Stockholms universitet

Forskningsprojekt En feministisk narratologisk studie av Pak Wansôs noveller från 1970-talet

Doktorsavhandling, monografi: "Kvinnor utan röst kommer till tals. En feministisk narratologisk studie av Pak Wansôs noveller från 1970-talet"

Pak Wansô (1931-2011) är en av Sydkoreas främsta samtida kvinnliga författare. Hon har inte bara beskrivit sina egna smärtsamma upplevelser av Koreakriget, men också på ett vederhäftigt sätt skildrat ett land utsatt för genomgripande sociala, ekonomiska och kulturella förändringar, och hur dessa påverkade medelklasskvinnornas liv.

Projektbeskrivning

När Pak debuterade på 1970-talet var hon en av ytterst få kvinnliga författare på den mansdominerade litterära scenen. Som kvinna, och tillhörande en grupp som har varit marginaliserad och utesluten från den offentliga debatten, fick Pak hitta olika sätt att berättiga att få sin röst hörd och att göra kvinnors erfarenheter betydelsefulla.

Syftet med följande studie är att göra en feministisk narratologisk analys av sju av Paks noveller, utgivna på 1970-talet. Feministisk narratologi är en hybridmetod som lanserades på 1980-talet av Susan Sniader Lanser där man kombinerar traditionell narratologi med feministisk litteraturteori och man studerar förhållandet mellan narrativ form och genus. För att en författare eller text ska kunna vinna acceptans, måste den föra en dialog med den tilltänkta läsargruppen, sociala normer, estetiska konventioner och maktpositioner inom den kulturella sfären. Berättarrösten i en text föds ur denna kontext och härbärgerar både ett visst budskap samtidigt som berättartekniken i sig är ett uttryck för ideologi.

Föreliggande avhandling visar att ett vanligt förekommande berättargrepp i Pak Wansôs noveller är en homodiegetisk berättare och intern fokalisering där den kvinnliga protagonisten ges rätten att berätta sin egen historia samt reflektera över och analysera sina erfarenheter. Med avseende på kvinnors roller som författare och berättare är frågan om frånvaro också av betydelse. Trovärdighet/auktoritet kan ges till ett visst synsätt genom upprepning och betonande av en enskild persons hållning. Att låta kvinnliga författare/berättarröster komma till tals kan anses vara subversivt, då auktoritet traditionellt inte tillskrivits kvinnor. Genom att studera berättarrösten och belysa olika narrativa grepp som Pak använder sig av, visar studien att ideologi även förmedlas genom berättarteknik.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Eunah Kim

Adjunkt

Institutionen för Asien- och Mellanösternstudier

Publikationer