Forskningsprojekt Bryter nöd (grund)lag? En genomlysning av den konstitutionella nödrätten
Syftet med detta avhandlingsprojekt är att ge en djupare förståelse för vilka rättsliga utmaningar som kan uppstå i olika typer av civila kriser, vad som gäller i fråga om ansvar samt den konstitutionella nödrättens roll i svensk rätt.
I svensk rätt finns ingen konstitutionell reglering för hantering av fredstida kriser. Tanken är i stället att sådana situationer ska hanteras inom regeringsformens befintliga ramar. Trots det finns exempel på när t.ex. regeringen, efter utom-konstitutionellt agerande, har hänvisat till oskrivna regler och undantag från regeringsformen, varpå konstitutionell nödrätt (i vart fall implicit) tillämpats.
Den konstitutionella nödrätten har ingen entydig definition och dess vara eller inte vara i svensk rätt är omtvistat. I förarbetsuttalanden brukar konstitutionell nödrätt beskrivas som en grundsats som innebär att statsmakterna, vid nödsituation där samhällets bestånd äventyras, kan åsidosätta grundlag och ändå göra anspråk på att ha handlat rättsenligt. I avhandlings-projektet studeras den konstitutionella nödrätten i svensk rätt. I det ryms flera moment, bland annat att tydliggöra och systematisera de konstitutionellrättsliga befogenheterna för statsmakternas agerande både i normal- och krissituationer samt att studera innehållet i den konstitutionella nödrätten, dess omfattning, i vilka situationer den kan aktualiseras och slutligen om nödrättsargument kan användas för att legitimera ett handlande i strid med grundlagens ordalydelse.
Handledare:
Karin Åhman, professor i statsrätt
Bitr. handledare:
Tormod Johansen, Göteborgs universitet
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Julia Dahlqvist
Doktorand