Stockholms universitet

Forskningsprojekt Återkallande av medborgarskap:

Är det förenligt med EU-rätt och folkrätt att återkalla medborgarskap från individer baserat på nationella säkerhetsgrunder?

För över 70 år sedan erkände det internationella samfundet rätten till nationalitet. I artikel 15 i den allmänna förklaringen om de mänskliga rättigheterna (1948) anges att "var och en har rätt till nationalitet" och "ingen får godtyckligt berövas sin nationalitet". Även om det bara är ett uttalande utan bindande kraft var det en seger för människorättsaktivister i en tid då krig och etniskt hat förstörde individers rätt till nationalitet.

Decennier senare så hotas nu nationaliteten återigen. Det som i början av femtiotalet förklarades vara en universell rättighet har i flera länder blivit en villkorlig rättighet som endast garanteras dem som förtjänar den. Samma länder som med entusiasm åtagit sig att skydda individens rätt till ett medborgarskap uttrycker nu sin ånger genom att skärpa sina nationalitetslagar. 

Återupptagandet av möjligheten att återkalla medborgarskap ger upphov till många normativa, rättsliga och praktiska problem. Även om berövande av medborgarskap inte är något nytt, har det blivit viktigt att diskutera detta ytterligare med tanke på de senaste lagändringarna och praxis för berövande av medborgarskap i många demokratiska stater. I doktorandprojektet undersöks om berövande av medborgarskap på grund av nationella säkerhetsskäl är förenligt med EU:s och internationell lagstiftning om mänskliga rättigheter.

Handledare:
Pål Wrange, Stockholms universitet
Mark Klamberg, Stockholms universitet 

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Mariana Fakih

Doktorand

Juridiska institutionen
Mariana