningen på vår institution om att undersöka överföringen av (o)gynnsamma livsvillkor över flera generationer. De villkor under vilka föräldrar – och till och med far- och morföräldrar – lever, formar kommande generationers förutsättningar och livschanser.
Våra studier baseras i huvudsak på kvantitativa analyser av omfattande registermaterial, ofta i kombination med unika födelsekohortdata. För att kunna adressera de komplexa mekanismer som verkar både inom och över generationer, strävar vi efter att använda traditionell social- och livsförloppsepidemiologisk metodik såväl som nyutvecklade statistiska metoder.
Relaterat forskningsämne
Folkhälsovetenskap
På denna sida
Forskare
Viviane Schultz Straatmann
Forskare

Ylva Brännström Almquist
Professor

Agneta Cederström
Forskare

Karl Gauffin
Universitetslektor/Forskare

Anders Hjern
Gästforskare

Sol Juarez
Universitetslektor, Docent
Ilona Grünberger
Professor

Bitte Modin
Professor
Denny Vågerö
Professor Emeritus

Viveca Östberg
Professor
