Stockholms universitet

Forskningsprojekt Mot en europeisk rätt att hävda sin oskuld i brottmål?

– Normativa och praktiska reflektioner om extraordinära rättsmedel för felaktigt dömda att ändra en fällande dom.

Fru Justitia begravd i sand
Foto: Igor Stevanovic / Mostphotos

Det händer inte sällan att någon som dömts för ett brott efteråt säger att han eller hon är oskyldigt eller felaktigt dömd. Men vad säger egentligen lagen om ett sådant yttrande? Hur ser den juridiska processen ut i ett sådant fall? Och vilka möjligheter har den som menar att han eller hon är oskyldigt dömd att få sin sak prövad på nytt?

Just de här frågorna reds ut i det europeiska projektet "Towards a European Right to Claim Innocence? Normative and practical reflections on remedies for overturning wrongful convictions" där flera forskare från olika delar av Europa (Belgien, Frankrike, Tyskland, Italien, Nederländerna, Polen, Spanien, Sverige, England – inklusive Wales och Nordirland) har varit involverade för att tillsammans kunna utröna vad som gäller i de olika länderna. 

Dennis Martinsson, doktor i straffrätt vid Stockholms universitet, har i sin del av projektet fokuserat på hur möjligheterna till resning i brottmål ser ut just i Sverige. I hans analys besvaras inte bara de inledande frågorna, utan kritik riktas också mot hur resning i brottmål hanteras i både teorin och praktiken. Därför blir slutsatsen att det nuvarande sättet att hantera resning i brottmål behöver ändras. 

Projektmedlemmar

Medlemmar

Joost Nan

Professor

Erasmus University Rotterdam

Nina Holvast

Lektor

Erasmus University Rotterdam

Sjarai Lestrade

Lektor

Radboud University Nijmegen

Publikationer