Forskningsprojekt Arbetsmiljö och hälsa
Att kartlägga psykosociala stressfaktorer i organisationen på ett tillförlitligt sätt är viktigt för att förebygga arbetsrelaterad stress och ohälsa.
I detta projekt undersöker vi hur väl enkätverktyget QPRA (Questionnaire for Psychosocial Risk Assessment) fungerar för detta syfte. Genom att jämföra resultat från en mängd olika arbetsplatser i Sverige, Finland, Nederländerna och Tyskland undersöker vi dessutom huruvida enkätverktyget för den psykosociala riskbedömningen är användbart i olika branscher och regioner och i multinationella organisationer.
Vill du delta i undersökningen?
Om du vill bidra till detta projekt är du välkommen att delta i vår studie som testar den nya arbetsmiljöenkäten QPRA. Det tar cirka 15 minuter att svara på enkäten. Dina svar är anonyma. Klicka på länken nedan för att komma till enkäten:
Dela gärna länken med andra – fler svar ökar tillförlitligheten i våra resultat!
Projektets fullständiga titel: Arbetsmiljö och hälsa: En jämförande studie i Sverige, Finland, Nederländerna och Tyskland för att validera ett enkätverktyg för riskbedömning.
Projektbeskrivning
Frågeformuläret för psykosocial riskbedömning (QPRA) har utvecklats på tyska och bygger på rekommendationer från den tyska arbetsskyddsstrategin (GDA, 2022). QPRA är ett omfattande bedömningsverktyg som uppfyller kraven i olika europeiska lagstiftningar om arbetshälsa och arbetsmiljö. Verktyget används regelbundet i psykosociala riskbedömningsprojekt och har blivit standard för den psykosociala riskbedömningar av försäkringsbolag i Tyskland (DGUV, 2022).
I detta projekt undersöker vi huruvida verktyget kan anpassas och användas för en systematisk analys av psykosociala riskfaktorer i arbetsmiljön även i andra europeiska länder. Vi har skapat en svensk, finsk och nederländsk version av frågeformuläret och säkerställt att verktyget täcker in alla riskfaktorer som omnämns i de nationella arbetsmiljöföreskrifterna i varje land.
Projektet har tre övergripande mål:
- Att tillhandahålla ett validerat frågeformulär på fyra olika språk
- Att skapa ett anpassat och validerat frågeformulär som täcker ett brett spektrum av relevanta faktorer för att göra en tillförlitlig riskbedömning av den psykosociala arbetsmiljön
- Att utveckla ett generiskt verktyg som uppfyller de olika ländernas lagstiftningar.
Projektets resultat kommer att spridas inte enbart i forskningskontext men även till praktiken som då får tillgång till en validerad arbetsmiljöenkät som kan användas nationellt men även internationellt. Enkätverktyget kommer dessutom vara användbart för multinationella och flerspråkiga företag i Sverige, Finland, Tyskland och Nederländerna. På sikt kan detta inte bara förbättra kvalitet på arbetsmiljöenkäter men till och med leda till en mer hållbar arbetsmiljö.
Datainsamlingen sker i slutet på 2023 (Finland och Tyskland) och under 2024 (Nederländerna och Sverige). Den svenska datainsamling sker genom att personer som har en sysselsättning och är mellan 18-65 år bjuds in att besvara den svenska versionen av GPRA online. En bred spridning av länken till enkäten genom sociala media och olika plattformar på internet säkerställer att vi få in svar från personer i olika branscher, på olika arbetsplatser och i olika arbetsroller.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Claudia Bernhard-Oettel
Professor, biträdande studierektor
Medlemmar
Tyra Hedin
Masterstudent
Mirjam Nathanson
Masterstudent
Andrea Rosengren
Masterstudent