Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Nya professorer vid Stockholms universitet 2019-10-23 De senaste månaderna har flera nya professorer befordrats och gästprofessorer anställts vid Stockholms universitet.
    • Vanessa Barker. Photo: Stockholm University Varför stängde Sverige sina gränser? 2019-10-21 I januari 2016 stramade Sverige åt sin migrationspolitik. Gränskontroller mot Danmark infördes, och temporära istället för permanenta uppehållstillstånd började utfärdas. Vad säger den här omsvängningen om Sverige, och vad ligger bakom beslutet?
    • Jenny Larsson beviljas programanslag för forskning om indoeuropeiska språk. Foto: Niklas Björling 15 anslag från Riksbankens Jubileumsfond 2019-10-18 Riksbankens Jubileumsfond beviljar universitetet ett större program, elva projektbidrag, två infrastrukturprojekt och en Flexit-tjänst. Totalt rör det sig om närmare 70 miljoner kronor.
    • Högkonsumenter minskade spelande med 30 procent efter kontakt 2019-10-18 Direkt kontakt med högkonsumenter av spel kan ha avgörande betydelse. En ny avhandling i psykologi visar en minskning på 30 procent i spelande hos de som kontaktades på telefon av spelbolaget.
    • Båtyxkulturen i nytt ljus 2019-10-16 I en tvärvetenskaplig studie som publiceras i Proceedings of the Royal Society B utförde ett internationellt forskarlag arkeologiska, genetiska och analyser av stabila isotoper för att försöka förstå uppkomsten och demografiska processer förknippade med den s.k. Båtyxkulturen/Stridsyxekulturen i Skandinavien. Resultaten antyder att migrationsprocesser har varit betydelsefulla för spridningen av kulturyttringarna.
    Blå platta med texten Nyhetsbrev
    Blå platta med text Pressrum
    Blå platta med text Experter vid universitetet
    Blå platta med text su.se/play