Stockholms universitet

Forskningsprojekt Kvinnliga afrikanska författare

Projektet har utforskat kvinnliga författare i Nigeria och Tanzania i kontexten av världslitteratur, med tonvikt på genus, digitala medier och världsskapande. Forskningen har kombinerat antropologisk teori och metod med teorier om världslitteratur.

Den etnografiska studien har fokuserat på ett urval av kvinnliga författare och de kulturella omständigheterna för deras litterära produktion. Förutom samtida författare verksamma i Nigeria och Tanzania har projektet även utforskat återupplivandet av Flora Nwapas litterära arv. Dessa författares litterära verk spänner över olika genrer (barnlitteratur, noveller, poesi, romaner), med ett starkt engagemang för att stärka kvinnors ställning i samhället, genom en kreoliserad estetik som bygger på en djup berättartradition. Projektet genomfördes 2016-2021, med korta perioder av fältarbete i Nigeria och Tanzania från 2016 till 2018. Forskningsresultaten har publicerats i artiklar, bokkapitel och en monografi samt en dokumentärfilm.

Här hittar du projektets hemsida

 

Projektbeskrivning

Projektet ingick i ett forskningsprogram om världslitteratur (2016-2021): Cosmopolitan and Vernacular Dynamics in World Literatures

Detta forskningsprogram har utforskat hur estetiska värderingar, genrer, former, litterära gemenskaper och individuella författarskap formas i en avvägning mellan det lokala och det globala, mellan det nationella och det internationella, mellan hegemoniska och dominerade språk, mellan norr och söder, öst och väst, och söder och söder. Med fokus på sådana produktiva spänningar mellan kosmopolitiska och folkliga tendenser, har de 26 delprojekten också undersökt hur litteratur kan främja den kritiska förståelsen av kosmopolitism - historiskt och i vår samtida tid formad av globalisering, återuppväckt nationalism, regionalism och rasism. Forskningsfrågor har kretsat kring översättning och cirkulation, litteraturhistoria, migration, flerspråkighet och litteraturens "världsskapande" förmåga. Metodologiskt har programmet ägnat sig åt världslitteraturstudier, kritisk teori, postkoloniala studier, bokhistoria, översättningsstudier och antropologi. Forskningsprogrammet har letts av professor Stefan Helgesson, engelska institutionen vid Stockholms universitet. Totalt har 26 forskare från sex svenska universitet deltagit i detta multidisciplinära program. Programmet stöddes av Riksbankens Jubileumsfond (RJ), diarienummer M15-0343:1, webbplats.

Programmets slutresultat publiceras i bokserien Cosmopolitan-Vernacular Dynamics in World Literatures som utges av Bloomsbury Publishers i open access under 2021–2022, webbplats.

Under 2022 presenteras programmets resultat i olika publika forum och programmet organiserar även ett Nobelsymposium på temat (World) Literature and the Problem of the Universal med inbjudna internationella experter, 17–19 augusti 2022 i Stockholm.

Boklansering på svenska ambassaden i Abuja.
Boklansering av Invoking Flora Nwapa på svenska ambassaden i Abuja, 12 januari 2022.

 

 

 

 

Projektmedlemmar

Projektansvariga

Paula Uimonen

Professor

Socialantropologiska institutionen
Paula Uimonen

Publikationer

Uimonen, Paula. 2022.

”Sacred Muses: The Lake Goddess in Flora Nwapa’s Literary Worldmaking”, i red. Petra Rethmann och Helena Wulff, Exceptional Experiences: New Horizons in Anthropological Studies of Art, Aesthetics, and Everyday Life (Oxford: Berghahn Books)

Uimonen, Paula. 2022.

”Oguta och sjögudinnan i Nigeria”, i red. Anette Nyqvist, Platser i Världen: Tolv Litterära Besök (Stockholm: Appell förlag).