Forskningsprojekt Internetbaserad föräldraträning på arabiska, farsi och dari
Att vara förälder kan vara utmanande. Som förälder kan man vilja veta mer om barn och om hur man som förälder kan stötta sitt barn för att minska risken för svårigheter i framtiden och minska konflikter i familjen.

Har du arabiska eller persiska som modersmål och har flyttat till Sverige 2010 eller senare? Är du en förälder eller vårdnadshavare till ett barn i åldern 3 till 12 år och upplever att ni har mycket konflikter? Då vill vi fråga dig om att delta i en studie för att utvärdera ett digitalt föräldrastödsprogram, kallat iKomet.
Vad är iKomet*?
IKomet är ett digitalt föräldrastödsprogram som består av sju avsnitt. Avsnitten innehåller såväl fakta som övningar, och presenteras både i text, illustrationer och videoklipp. Som förälder kan du få hjälp med att hantera förändringar som kan uppstå när ditt barn växer. I iKomet får du tillgång till material online med tips om hur du, till exempel, kan minska på konflikter hemma, kommunicera bättre, och få mer positiva stunder tillsammans med ditt barn.
För att delta i studien behöver du vara förälder eller vårdnadshavare till ett barn i åldern 3 till 12 år.
Läs gärna mer om vad det innebär att delta och anmäl dig.
* iKomet är skapad och utvecklad av forskare vid Institutionen för klinisk neurovetenskap vid Karolinska Institutet. De forskare som varit med i utvecklandet av iKomet är Martin Forster, Pia Enebrink och Ata Ghaderi. Ett forskningssamarbete med dessa forskare möjliggör en effektivitetsprövning av iKomet på arabiska/dari/farsi.
Fullständig projekttitel: Internetbaserad föräldraträning på arabiska, farsi och dari: Stöd för immigrantföräldrar som har barn med normbrytande beteenden.
Projektbeskrivning
För dig som är intresserad av att delta
Tack för att du visar intresse för den internetbaserade studien kring iKomet med föräldrastöd på arabiska eller persiska för immigrantföräldrar som har barn med utagerande beteende. Ditt deltagande bidrar till vårt arbete med att utveckla nya sätt att stötta föräldrar och barn i deras vardag för att skapa mer positivt umgänge.
Detaljerad information om att delta i studien samt intresseanmälan till studien: www.iterapi.se/sites/ikomet/
Vilka är ansvariga för studien?
Stockholms universitet (SU) ansvarar för studien och samarbetar med Karolinska Institutet (KI) och Linköpings universitet (LiU). Huvudansvarig forskare är Dr. Lilianne Eninger (Psykologiska institutionen, SU). Studien genomförs i samarbete med kollegor från KI: Pia Enebrink, Martin Forster, Ata Ghaderi, Shervin Shahnavaz, Youstina Demetry, Anahita Geranmayeh, samt Gerhard Andersson (LiU) och Laura Ferrer-Wreder (SU) och behandlare Zohreh Khazraeimanesh (SU) och Hania Kutabi (KI).
Finansiering
- Centrum för kompetensutveckling inom vård och omsorg (CKVO)
- Stockholm University/Clas Groschinskys Minnesfond
Kontakt
Om du vill ha mer information, vänligen kontakta oss:
Lilianne Eninger, lilianne.eninger@psychology.su.se eller ikomet@iterapi.se
För information om den arabiska versionen kontakta: youstina.demetry@ki.se
För information om den persiska versionen kontakta: anahita.geranmayeh@ki.se
Projektmedlemmar
Projektansvariga
Lilianne Eninger
Universitetslektor, biträdande prefekt, docent
