Forskningsprojekt Att leva med typ 1 diabetes
Projektet syftar till att utforska erfarenheter av att leva med typ 1 diabetes samt att utvärdera effekten av ett stresshanteringsprogram baserat på Acceptance and Commitment Therapy (ACT), på blodsockerkontroll, psykiskt mående och välbefinnande.
Typ 1 diabetes är en kronisk sjukdom som ställer höga krav på den som lever med sjukdomen att hantera den komplexa egenvård som krävs för att nå god blodsockerkontroll. Att konstant problemlösa kring lämplig insulindos, matintag och fysisk aktivitet upplevs av många som svårt och betungande och endast 27% når målvärdet för blodsockerkontroll. Samtidigt visar forskning en större förekomst av psykisk ohälsa så som ångest, depression och ätstörningar vid typ 1 diabetes. Dessa tillstånd är kopplade till försämrad egenvård och blodsockerkontroll.
ACT är en utveckling av Kognitiv beteendeterapi som har visat goda resultat vid kronisk smärta samt tidigare har utvärderats för typ 2 diabetes.
Projektet syftar till att utforska erfarenheter av att leva med typ 1 diabetes samt att utvärdera effekten av ett ACT-program, på blodsockerkontroll, psykiskt mående och välbefinnande. Projektet avser också utvärdera ett frågeformulär som mäter acceptans av tankar och känslor relaterade till diabetes.
Delta i en studie om stresshantering för dig med typ 1 diabetes
Projektbeskrivning
Studie 1 utgörs av en psykometrisk utvärdering av den svenska versionen av självskattningsformuläret Acceptance and Action Diabetes Questionnaire (AADQ) som mäter acceptans av diabetesrelaterade tankar och känslor. Formuläret är översatt från engelska och utvärderas på 120 vuxna personer med typ 1 diabetes. AADQ utvärderas med Raschanalys.
Studie 2 Diabetes i balans – En randomiserad kontrollerad studie som utvärderar effekten av ett stresshanteringsprogram på glykemisk kontroll (HbA1c), egenvård och psykosociala faktorer. 70 patienter rekryteras från Ersta sjukhus och randomiseras till antingen ACT eller kontrollgrupp. Följande frågeställningar är aktuella:
- Vad är effekten av stresshanteringsprogrammet “Diabetes i balans”, baserat på ACT gällande glykemisk kontroll, egenvård, livskvalitet, acceptans av tankar och känslor relaterade till diabetes, depression, ångest, rädsla för hypoglykemi, generell stress och diabetesbörda?
- Om stresshanteringsprogrammet “Diabetes i balans” genererar positiva behandlingsutfall, vilka mediatorer kan förklara förbättringen?
Studie 3 är en kvalitativ intervjustudie “Att leva med typ 1 diabetes” där vuxna med typ 1 diabetes intervjuas och materialet analyserar med tematisk analys. Forskningsfrågor är:
- Vilka erfarenheter har vuxna med typ 1 diabetes av att leva med diabetes?
- Vilka behov har vuxna med typ 1 diabetes av stöd och i vilken utsträckning upplever de att sjuk- och hälsovården möter dessa behov?
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Susanne Amsberg
Lektor
Therese Anderbro
Universitetslektor
Unn-Britt Johansson
Professor, leg. sjuksköterska
Medlemmar
Curt Hagkvist
Professor i Folkhälsovetenskap