Stockholms universitet

Forskningsprojekt Gruppbehandling inom psykiatrin för komplexa och långvariga problem

Inom psykiatrin finns ett stort behov av nya verksamma behandlingar för patienter med komplexa och långvariga problem, som inte fått tillräcklig hjälp av de behandlingar som de genomgått hittills. I detta projekt prövar vi en kort gruppbehandling för denna patientgrupp: ISTDP-G (Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy – Group).

Slappna av, i gruppterapi. Foto: Rudamese från Pixabay

Behandlingens mål är att öka patienternas kapacitet att reglera ångest och därmed kunna bryta destruktiva mönster som vidmakthåller problemen. Gruppbehandlingen har testats i en pilotstudie vid Norra Stockholms Psykiatri. Studien startade 2023 och omfattade 24 patienter.

Projektbeskrivning

Projektet har inletts med en pilotstudie där en kort gruppbehandling användes inom vuxenpsykiatrin i Norra Stockholms Psykiatri för patienter med komplexa och långvariga problem. Det handlar om patienter med samsjuklighet av flera psykiatriska diagnoser eller bestående funktionsnedsättning efter flera tidigare behandlingsförsök.

Patienterna har ofta kroniska och svåra ångestproblem samt svårigheter med impulsivitet, exempelvis självskadebeteenden. Patienterna har ofta haft en lång vårdkontakt inom psykiatrin och det finns starka önskemål både hos patienter och behandlare om nya, specialutformade behandlingsalternativ.

Behandlingen kallas för ISTDP-G (Intensive Short-Term Dynamic Psychotherapy – Group) och består av 25 sessioner á 90 minuter med frekvensen en gång/vecka med utrymme för 6 patienter per grupp. Behandlingens mål är att öka patientens kapacitet att reglera ångest och därigenom skapa förutsättningar att bryta destruktiva mönster som patienten utvecklat för att kortsiktigt dämpa/undvika inre stress och oro.

Syftet med pilotstudien var att utvärdera hur väl det går att genomföra behandlingen och hur den accepteras av patienterna. De främsta frågeställningarna är om flertalet patienter fullföljer behandlingen, ifall allvarliga negativa händelser förekommer och i vilken utsträckning patienterna deltar på gruppsessionerna. Dessutom undersöks vilka förändringar som sker hos patienterna avseende känsloreglering, ångest, depression, livskvalitet och andra viktiga aspekter. Studien omfattade 24 patienter. Gruppbehandlingen genomfördes av psykologer vid Norra Stockholms Psykiatri. Fyra grupper har behandlats under 2023 och 2024. Analys och rapportskrivning ska genomföras under 2025.

Positiva resultat från denna studie skulle tyda på att denna gruppbehandling för patienter med komplex psykiatrisk problematik bör utforskas vidare i en randomiserad kontrollerad prövning.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Björn Philips

Professor

Psykologiska institutionen
Björn Philips, porträtt i miljö. Foto: Psykologiska institutionen/HD

Medlemmar

Ola Berge

Norra Stockholms Psykiatri

Karin Lindqvist

Vik universitetslektor

Psykologiska institutionen
Karin Lindqvist Foto: Psykologiska institutionen/HD

Jakob Mechler

Forskare

Psykologiska institutionen
Jakob Mechler Foto: Psykologiska institutionen/HD

researchProjectPageLayout