Forskningsprojekt En logisk redogörelse för frågor i undersökande verksamhet
En detektiv som utreder ett inbrott ställs inför ett antal frågor: Hur tog sig tjuven in? Vad har blivit stulet? Är märket på golvet ett fotavtryck som tjuven lämnat efter sig?
Detektiven har vissa attityder gentemot dessa frågor: hon undrar över dem och hon är nyfiken på svaren. Dessa attityder motiverar detektiven att söka efter ny information som kan hjälpa henne att lösa fallet. Den här beskrivningen av hur en undersökning går till väcker ett antal filosofiska frågor: Hur ser relationen ut mellan en agents frågeställningar och hennes tillgängliga information? Hur förändras denna relation när ny information eller nya frågor upptäcks? Formella logiska teorier om kunskap saknar i allmänhet resurser för att representera frågor och våra attityder gentemot dem. Projektets syfte är att lösa detta problem genom att utveckla ett nytt logiskt ramverk i vilket det är möjligt att representera agenters frågeställningar.
Genom att representera relationerna mellan frågeställningar och tillgänglig information i matematiskt exakta termer, kommer projektet att bidra med verktyg för att hantera komplexa problem i studiet av frågors roll i undersökande verksamhet. Förutom att bidra till förståelsen för hur vi bedriver undersökningar i allmänhet, kommer projektet också att bidra till forskning inom kunskapsteori och språkfilosofi. Projektet är också relevant för forskning inom kognitionsvetenskap gällande frågors och frågeställningars roll i mänskligt tänkande.
Projektbeskrivning
En logisk redogörelse (212 Kb)
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Karl Nygren
Postdoktor