Stockholms universitet

Forskningsprojekt Kommunal = social? Digital medborgardialog i kommuner

Hur använder kommuner sociala medier för att nå ut med information och föra dialog med invånare? Vilket innehåll fylls kanalerna med? Och hur hanterar kommunanställda denna digitala tillvaro i sin yrkesvardag?

Projektbeskrivning

Dessa frågor utforskar vi inom forskningsprojektet ”Kommunal medborgarkommunikation i sociala medier” (finansierat av AFA försäkringar). Projektet genomförs tillsammans med chefer och medarbetare i tre kommuner. Ambitionen är att bidra med kunskap om förutsättningar för medborgardialog i det digitala landskapet samt lägga grund för utveckling av stöd och struktur för en stärkt arbetssituation för kommunanställda och en välfungerande kommunikation förankrad i demokratiska ideal. Vi vill å ena sidan belysa hur rutiner, normer och rollförväntningar omförhandlas när sociala medier blir vardag i offentlig sektor, å andra sidan bidra till att utveckla välfungerande kommunikationspraktiker och ett hälsosamt förhållningssätt till spelreglerna i dessa kanaler. I projektet används bland annat språkvetenskaplig metod för att identifera och analysera hur specifika kommunikationshändelser utvecklas i sociala medier.

Sociala medier erbjuder tillgängliga och ofta uppskattade arenor för dialog mellan kommuner och invånare. Med denna digitala utveckling kommer dock förändrade arbetsvillkor som måste hanteras. Det är en praktik där rutiner och normer är under utveckling. Kommunikation i sociala medier präglas exempelvis av en annan logik än traditionell myndighetskommunikation, som betonat information. Format och språkbruk i sociala medier följer en egen (algoritmstyrd) logik som premierar ett personligt tilltal, korta texter, rörlig bild samt ett emotionellt och åsiktsdrivet innehåll. Tempot är dessutom högt och innehåll kan förändras när som helst på dygnet. Till detta kommer att kommunerna måste värna om skydd av personuppgifter och hålla sig uppdaterade om plattformarnas ägarförhållanden och om den snabbt skiftande lagstiftningen på internationell nivå. En annan, delvis relaterad, aspekt är att kommunikationen i sociala medier ibland tenderar att präglas av smutskastning, påhopp och ett hårt tonläge, vilket kan innebära en utsatt och stressande arbetsmiljö. Det kan i sin tur leda till att kommuner undviker att ta upp vissa ämnen och frågor i dessa kanaler, något som kan – men kanske inte nödvändigtvis behöver – vara problematiskt.

Som forskare med bakgrund i olika discipliner bidrar vi med ett tvärvetenskapligt angreppsätt, som bygger på teorier och analysverktyg hämtade från arbetsmiljöforskning, organisationsteori och sociolingvistik. Denna kombinerade ansats gör det möjligt för oss att närstudera kommunikationspraktiker i kommunala tjänstepersoners vardag och förstå hur dessa i ett bredare organisatoriskt sammanhang påverkar arbetsmiljön och meningsskapandet på de digitala plattformarna.

Projektet genomförs i flera steg, med syfte att främja organisatoriskt lärande och gemensam kunskapsutveckling. Under våren 2025 genomförs intervjuer med representanter för tjugo svenska kommuner. Syftet är att utveckla en övergripande förståelse för hur de ser på kommunens närvaro i sociala medier och för hur arbetet organiseras. Därefter väljs tre kommuner ut för fördjupade studier. I dessa kommuner kommer vi att genomföra intervjuer med chefer och medarbetare på olika nivåer och i skilda delar av verksamheten. Vi kommer också att analysera innehåll som publicerats i kommunernas sociala mediekanaler. Mot slutet av projekttiden hålls fokusgruppssamtal för att diskutera resultaten och vidareutveckla vår analys i samverkan med kommunanställda. Ambitionen är att arbetet ska mynna ut i ett vägledningsmaterial som kan vara till nytta för flera kommuner och förhoppningsvis även andra aktörer inom offentlig sektor.

Projektperiod: 2025–2027

Projektmedlemmar: 

Maria Grafström, lektor och docent i organisation och management vid Stockholms centrum för forskning om offentlig sektor (Score) och Företagsekonomiska institutionen, Stockholms universitet.

Hanna Sofia Rehnberg, lektor och docent i svenska språket vid Institutionen för nordiska språk, Uppsala universitet.

Daniel Seldén, lektor och docent i socialt arbete vid Institutionen för samhällsvetenskaper, Södertörns högskola.

Finansiärer: Afa Försäkring

Projektmedlemmar

Medlemmar

Maria Grafström

Lektor och docent i företagsekonomi

Score
Maria Grafström

Hanna Sofia Rehnberg

Lektor och docent i svenska språket vid Institutionen för nordiska språk, Uppsala universitet

Score
hanna sofia

Daniel Seldén

Lektor och docent i socialt arbete vid Institutionen för samhällsvetenskaper, Södertörns högskola

Score

researchProjectPageLayout