Stockholms universitet

Forskningsprojekt Individens behov i centrum (IBIC), en metod och modell för att administrera och utföra insatser

Individens behov i centrum (IBIC ), en metod och modell för att administrera och utföra insatser inom socialtjänsten – ett kritiskt perspektiv.

IBIC (Individens behov i centrum) är en arbetsmetod/modell i socialtjänstens handläggningsprocess  och genomförande av insatser avseende vuxna personer. Grundtanken är att  socialtjänstens stödinsatser ska bygga på individens behov snarare än på de insatser som kommunerna vanligtvis erbjuder samt ökat fokus på individens delaktighet.  Socialstyrelsen rekommenderar användning av IBIC och nio av tio svenska kommuner har implementerat eller kommer att införa IBIC.

Det finns en brist på forskning om IBIC :s betydelse och effekter.  IBIC beskrivs som ett ”stöd”, en ”arbetsmetod” och en ”modell” och är tänkt att stötta både individuella och organisatoriska uppföljningar och att ge förutsättningar för en mer evidensbaserad praktik baserat på ett "enhetligt nationellt fackspråk" (Socialstyrelsen 2016). IBIC bygger på WHO: s internationella klassifikation av funktionstillstånd, funktionshinder och hälsa (IC F), som främst används av hälsosektorn och som uttryckligen utesluter socioekonomiska faktorer. Det kan diskuteras huruvida ett språk som syftar till att beskriva ”hälsa” är relevant och användbart för att beskriva sociala problem och främja klientens röst och delaktighet. Studiens syfte är att undersöka om och hur arbetsmetoden/modellen IBC är det till gagn för det sociala arbetet gentemot klienterna inom socialtjänsten och bidrar till att förverkliga socialtjänstlagens intentioner. Studien baseras på att kritiskt granska IBIC genom att utgå från insatsen boendestöd (en av de mest förekommande insatserna inom funktionshinderområdet) för personer med psykiska funktionsnedsättningar. Boendestöd är ett socialt och praktiskt stöd i personens hem och vardagsliv. Boendestöd är således den lins genom vilken vi studerar hur IBIC används av socialsekreterare och boendestödjare. Studien är kvalitativ och använder dokumentstudier och intervjuer med socialsekreterare och boendestödjare i fyra kommuner.

 

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Gunnel Andersson Collins

Forskare

Institutionen för socialt arbete
Gunnel Andersson

Medlemmar

Kristina Engwall

docent, lektor

CESAR (Centrum för socialt arbete) vid Sociologiska institutionen, Uppsala universitet