Stockholms universitet

Forskningsprojekt Arbetsmarknads- och hälsoproblem hos vuxna med en familjemedlem som har en kronisk sjukdom

Ett stort antal makar och barn som är aktiva i arbetslivet har en familjemedlem med en kronisk sjukdom. När patienten får sin diagnos påverkar detta familjen dess dynamik och orsakar en extra stress.

Ett stort antal makar och barn (nedan kallade släktingar) som är aktiva i arbetslivet har en familjemedlem med en kronisk sjukdom. När patienten får sin diagnos påverkar detta familjen dess dynamik och orsakar en extra stress.

Detta gör att sjukdomen kan få negativa konsekvenser på hälsa och arbetsförmåga även hos släktingarna. Under de senaste årtiondena i Sverige har tidigare utskrivningar från sjukhus blivit vanligare och möjligheten till socialvård har minskat. Därför måste de arbetande släktingarna i allt större utsträckning hjälpa till med familjemedlemmens sjukdom. Forskning kring hur detta påverkar deras hälsa och arbetsförmåga är dock begränsad. Hemhjälp eller vård på institutionen kan lindra konsekvenserna, men utnyttjandet av socialtjänsten i relation till detta är knappt studerat.

Projektbeskrivning

Med hjälp av svenska registerdata för hälso-, social/demografiska och sociala förmåner/omsorg/vård med information från 1990 till 2018, kommer vi att undersöka arbets- och hälsoutfall hos släktingar till en patient som diagnostiserades med cancer, demens, hjärtkärlsjukdom, depression eller sjukdomar som begränsar rörligheten, såsom Parkinsons sjukdom.

Våra observationer börjar från tiden innan patientens diagnos och fortsätter genom livet. Analyser om påverkan på arbete kommer att omfatta sjukskrivning, arbetslöshet och inkomst. Depression, kardiovaskulära sjukdomar, skada och dödlighet kommer att undersökas som hälsoutfall hos släktingarna. Användningen av hemhjälp och vård på institution, skillnader mellan regioner, och socialtjänstens roll för släktingarnas arbetsförmåga och hälsoproblem kommer att bedömas. Skillnader i kön, födelseordning i syskonskaran, socioekonomisk ställning och etnicitet kommer att undersökas.

Resultaten kommer att ge information som kan användas för att förbättra släktingarnas hälsa och möjlighet att arbete när en närstående blir sjuk. Detta kan bidra till att skapa ett samhälle som är anpassat för en åldrande befolkning med begränsade resurser.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Ayako Hiyoshi

Gästforskare

Institutionen för folkhälsovetenskap
Hiyoshi_2021

Medlemmar

Katja Fall

Professor

Örebro universitet / Institutionen för medicinska vetenskaper
Profile picture of Katja Fall.

Alessandra Grotta

Forskare

Institutionen för folkhälsovetenskap
Alessandra Grotta

Scott Montgomery

Professor

Institutionen för medicinska vetenskaper, Örebro universitet

Mikael Rostila

Professor

Institutionen för folkhälsovetenskap
mik