Stockholms universitet

Forskningsprojekt CVA – Corpus Vasorum Antiquorum

Keramik är ett av de vanligaste fyndmaterialen vid utgrävningar i Medelhavsområdet. Under de senaste 200 åren har hundratusentals vaser påträffats och publicerats, ett material som utgör en av de viktigaste källorna till de antika medelhavskulturerna.

Corpus Vasorum Antiquorum (CVA) är ett internationellt projekt initierat 1920 med syfte att på ett systematiskt och metodologiskt jämförbart sätt tillgängliggöra antik keramik i museisamlingar världen över. Hittills har mer än 400 volymer utkommit och CVA utgör ett omistligt redskap i studiet av den antika grekiska världen. Ett stort antal av volymerna är idag tillgängliga digitalt via www.cvaonline.org. I Sverige ansvarar Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien för arbetet och hittills har fem volymer publicerats.

Projektbeskrivning

CVA inititerades av Edmond Pottier, kurator vid Musée du Louvren i Paris 1920 och utförs inom ramen för UAI (Union Académique Internationale). I Sverige ansvarar Kungl. Vitterhets Historie och Antikvitets Akademien för arbetet som inleddes 1980. 

Corpus Vasorum Antiquorum (CVA)

Den första CVA-volymen utkom redan 1922. Under 1800-talet växte museisamlingar världen över i mycket stor omfattning genom fynd både från organiserade storskaliga utgrävningar och från inköp via antikvitetsmarknaden som stimulerats av illegala utgrävningar, men också via donationer av privata samlingar. Edmond Pottier önskade att skapa en katalog över alla antika vaser i offentliga museer, med

Foto: Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum

undantag av fynd som gjorts vid reguljära utgrävningar och som redan publicerats i samband med dessa. Kataloger av denna typ fanns redan i viss utsträckning, ibland rikt illustrerade med teckningar och gravyrer, och senare även fotografier, då denna teknik kommit att utvecklas tillräckligt hög grad. Dock täckte katalogerna ofta enbart en del av museisamlingarna och sättet på vilket de presenterade materialet vad gällde beskrivning och illustrationer skilde sig åt mellan de olika museer. Pottiers stora insats var att skapa en corpus som skulle samla och presentera det antika vasmaterialet på ett enhetligt och systematiskt sätt oberoende var det förvarades och tillgängliggöra det i volymer med en identisk layout.

Sedan den första volymen 1922 har Pottiers grundläggande principer följts och respekterats i anmärkningsvärt hög grad. Varje volym består av en katalog som beskriver och daterar varje vas, diskuterar och tolkar eventuella dekorativa motiv, orienterar vasen gentemot relevant forskning och ger en sammanfattande bibliografi. Varje katalogpost är också avbildad med ritningar och foton. Texten skrivs helst på något av CVAs fyra officiella språk: franska, engelska, tyska och italienska. Volymerna följer alltså ett identiskt format, vilket dock har utvecklats över tid. De första volymerna hade ett mycket brett anslag rent empiriskt, då Pottier syftade till att katalogisera inte bara målad keramik från antikens Grekland, utan även vaser från östra Medelhavsområdet, samt etruskiska, italiska, iberiska, galliska och germanska kärl. Vid de möten som regelbundet genomfördes i UAIs regi har beslutats om vissa betydande förändringar av CVA-volymerna. T.ex. bestämde de nationella CVA-kommittéerna vid ett möte i Lyon 1956 att utesluta vissa kategorier av material från projektet och enbart fokusera på grekisk keramik (den i särklass största gruppen) samt i mindre utsträckning vaser producerade i det grekiska kulturområdets närhet (Etrurien, Italiska halvön, Iberien, Thrakien och Phrygien). Dessutom har antalet foton och storleken på dessa ökat över tid. Profilritningar av vaserna har också tillkommit i takt med den ökade betydelsen av formstudier av keramik.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Gunnel Ekroth Professor

Antikens kultur och samhällsliv, Uppsala universitet

Medlemmar

Eva Rystedt, professor emerita

Antikens kultur och samhällsliv, Lunds universitet

Gullög Nordquist, professor emerita

Antikens kultur och samhällsliv, Uppsala universitet

Publikationer

Mer om projektet

Under ett sekels arbete och med mer än 400 publicerade volymer, har CVA kommit att utgöra ett absolut grundläggande redskap för forskare och studenter vad gäller studier både kring  grekisk keramik och kring det antika samhället i stort. CVA-volymerna är, med undantag av de mest nyutgivna, sedan 2004 tillgängliga digitalt via The Beazley Archive i Oxford (www.cvaonline.org).Ursprungligen var målet att tillgängliggöra de första 250 volymerna, de flesta av vilka är slutsålda på respektive förlag, innan man lade till kommande volymer. Nya underserier har också tillkommit och olika medlemsländer såsom Tyskland, Österrike och

Foto: Gustavianum, Uppsala universitetsmuseum

Frankrike har organiserat tematiska konferenser om t.ex. vasformer, teknik, dekoration och de ekonomiska aspekterna av keramisk produktion under antiken. Bidragen från dessa konferenser publiceras i supplementvolymer till CVA, vilket öppnar upp projektet bortom det rena katalogiseringsarbetet. Vidare har det utvecklats en webapplikation som möjliggör att räkna ut volymen på keramikkärl enbart på basis av en profilritning:

Research center in archeology and heritage 

I Sverige har fem CVA-volymer utkommit vilka täcker vaser i Medelhavsmuseet och Nationalmuseum, Stockholm, Museum Gustavianum, Uppsala, Historiska museet och Kulturen i Lund, Malmö konstmuseum samt offentliga samlingar i Göteborg. Volym sex, vilken innehåller resterande vaser i Museum Gustavianum, Uppsala, är under arbete.