Stockholms universitet

Forskningsprojekt Evidensbaserad internetförmedlad behandling vid alkoholproblem

Internetbaserad behandling av psykisk ohälsa har hittills använts med goda resultat inom hälso- och sjukvården. Behandling av alkoholproblem via internet som rehabiliteringsinsats i arbetslivet kan bidra till förbättrad hälsa, lägre sjukfrånvaro och minskat produktionsbortfall.

I detta projekt undersöker vi behandling av alkoholproblem via internet i en arbetslivskontext, både ur ett medarbetar- och ett arbetsgivarperspektiv. Medarbetare som genomgått behandling intervjuas kring hjälpande och hindrade faktorer i behandlingen samt kring arbetsplatskontextens betydelse för upplevelsen och utfallet av behandlingen. Även arbetsgivaren intervjuas gällande hur de upplever att behandlingen fungerar i relation till arbetsplatskontexten.

Ökad kunskap om hur internetförmedlad behandling fungerar i en arbetslivskontext kan bidra till effektiv implementering, och leda till större spridning av behandlingen. Människor som annars inte skulle komma i kontakt med psykologisk behandling kan här få tillgång till evidensbaserad behandling för alkoholproblem och arbetsgivaren får hjälp till medarbetaren och arbetsplatsen för en lägre kostnad och med mindre arbetstidsbortfall.

Fullständig projekttitel är: Evidensbaserad internetförmedlad behandling vid alkoholproblem - en kvalitativ studie om nyttan i arbetslivet.

Projektbeskrivning

Ett särskilt internetbaserat behandlingsprogram, som utvecklats vid Karolinska Institutet och tidigare visat goda resultat, testas i studien på medarbetare som har behov av hjälp med att minska sitt drickande. Det innehåller bland annat skriftligt psykologstöd och videosessioner. Forskarna samlar in grundläggande information om deltagarna och deras alkoholbruk vid start. Genom intervjuer undersöks både medarbetares och arbetsgivares upplevelse av behandlingen i en arbetslivskontext.

Resultaten från projektet kan användas när man inför internetbehandling av psykisk ohälsa i arbetslivet. Sådan behandling passar exempelvis dem som arbetar skift, reser mycket i jobbet eller som inte har geografisk närhet till professionell behandling. Den är också kostnadseffektiv för arbetsgivaren. På sikt kan sådana behandlingar leda till minskade sjuktal. Resultaten sprids via vetenskapliga tidskrifter, konferenser och seminarier.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Kristina Sundqvist

Forskare

Psykologiska institutionen
Bild från Jessica

Medlemmar

Anne Berman

Docent i klinisk psykologi

Karolinska Institutet

David Anders Forsström

Forskare

Psykologiska institutionen
David Forsström

Christopher Richard Francis Sundström

Forskare

Psykologiska institutionen