Stockholms universitet

Forskningsprojekt Sjukhusapotek – en bortglömd verksamhet i omregleringen?

I projektet intresserar vi oss för arbetet vid sjukhusapotek efter omregleringen 2011, då apoteksnäringen i sin helhet privatiserades.

Projektet, som omfattar en etnografisk studie under pandemin, utvecklar en förståelse för ett vardagens entreprenörskap som inte gör så mycket väsen av sig och som visar hur den innovation som var tänkt att uppstå i och med omregleringen, istället tog en ny skepnad då det sjukhusapotek och region som studerats beslutade sig för att återta centrala delar av sjukhusapotek i egen regi.

Projektbeskrivning

Forskningsprojektet initierades 2018 med ett intresse att förstå vilka effekterna av apoteksomregleringen (2011) har varit för sjukhusapotek. Målgruppen för apoteksomregleringen var öppenvårdsapoteken ’på stan’, men sjukhusapoteken var likväl en verksamhet som också omfattades av privatiseringen. Sjukhusapotek är egentligen inte ett apotek i vanlig mening, utan omfattar själva ’blodomloppet’ vid ett sjukhus då det säkerställer tillgång till läkemedel (både leveranser och egenproduktion) och förser vården med kunskap om hur dessa ska hanteras i olika situationer.

Studien inleddes med intervjuer med centrala aktörer och dokumentstudier av de verksamhetsskiften som skett över tid (2011 – 2017). Våren 2020 tog studien en ny vändning då vi, under den tidigare fasen av pandemin, fick möjlighet att följa farmaceuterna under sommaren 2020. I denna explorativa studie ställde vi oss frågan om hur organiseringen förändrades i den krissituation som uppstod genom Covidpandemin. Under hösten 2020 genomfördes intervjuer med verksamma sjukhusfarmaceuter och under våren följdes det upp med intervjuer av sjukhusapotekare och annan verksam personal vid enheten. Året därpå genomfördes intervjuer med politiker i regionen. Under projektets gång (2020 – 2022) har vi återkommande återkopplat analyser till verksamheten, vid exempelvis workshops och avdelningsmöten.

Genom studien belyser vi entreprenörskap som en mönsterbrytande aktivitet och pekar på hur det tystlåtna entreprenörskap som utspelade sig under pandemin stämmer dåligt överens med vår tids förståelse av entreprenörskap som något extraordinärt som genomförs av vissa individer. I kriser menar vi att det är ett annat slags entreprenörskap som vägleder; ett entreprenörskap präglat mer av ett praktiskt görande och av ett kollegialt lagarbete för att nå viktiga mål. Det tystlåtna entreprenörskapet uppmanar oss röra oss bortom hjälteberättelserna om entreprenörskap och se entreprenörskap som något integrerat också i offentlig sektor.

Studien har också gjort det möjligt att studera hur innovation, som var tänkt att förnya verksamheten genom outsourcing av verksamheten i och med det privatas intåg 2011, också gjorde det inledningsvis. Men efter en rad uppköp då marknaden konsidolierades upplevde involverade aktörer att professionskunskapen försköts till bakgrunden och marknadskunskapen prioriterades och sattes i förgrunden. När regionen valde att återta delar av verksamheten i egen regi, s.k. backsourcing, blev rörelsen den motsatta.  Utifrån denna del av studien diskuterar vi hur innovation är en vardagspraktik som inte bara involverar beslutsfattande politiker utan även, som i vårt fall, sjukvårdspersonal, och att innovation inte blir användbar förrän den anpassats till användarförhållanden – någon som ofta görs genom små justeringar av de som praktiskt arbetar med innovationen. I och med marknadsförändringar och de många uppköpen av aktörer på apoteksmarknaden gjordes aldrig dessa anpassningar. Däremot kunde vardagsinnovationen fortsätta efter att verksamheten återtagits genom backsourcing - då fick farmaceuterna utrymme i sin profession att fortsatt utveckla och tänka nytt i och kring verksamheten.

Projektmedlemmar

Medlemmar

Karin Berglund

Professor

Företagsekonomiska institutionen
Karin Berglund

Anna Wettermark

Universitetslektor

Företagsekonomiska institutionen

Publikationer

Publikationer

Mer om projektet

Presentationer

13: e oktober 2023 – presentation av studien vid NFRK’s (Nätverket Farmaceuter i Region och Kommun) konferens i Göteborg

23 maj 2023 Presentation av studien om sjukhusapotek och tystlåtet entreprenörskap vid Apotekarsocietens forskningsföreläsningar.

30 maj 2022 Presentation vid symposium på Lunds universitet om effekterna av pandemin inom sjukvården ”Ett tystlåtet entreprenörskap: Från marknadstillit till professionstillit”

15 april 2022: ”Sjukhusfarmaceuters tystlåtna entreprenörskap under pandemin” presenterades vid ett webinarium om ”Arbete i pandemins skugga: Hur de bortglömda professionerna i periferin gjorde jobbet under pandemin”

2:a sep 2020 – presentation av studien vid Läkemedelsforum i Västmanland

19:e maj 2020 – presentation av studien vid EMIC-konferensen.