Stockholms universitet

Forskningsprojekt När straffet drabbar oskyldiga: en rättighetsfilosofisk analys om barn med frihetsberövade föräldrar

Forskningsprojektet handlar om fängelseetik, och mer specifikt om hur fängelsestraff påverkar intagnas barn och deras livsvillkor. Bör fängelsestraff respektera intagnas personliga integritet och i större utsträckning vara besöksvänliga för intagnas familjer och barn?

Min forskning har främst fokuserat på fängelseetik. Även om moralfilosofiska frågor om straff utgör ett centralt tema inom praktisk filosofi, så har frågor om just fängelser fått förvånansvärt lite uppmärksamhet från filosofer. I den mån frågan om straff behandlats har det oftast varit på en mer abstrakt nivå, såsom vad straff är och hur det kan moraliskt rättfärdigas. Frågor om vilken utformning straff ska ha, och fängelseetik i synnerhet, har inte belysts i samma utsträckning.

I min avhandling Unfit to live among others: Essays on the ethics of imprisonment står moralfilosofiska frågor om fängelsestraff i fokus. I avhandlingens delarbeten behandlas frågor om fångars rätt till ett privatliv, fängelsestraffets påverkan på anhöriga, om fångar ska ha rösträtt, samt medicinsk behandling för fångar med ADHD. Sammantaget ger avhandlingen en moralfilosofisk belysning av fängelsestraffet och dess utformning. En övergripande slutsats är att fängelsestraff, om än moraliskt försvarbart, måste respektera intagnas personliga integritet och i större utsträckning vara besöksvänliga, men även bör användas i betydligt mindre utsträckning än vad som ofta är fallet. Det beror dels på den inverkan straffet har för den intagne, men även för den skada det ofta innebär för intagnas familjer och barn.

Mitt postdok projekt handlar också om fängelseetik, och mer specifikt om hur fängelsestraff påverkar intagnas barn och deras livsvillkor. Min egen avhandling är ett viktigt bidrag till den filosofiska forskningen om barn med frihetsberövade föräldrar och har uppmärksammats i både internationell forskning och av praktiker. Projektets syfte är att utveckla en rättighetsetisk teori som kan tillämpas på frågan om barn till frihetsberövade föräldrar. I dagsläget finns en sådan teori inte representerad i forskningen. Utöver det vetenskapliga intresset av en sådan teori kommer projektet även vara av stor nytta för hur det sociala arbetet med dessa barn bör utformas och vilka åtgärder som måste vidtas.

Längre beskrivning på engelska

Projektmedlemmar

Projektansvariga

William Bülow O-Nils

Postdoktor

Filosofiska institutionen
William Bülow