Stockholms universitet

Forskningsprojekt Depression och ångest bland unga: en svensk prospektiv kohortstudie av förekomst och dolda vårdbehov

Projektet undersöker förekomst av depression och ångest bland ungdomar i Sverige och om dolda vårdbehov för dessa tillstånd.

Ungdomsåren har beskrivits som en livsfas kännetecknad av instabilitet och utmaningar med potentiella implikationer för psykisk hälsa. Det råder emellertid en brist på studier om förekomsten av psykiatriska tillstånd bland unga i Sverige. Därmed saknas också kunskap om i vilken grad som unga med psykiatriska tillstånd får vård, och i vilken mån som det finns dolda vårdbehov.

Resultaten från detta projekt kommer att generera kunskap om förekomst av depression och ångest bland ungdomar i Sverige och om dolda vårdbehov för dessa tillstånd, hur förekomst och dolda vårdbehov skiljer sig mellan olika grupper i samhället, och om betydelsen av olika bemästringsstrategier. Projektet kommer att generera kunskap som är relevant för förebyggande arbete och tidiga insatser

Projektbeskrivning

Projektet följer en svensk kohort unga från 15 års ålder, och syftet är att studera förekomst av depression och ångest i åldern 20-23 år samt att undersöka dolda vårdbehov för dessa tillstånd. Ett delsyfte är att analysera skillnader i förekomst och dolda vårdbehov utifrån kön, socioekonomisk position och födelseland. Ytterligare ett delsyfte är att studera hur olika bemästringsstrategier hänger samman med depression och ångest samt med dolda vårdbehov för dessa tillstånd.

Data och metod

Data kommer från den svenska nationella kohortstudien Futura01 med information från enkäter och register. Baslinjestudien genomfördes 2017 som en enkätundersökning i skolan med elever i åk 9. Deltagarna följdes upp med en webbenkät 2019. Våren 2022 följs deltagarna upp igen med en webbenkät. Vid denna webbenkät inkluderas självrapporteringsinstrumentet Patient Health Questionnaire-4 (PHQ-4) som screenar för depression och ångest. Vi planerar att genomföra en fjärde datainsamling under 2024. Vid samtliga datainsamlingar ingår mått på psykisk hälsa, stress, socialt stöd och levnadsvanor.

Genomförande

Projektet bygger på enkätdata från de fyra webbenkäterna. Till dessa kommer vi att länka registerinformation om psykiatrisk specialistvård, förskrivning av psykofarmaka, och sociodemografiska karakteristika. Därutöver avser vi att, för en del av materialet, länka information om primärvård från regionala vårdregister. De statistiska metoder som kommer att användas är olika multivariata analystekniker anpassade för paneldata.

Relevans

Projektet kommer att generera kunskap om förekomst av depression och ångest bland ungdomar i Sverige och om dolda vårdbehov för dessa tillstånd. Mer specifikt kommer projektet att visa hur förekomst och dolda vårdbehov skiljer sig mellan olika grupper i samhället, och om betydelsen av olika bemästringsstrategier. Projektet kommer att generera kunskap som är relevant för förebyggande arbete och tidiga insatser, t.ex. inom första linjen som är en relativt ny verksamhet som fortfarande utvecklas.

 

Foto: Antonio Guillem/Mostphotos

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Sara Brolin Låftman

Studierektor/universitetslektor

Institutionen för folkhälsovetenskap
Sara Brolin Låftman

Medlemmar

Sven Bölte

Professor

Karolinska institutet, Kvinnor och barnshälsa/Neuropsykiatri

Jonas Raninen

Forskningsspecialist

Karolinska institutet, Klinisk neurovetenskap

Viveca Östberg

Professor

Institutionen för folkhälsovetenskap
Viveca Östberg

Nyheter