Stockholms universitet

Forskningsprojekt Den långa kampen om Sverige – västtysk kulturpolitik under kalla kriget

Avhandlingsarbetet undersöker Västtysklands kulturpolitik under kalla kriget, med särskilt fokus på maktkampen om kulturinflytande på svensk mark mellan Förbundsrepubliken Tyskland och DDR.

Kollage med programblad från Goethe-institutets verksamhet i Stockholm.
Programblad från Goethe-institutets verksamhet i Stockholm.

Med inrättandet av DDR:s kulturcentrum i Stockholm 1967 samt västtyska Goethe-institutets etableringar i Stockholm, Göteborg och Malmö (1963, 1970, 1971) inleddes en kulturpolitisk tävling mellan de två tyska staterna.

Denna studie undersöker Goethe-institutens verksamhet och den dubbla representationen av tysk kultur som existerade i Sverige fram till Tysklands återförening 1990. Medan DDR:s kulturpolitiska aktiviteter i Sverige är väl utforskade, är den västtyska kulturpolitiken i stort sett outredd. Vilka strategiska kulturpolitiska mål eftersträvade Västtyskland i Sverige, och vilka kulturella uttrycksformer ville de förmedla?

Genom att analysera tidigare otillgängligt material från Goethe-institutens lokala och centrala arkiv samt dokument från tyska utrikesdepartementets politiska arkiv söker studien att besvara dessa frågor. Målet är att visa hur en demokratisk stat som Förbundsrepubliken Tyskland agerade i en exemplarisk kulturpolitisk konkurrens med en totalitär granne. Fallstudien bidrar till en ökad förståelse av kulturförmedling och kulturutbyte under kalla kriget och belyser den komplexa dynamiken mellan demokratiska och totalitära stater inom kultur- och utbildningspolitiken.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Viking Peterson

Doktorand

Institutionen för slaviska och baltiska språk finska nederländska och tyska
Viking Peterson

researchProjectPageLayout