Stockholms universitet

Forskningsprojekt Hur påverkar organisatorisk orättvisa undvikande beteende på arbetet och arbetsmarknadsutträde?

Organisatorisk rättvisa avser subjektiva bedömningar av rättvisa inom organisationer i termer av resurstilldelning, organisatoriska rutiner och behandling av anställda.

Ett antal studier huvudsakligen baserade på tvärsnittsdata, har visat att organisatorisk orättvisa är relaterad till försämrad hälsa, samt arbetsrelaterade utfall som missnöje med jobbet och minskad prestation, dock har bara ett fåtal studier undersökt hur organisatorisk orättvisa relaterar till olika typer av önskningar att lämna arbetet, undvikande beteende på arbetet samt arbetsmarknadsutträde.

Projektbeskrivning

I projektet studerar vi effekter av organisatorisk orättvisa på önskan att lämna arbetsgivaren, ofrivillig underrörlighet (inlåsning) och önskan att gå i pension, samt nedgång i arbetstid, byte av arbetsgivare/arbetsgrupp och att gå i tidig pension. Vidare studeras huruvida sambandet från orättvisa till önskan eller det faktiska lämnandet av arbetslivet går via hälsan eller om hälsan påverkar detta samband.

Data kommer från den Svenska Longitudinella studien Om Sociala förhållanden, arbetsliv och Hälsa (SLOSH), en riksrepresentativ studie som följer upp deltagarna i 2003 till 2011 års arbetsmiljöundersökningar som genomförs vartannat år. Data från upp till 8 vågor över ett 14-års tidsspann används.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Constanze Leineweber

Universitetslektor, forskare, docent

Psykologiska institutionen
 Constanze Leineweber

Medlemmar

Claudia Bernhard-Oettel

Professor, biträdande studierektor

Psykologiska institutionen
Claudia Bernhard-Oettel Foto: Psykologiska institutionen/HD

Constanze Eib

Biträdande universitetslektor

Institutionen för psykologi, Uppsala Universitet

Paraskevi Peristera

Forskare, docent

Psykologiska institutionen

Publikationer