Forskningsnyheter

4. Forskning
  5. Forskningsnyheter

Forskningsnyheter

• Ett av de analyserade tuggumina, foto: Natalija Kashuba/Stockholms universitet Skandinaviens äldsta mänskliga DNA hittat i tuggummi 2019-05-16 De första människorna som bosatte sig i Skandinavien för mer än 10 000 år sedan lämnade sitt DNA efter sig i tuggummin bestående av tuggade klumpar av kåda från björkbark.
    • Serieentreprenör och professor bakom bolag som bekämpar tuberkulos 2019-05-16 Med en ny enkel diagnosmetod, utvecklad vid Stockholms universitet, kan tuberkulospatienter snabbt få rätt behandling. Bakom bolaget EMPE Diagnostics står professor Mats Nilsson och tidigare kollegan Pavan Asalapuram.
    • Havsisen spelar en nyckelroll i den arktiska miljön och den minskar långsiktigt till följd av globala uppvärmningen, men mängden is varierar även kraftigt från år till år. En ny studie visar att det framförallt beror på variationer i temperaturen i atmosfären ovanför isen, och det styrs i sin tur av vädret.
Foto: Dirk Olonscheck. Orsaken bakom variationen i Arktis istäcke klarlagd 2019-05-15 Det är det svårspådda vädret, inte isens reflexionsförmåga, som ligger bakom varför istäcket vid Nordpolen varierar så mycket från år till år, även om trenden på lång sikt är att isen minskar på grund av Jordens uppvärmning. Det visar ny forskning från Stockholms universitet och Max Planckinstitutet för meteorologi i Tyskland.
    • Åsa Wikforss: viktigt att ha med en filosof 2019-05-13 Åsa Wikforss, professor i teoretisk filosofi vid Stockholms universitet, väljs in i Svenska Akademien. Hon efterträder Sara Danius på stol 7.
    • Ny terapiform kan förbättra tillvaron för de svårast sjuka i psykiatrin 2019-05-11 Det låter logiskt att de svårast sjuka bör få bäst tillgång till alla typer av behandling. Så är det i allmänhet inte i psykiatrin. I en doktorsavhandling av Mårten Tyrberg från Psykologiska institutionen, Stockholms universitet, och i samarbete med Region Västmanland utforskas hur även de svårast sjuka, de heldygnsvårdade psykiatriska patienterna, kan få tillgång till fungerande psykoterapi.
    Blå platta med texten Nyhetsbrev
    Blå platta med text Pressrum
    Blå platta med text Experter vid universitetet
    Blå platta med text su.se/play