Forskningsprojekt Att samverka över organisationsgränser för effektivare klimatomställning?
Att samverka över organisationsgränser för effektivare klimatomställning? -En studie av Klimatarena Stockholm
Projektbeskrivning
Studien syftar till att bidra med kunskap om effektiva sätt att organisera samverkan mellan offentliga organisationer, näringslivet och akademin för att påskynda klimatomställningen. Vi fokuserar på initiativ av offentliga aktörer (kommuner och regioner), och särskilt Region Stockholm och initiativet Klimatarena Stockholm. Tidigare forskning har visat att miljö- och hållbarhetsproblem är komplexa och kräver styrning på tvären, alltså mellan och inte bara inom organisationer, men också att detta år svårt att genomföra i praktiken.
Det finns idag en omfattande litteratur om behov av ökad samverkan mellan länder, sektorer och organisationer för att främja hållbar utveckling, och om hantering av organisatoriska utmaningar i samband med detta, såsom skilda målbilder, förväntningar, resurser, tidshorisonter och kunskapssyn. Främst har fokus riktats på principer för styrning och organisering av tvärsektoriell samverkan internationellt och globalt, medan forskning om hur samverkan sker i praktiken, när det exempelvis gäller regionalt och lokalt miljö- och hållbarhetsarbete initierat av offentliga organisationer, är begränsad.
Fokus i detta projekt är därför det vardagliga, och pågående, arbetet i Region Stockholms och Länsstyrelsen i Stockholms samverkansinitiativ Klimatarena Stockholm. Genom kvalitativa metoder och jämförelser med andra samverkansinitiativ kommer studien att identifiera framgångsfaktorer och hinder för att uppnå önskade resultat. I projektet studeras utvecklingen, ledningen och resultaten av samverkansprojekten genom att fokusera på frågor om struktur, verksamheter och engagemang inom ramen för Klimatarena Stockholms arbete.
Projektet leds av Staffan Furusten, professor i företagsekonomi vid Stockholm Business School vid Stockholms universitet och ordförande i Scores (Stockholm Centre for Organizational Research) styrelse. Han forskar om olika former av organisering för att bedriva verksamhet som kännetecknas av motstridiga intressen där samverkan och organisatorisk hybriditet är två varianter. Han har också forskat om det moderna expertsamhället, offentlig upphandling och kunskapsspridning mellan kulturer, sektorer och organisationer.
Medverkande i projektet är Maria Grafström, docent i företagsekonomi vid Stockholm Business School och Score, Stockholms universitet. Marias forskning handlar om organisering och styrning av offentlig verksamhet med särskilt intresse för frågor som rör medier och kommunikation samt olika former av samverkan mellan organisationer, professioner och sektorer.
Också medverkande i projektet är Kristina Tamm Hallström, docent i företagsekonomi vid Handelshögskolan i Stockholm och verksam på Score. Utifrån studier inom områden som kvalitetssäkring och hållbarhet, har hon forskat om experters samarbete i utvecklingen av internationella och nationella standarder, och även undersökt hur standarder implementeras lokalt. Tillsammans med forskare vid KTH forskar hon också om kommuners initiativ till och genomförande av våtmarksrestaurering i stadsmiljöer.
Projektet är finansierat av Region Stockholm och pågår under kalenderåret 2025.
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Furusten, Staffan
Professor i företagsekonomi särskilt management, organisation och samhälle

Medlemmar
Maria Grafström
Lektor och docent i företagsekonomi

Tamm Hallström, Kristina
Docent i företagsekonomi
