Stockholms universitet

Forskningsprojekt Court-imposed care orders in a non-treatment paradigm: trends, demographics and outcomes in Sweden

Undersöker påföljden skyddstillsyn med särskild behandlingsplan.

Projektet Court-imposed care orders in a non-treatment paradigm: trends, demographics and outcomes in Sweden, 1994–2020 syftar till att studera påföljden skyddstillsyn med särskild behandlingsplan (även kallat ”kontraktsvård”). Tanken är att projektet ska kartlägga hur påföljden har använts under perioden 1994–2020, vilka grupper som har dömts till det och om detta har förändrats över tid. Projektet avser även studera hur det går för de som får påföljden avseende arbetsmarknadsanknytning, hälsa och återfall i brott. 

Projektbeskrivning

Projektet kommer att använda registerdata för hela befolkningen och studera domar till kontraktsvård under perioden 1994–2020. Genom att länka samman data på lagföringar med en rad andra register kommer man också kunna studera vilka demografiska och sociala faktorer som har varit av betydelse för om man dömts till påföljden, relativt till andra alternativa påföljder, samt studera hur det går för individerna som genomgått påföljden över tid. De utfall som kommer att vara i centrum för projektet är dels fortsatt brottslighet men också hur det går på arbetsmarknaden och olika aspekter av hälsa. 

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Anna Kahlmeter

Forskare

Kriminologiska institutionen
Anna Kahlmeter

Mer om projektet

Det finns ganska lite kunskap om alternativa påföljder i stort och kanske kontraktsvård i synnerhet. Kontraktsvård har funnits i Sverige sedan slutet på 80-talet och är ett straffrättsligt medel som riktar sig till individer som har ett beroende, oftast avseende narkotika, och där det anses finnas en koppling mellan brottet och beroendet. Föreskriften om en särskild behandlingsplan innebär att påföljden tillskrivs ganska stort individualpreventivt potential, men vi vet inte hur det går för dem som får påföljden, särskilt inte på sikt. Vi vet inte heller hur olika bakgrundsfaktorer spelar in vid val av påföljd. Kunskap om detta kan bidra till både den narkotikapolitiska och kriminalpolitiska diskussionen.