Jag är professor i kriminologi samt docent i sociologi och sedan 2021 verksam som lektor vid Kriminologiska institutionen. Jag undervisar på kursen Teoretiska Perspektiv samt på kursen Brottsprevention. För närvarande deltar jag i ett forskningsprojekt om konskekvenser av fängelsestraff i Norden. I flera studier har jag också analyserat den klosterverksamhet som tidigare bedrevs inom ramen för svensk kriminalvård. Min tidigare forskning har även berört olika aspekter av social exkludering och sociala problem, såsom vräkning, drogberoende och fattigdom och hur dessa hänger samman med uppväxtvillkor och med brottslighet. Jag har också också studerat ungas psykiska hälsa och deras framtidstro, samt familjerelationer i uppväxten och dessas betydelse för hälsan i vuxen ålder. Vid Kriminolgiska institutionen har jag nyligen varit med och startat en arbetsgrupp för grön kriminologi, inom ramen för vilken jag är särskilt intresserad av brott och skada mot djur i kött- och mejeriindustrin.
Genom att, med hjälp av data från SOM- och Välfärdsstatsundersökningen, jämföra svenska kvinnors attityder till välfärdsstaten i slutet av 1960-talet och under 2010-talet, syftar projektet också till att få kunskap om utvecklingen av kvinnligt välfärdsstatstöd under nästan ett halvt sekel, präglat av grundläggande förändring av kvinnors livsvillkor.
Projektets övergripande syfte är att undersöka i vilket utsträckning sociala, ekonomiska och hälsomässiga indikatorer av ofärd kvarstår över tre generationer.
Syftet med det här forskningsprogrammet är att undersöka hur social, ekonomisk och hälsomässig ojämlikhet i föräldragenerationen återuppstår i kommande generationer och i vilken grad syskon och vänner kan förklara eller bryta detta.