Pedagogik
När du hör ordet pedagogik tänker du kanske främst på skolan, undervisning och hur barn lär sig. Men pedagogik som forskningsområde handlar om mycket mer än så. Det handlar om hur vi som människor lär och utvecklas i olika situationer, miljöer och skeenden genom hela livet. Från skolan till högre utbildning, genom vardagslivet, fritiden och yrkeskarriären.
Begrepp såsom ledarskap, utveckling, lärande, identitet, meningsskapande, relationer, mångfald och inkludering är centrala för forskningsområdet. Vad är det som formar, påverkar och utvecklar oss? Hur förändras vår förståelse av omvärlden samt vårt agerande utifrån de erfarenheter vi gör? Hur och varför uppstår värderingar, kunskap och färdigheter? Ett viktigt perspektiv för vår forskning är hur villkoren för lärande, bildning och utbildning formas av det samhälle vi lever i. Både i nutid och historiskt.
Vår forskning präglas av mångfald och bidrar till ett välinformerat beslutsfattande i många samhällsviktiga frågor. Vid institutionen bedrivs en omfattande samverkan med det omgivande samhällets olika intressenter, organisationer och myndigheter. Samverkan med det omgivande samhället riktas också mot arbetsmarknadens och professioners behov av lärande och utveckling samt mot svårbemästrade samhällsutmaningar som kräver vetenskapligt grundad samverkan och ömsesidigt lärande.

- Didaktik, undervisning och lärande
- Forskning om högre utbildning
- Historiska och sociologiska perspektiv på utbildning
- Hälsa, pedagogik, individ och samhälle
- Internationell och jämförande pedagogik
- Livslångt lärande, bildning och utvecklingen av civilsamhället
- Mångfald och inkludering i utbildning, arbetsliv och samhälle
- Organisationspedagogik – lärande och ledarskap i arbetslivet
- Skolors styrning, organisering, utveckling och ledarskap
- Utbildning och migration
- Utbildningsfilosofi
- Yrke, yrkesutbildning och professionsutveckling
- Övergångar och brytpunkter i utbildning och arbetsliv
Didaktik, undervisning och lärande
Centralt för ämnet är hur kunskap, lärande och förmågor utvecklas i mötet mellan människor i olika miljöer och sammanhang. Vi undersöker didaktiska frågor ur ett brett, samhälleligt perspektiv, som inte nödvändigtvis tar sin utgångspunkt i skolan med dess ämnesindelning.
Didaktik, undervisning och lärande

Historiska och sociologiska perspektiv på utbildning
Inom temat undersöker vi hur utbildning och lärande tar form ur ett sociologiskt och historiskt perspektiv. Hur ser sambandet ut mellan utbildning och samhälleliga förändringar? Hur återskapas eller motverkas ojämlikhet? Vilken roll spelar klass, kön och etnicitet?
Historiska och sociologiska perspektiv på utbildning

Hälsa, pedagogik, individ och samhälle
Inom temat intresserar vi oss för hälsa som ett socialt och kulturellt fenomen. Hur föreställningar och normer kring hälsa, ohälsa och funktionalitet konstrueras och påverkar människors liv är några viktiga utgångspunkter för forskningen.
Hälsa, pedagogik, individ och samhälle

Internationell och jämförande pedagogik
Inom ämnet söker vi svar på frågor om hur vi ska förstå skillnader i världens olika utbildningssystem och utbildningsförhållanden. Forskningen är tvärvetenskaplig och strävar efter att ge en helhetssyn på utbildningsfrågor ur ett internationellt och jämförande, både samtida och historiskt perspektiv.
Internationell och jämförande pedagogik

Livslångt lärande, bildning och utvecklingen av civilsamhället
Forskare inom livslångt lärande, bildning och utvecklingen av civilsamhället intresserar sig för lärande som en livslång process, som inte bara tar form i formell utbildning.
Livslångt lärande, bildning och utvecklingen av civilsamhället

Mångfald och inkludering i utbildning, arbetsliv och samhälle
I Sverige ska alla, oavsett bakgrund och förutsättningar ha lika möjligheter till utbildning och en yrkeskarriär. Men hur tacklar samhället denna utmaning? Vad är det som avgör skolframgång? Forskningen inom ämnet tar utgångspunkt i några av vår tids stora utmaningar som jämlikhet, integration och migration.
Mångfald och inkludering i utbildning, arbetsliv och samhälle

Organisationspedagogik – lärande och ledarskap i arbetslivet
Inom ämnet intresserar vi oss för människors lärande och utveckling samt ledarskap i ett föränderlig arbetsliv. Till centrala frågor hör påverkans- och förändringsprocesser, kompetensutveckling, professionsutveckling, karriärutveckling, ledarskapsutveckling och verksamhetsutveckling.
Organisationspedagogik – lärande och ledarskap i arbetslivet

Skolors styrning, organisering, utveckling och ledarskap
Vad som sker i våra skolor berör många och engagerar nästan alla. Vi har ett särskilt intresse för hur skolor leds, hur de organiseras och styrs men också hur de utvecklas i takt med samhällets förändringar. Vi tar oss an dessa teman med samtida och utbildningshistoriska perspektiv och med fokus på vad som förenar och skiljer olika skolor åt.
Skolors styrning, organisering, utveckling och ledarskap

Utbildning och migration
Utbildning och migration är en kraftsamling för att ta fram forskningsbaserad kunskap om en av vår tids centrala utbildningspolitiska frågor – hur utbildning bäst kan organiseras och bedrivas för att ge lika möjligheter i en tid av samhälleliga och demografiska förändringar. Satsningen möjliggörs genom nya bidrag från Vetenskapsrådet på 32 miljoner kronor.
Utbildning och migration

Yrke, yrkesutbildning och professionsutveckling
Inom temat är vi intresserade av hur människor lär sig yrken och utvecklas inom olika yrkesområden. Centralt är yrkesutbildning både i gymnasium och komvux. Forskningen inriktar sig på frågor inom yrkesskolor och arbetslivet, samt övergångar från utbildning till yrkeslivet från olika perspektiv.
Yrke, yrkesutbildning och professionsutveckling

Övergångar och brytpunkter i utbildning och arbetsliv
I ett utbildningssystem och arbetsliv som blivit alltmer fragmentiserat, föränderligt och transnationellt är vägen från utbildning till arbete både snårig och krävande. Förutsättningar skapas och val ska ofta göras långt innan inträde i arbetslivet, där trygga karriärer med långa anställningar inte längre är en självklarhet.
Övergångar och brytpunkter i utbildning och arbetsliv
