Stockholms universitet

Forskningsprojekt Hjärn- och psykologiska prediktorer av akuta reaktioner på experimentell inflammation

Under en infektion inträffar många fysiologiska förändringar, såsom aktivering av immunceller och feber. Den inflammatoriska reaktionen orsakar också en påtaglig omorganisation av motivationsprocesser, vilket leder till en olustkänsla, trötthet, smärta, nedstämdhet, socialt tillbakadragande och ångest; sammantaget känner den infekterade individen sig sjuk.

Illustration med sjuk flicka och virus.

Det finns dock stora skillnader mellan individer i hur de känner sig under en infektion. I detta projekt studerar vi sjukdomsrespons och de faktorer som gör människor mer eller mindre känsliga för effekterna av en infektion. Vi använder en experimentell modell som består i att injicera ett ofarligt bakteriellt fragment intravenöst för att göra deltagarna sjuka i några timmar. Vi undersöker sedan hur hjärnans morfologi och funktioner, samt psykologiska variabler, förutbestämmer sjukdomsrespons.

Detta projekt kommer att hjälpa oss förstå varför vissa individer drabbas mer av de negativa effekterna av en infektion eller tar längre tid att tillfriskna efter en infektion. Det kommer också att ge ledtrådar om några av de mekanismer och faktorer som kan göra vissa individer mer känsliga för att utveckla inflammationsrelaterad depression.

Att förstå varför vissa människor inte känner sig sjuka under en infektion är också relevant i en pandemisituation, där infekterade men asymptomatiska individer kan sprida smitta.

Projektets fullständiga titel: Individuella skillnader i akuta reaktioner på experimentell inflammation: hjärn- och psykologiska prediktorer. En randomiserad placebokontrollerad studie som använder experimentell endotoxemi hos friska människor.
 

 

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Julie Lasselin

Forskare, docent

Psykologiska institutionen
JLasselin

Mats Lekander

Professor

Psykologiska institutionen
Mats Lekander

Medlemmar

Emily Brück

MD, PhD

Karolinska Institutet och Karolinska Universitetssjukhuset Solna

Paul Hamilton

Universitetslektor

Linköpings universitet

Lina Hansson

Gäst, forskningsassistent

Psykologiska institutionen
Lina Hansson

Markus Heilig

Professor i neuropsykiatri

Linköpings universitet

Pétur Sigurjónsson

MD

Karolinska universitetssjukhuset

Arnaud Tognetti

PhD, forskningsspecialist

Karolinska Institutet

Daniel Wilhelms

Adj universitetslektor

Linköpings universitet