Stockholms universitet

Forskningsprojekt Instruktionsvideo som undervisningsform i utvecklingen av studenters generiska färdigheter

Projektet finainseras av Stockholms universitet genom rektors medel för kvalitetsutveckling av utbildning.

I enlighet med Högskoleförordningen, skrivs studenters generiska färdigheter fram i universitetets lokala examensbeskrivningar. Trots detta handlar universitetsstudier i stor utsträckning om ämnesförståelse samtidigt som studenter sällan erhåller undervisning som explicit fokuserar på generiska färdigheter. Till viss del kanske det speglar det faktum att det råder långt ifrån konsensus vad gäller synen på studenters generiska färdigheter och vilken roll som universitetet ska spela för utvecklingen av dessa.

Det föreliggande projektet tar sin utgångspunkt i att generiska färdigheter är en del av studenters grundläggande förmåga att kunna nå en djupare ämnesförståelse, men att vi inte kan förvänta oss att de redan har dessa färdigheter med sig in i universitetsstudierna.

Studenter pluggar
Foto: Mostphotos

Projektbeskrivning

Antagandet att alla studenter per automatik förstår vad som avses med uppmaningar som Skriv en hemtenta! – Använd dina egna ord! – Gör ett grupparbete! – Presentera din uppgift muntligt! – Tänk kritiskt! – Ge återkoppling! kan verka nog så självklart, men riskerar att skapa ojämlika förutsättningar bland studenterna att nå examensmålen. Sammantaget intar projektet alltså hållningen att det ligger det på vårt ansvar att utveckla och stärka studenternas generiska färdigheter.

Generiska färdigheter är ofta en del av specifika kursers lärandemål (t.ex. förmågan att kunna kritiskt diskutera litteratur inom ett visst fält), examinationsformer (t.ex. skriva en hemtentamen) och obligatoriska moment (t.ex. genomföra ett grupparbete). Undervisning i syfte att stärka studenternas färdigheter kan med fördel ske i samband med relaterade aktiviteter. Det är dock också rimligt att man backar ytterligare ett steg, till respektive utbildningsprograms inledande fas, i syfte att jämna ut och stärka studenternas förutsättningar så tidigt som möjligt. Det föreliggande projektet avser att utveckla interaktiva, digitala lärresurser som kan användas för detta ändamål.

Digitala lärresurser inkluderar olika typer av digitalt material som används för att kommunicera kunskap till studenter. Materialet baseras på bild, ljud och text – och kan även göras interaktivt i den mening att studenterna på något sätt samspelar med innehållet. På senare tid har begreppet ’reusable learning objects’ (RLO) vuxit fram, vilket generellt betonar möjligheten för återanvändning av materialet – för såväl studenter som lärare. I detta sammanhang har videofilmens potential lyfts fram, dels för att videofilmer uppfyller definitionen av RLO som återanvändbara, flexibla och lättåtkomliga, och dels för att de kan erbjuda ett audiovisuellt, tilltalande och kondenserat format. Av dessa anledningar är videofilm den typ av interaktiva, digitala lärresurser som kommer att fokuseras i det föreliggande projektet. Filmerna kommer att ha en s.k. vägledningsfunktion; alltså en ”självständig genomgång av ett avgränsat kunskapsområde, som en instruktion” – därav begreppet instruktionsvideor. Vidare integreras quiz med automatisk återkoppling i videorna för att möjliggöra interaktion samt stärka det formativa lärandet.

De instruktionsvideor som produceras inom ramarna för projektet kommer inte att vara institutions- eller ämnesspecifika. Förhoppningen är – förutsatt att projektet är framgångsrikt, i den meningen att såväl studenter som lärare finner instruktionsfilmerna användbara – att sprida dem till andra institutioner som kan tänkas vara intresserade av att integrera instruktionsvideor som undervisningsform i sina utbildningar. Länkar till filmerna kommer att skapas i enlighet med principen om öppen tillgång.

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Ylva Brännström Almquist

Professor

Institutionen för folkhälsovetenskap
Ylva B Almquist

Medlemmar

Lars Brännström

Professor

Institutionen för socialt arbete
LB